Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Mονοποικιλιακό Μαυροτράγανο και αστέρια Michelin ανοίγουν νέους δρόμους για το Κτήμα Γεροβασιλείου

Την επέκταση της καλλιέργειας Μαυροτράγανου μελετά αυτή την περίοδο το Κτήμα Γεροβασιλείου. Αυτή τη στιγμή το Μαυροτράγανο αξιοποιείται αποκλειστικά για την ανάμειξή του με το Λημνιό και το Μαυρούδι στην ετικέτα «Avaton».

Στις βλέψεις του οινολόγου και επικεφαλής του Κτήματος, Βαγγέλη Γεροβασιλείου, είναι να δημιουργήσει μελλοντικά μία μονοποικιλιακή ετικέτα από την εν λόγω ποικιλία. Στις ποικιλίες που αναπτύσσει είναι και το ερυθρό Λημνιό, η παλαιότερη γνωστή ποικιλία σταφυλιού διεθνώς. Το Wine Trails είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει στην Επανομή και επισκεφθεί το οινοποιείο και τις εκτάσεις του Κτήματος Γεροβασιλείου.

Το Κτήμα διατηρεί πειραματικό αμπελώνα στην Επανομή, όπου καλλιεργούνται και δοκιμάζονται 42 διαφορετικές ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Η πειραματική αυτή έκταση αποτελεί τον οδηγό για τις επόμενες φυτεύσεις, οινοποιήσεις και ετικέτες του Κτήματος.

Η φετινή χρονιά παρά τις δυσκολίες που παρουσίασε πανελλαδικά λόγω των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών, χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετική» ποσοτικά και ποιοτικά από τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου. «Σε συνθήκες κατά τις οποίες επικρατεί έντονη υγρασία όπως συνέβη φέτος, ασθένειες όπως ο περονόσπορος βρίσκονται σε έξαρση, γεγονός που επηρέασε σημαντικά κυρίως τις περιοχές εκείνες που δεν είχαν εμπειρία στην αντιμετώπισή του, όπως η Κρήτη και ευρύτερα η νησιωτική Ελλάδα. Στον αντίποδα, στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας ο περονόσπορος είναι μία ασθένεια που έχει εμφανιστεί αρκετά χρόνια πριν και επομένως διαθέτουμε την εμπειρία να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Σε ό,τι μας αφορά, η χρονιά παρά το γεγονός ότι έδειξε αρνητικά σημάδια στην αρχή, εξελίχθηκε εξαιρετικά στη συνέχεια, δεδομένου ότι στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου επικράτησε ένα μικρό καλοκαίρι που μας ευνόησε πολύ καθώς και χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν μετά τις βροχοπτώσεις. Αναπτύχθηκαν οι πολυφαινόλες και οι χρωστικές στα κόκκινα σταφύλια και τα αρώματα στις λευκές ποικιλίες».

1.150 στρέμματα ενιαίου αμπελώνα

Η αρχική καλλιέργεια από τον ιδρυτή του Κτήματος, Βαγγέλη Γεροβασιλείου, ήταν 15 στρέμματα και σήμερα οι συνολικά καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή της Επανομής Θεσσαλονίκης ανέρχονται στα 1.150 στρέμματα ενιαίου και ιδιόκτητου αμπελώνα. «Στόχος μας και για τα επόμενα χρόνια είναι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για τον εντοπισμό καλλιεργήσιμης γης στην περιοχή, διότι σταδιακά η ανοικοδόμηση αρχίζει να αλλάζει τα δεδομένα στην Επανομή», αναφέρει από την πλευρά της η Βασιλική Γεροβασιλείου, εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς του Κτήματος και υπεύθυνη marketing.

Αναφερόμενη στο μικροκλίμα της περιοχής, σημείωσε ότι ο αμπελώνας το Κτήματος βρέχεται κατά τα ¾ από θάλασσα, γεγονός που διευκολύνει την ανάπτυξη των καλλιεργούμενων εκτάσεων όπου σε συνδυασμό με τα αέρια ρεύματα που πνέουν στην περιοχή μετριάζεται η ζέστη και επιτυγχάνεται ο φυσικός δροσισμός των εκτάσεων. «Εκτός από την διατήρηση των θερμοκρασιών σε χαμηλά επίπεδα, ο αέρας που πνέει στην περιοχή μας, ενισχύει την ταχεία αποστράγγιση του αμπελώνα μετά από βροχόπτωση και συμβάλλει στην αποφυγή των ασθενειών στα φυτά», συμπλήρωσε.

 

Ο ρόλος των Michelin

 

Σύμφωνα με τη Βασιλική Γεροβασιλείου αυτή την περίοδο γίνονται βήματα εξαγωγών στην Ασία με προσεκτικά μελετημένα βήματα. Σταδιακά οι εξαγωγές σε σημαντικές αγορές για το Κτήμα απευθύνονται πλέον όχι μόνο σε Έλληνες ομογενείς αλλά και σε ντόπιους καταναλωτές, με τα κρασιά να τοποθετούνται σε βραβευμένα με αστέρι Michelin εστιατόρια και τη συμμετοχή αλλά και τις βραβεύσεις σε διεθνείς διαγωνισμού.

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Το Κτήμα Γεροβασιλείου, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και θέλοντας να στηρίξει την τοπική κοινωνία, βραβεύει για τέταρτη χρονιά τους αριστεύσαντες τελειόφοιτους μαθητές...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...