Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Mε νέο οινοποιείο και ομάδα παραγωγών διευρύνει το παραγωγικό εκτόπισμα του Αμυνταίου το Κτήμα Άλφα

Στη δημιουργία ομάδας παραγωγών, η οποία θα έρθει να πλαισιώσει το νέο οινοποιείο που αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται, σχεδιάζουν να προχωρήσουν οι Άγγελος Ιατρίδης και Μάκης Μαυρίδης, ιδρυτές του Κτήματος Άλφα. Όπως λέει η Αγγελική Ιατρίδου, οινολόγος και κόρη του Άγγελου Ιατρίδη και εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς του Κτήματος, το νέο οινοποιείο θα φέρει την ονομασία «Φίλος» και σε αυτό θα οινοποιούνται οι λευκές ποικιλίες σταφυλιών, ενώ θα αποτελέσει μία αυτόνομη οντότητα σε σχέση με την υφιστάμενη δραστηριότητα του Κτήματος Άλφα.

Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι να στηριχθεί η τοπική παραγωγή και να δοθεί κίνητρο σε παραγωγούς να συμμετάσχουν στην ομάδα με εταιρικά μερίδια, αυξάνοντας ταυτόχρονα την παραγωγή τους και με νέες φυτεύσεις. To νέο οινοποιείο θα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με το Κτήμα Άλφα, σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων.

Κτήμα Άλφα: Ετοιμάζει αφρώδες από Ξινόμαυρο και Μαλαγουζιά σε βαρέλι

Την ίδια στιγμή οι δύο κόρες των ιδρυτών του Κτήματος και οινολόγοι, η Αγγελική Ιατρίδου και η Εμορφίλη Μαυρίδου θα λανσάρουν εντός του 2024 ένα ροζέ αφρώδες από Ξινόμαυρο ΠΟΠ Αμύνταιο, το οποίο υφίσταται δύο ξεχωριστές ζυμώσεις πριν από την εμφιάλωσή του. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε πειραματικό στάδιο με το συγκεκριμένο κρασί και τα αποτελέσματα που έχουμε δει είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά», επισημαίνει η Αγγελική Ιατρίδου. «Είναι η τρίτη χρονιά που κάνουμε δοκιμές στο ροζέ αφρώδες και φέτος θα κυκλοφορήσει η πρώτη χρονιά του 2021 σε περιορισμένο αριθμό 1.000 φιαλών. Τα σταφύλια προέρχονται από παλαιά προφυλλοξηρικά αμπέλια, ηλικίας άνω των 100 ετών. Τα αμπέλια αυτά ευδοκιμούν σε αμμώδες έδαφος, γεγονός που συνέβαλε στο να μην επηρεαστούν από την φυλλοξήρα. Πρόκειται για περίπου 25 στρέμματα Ξινόμαυρου που παράγουν υψηλής ποιότητας σταφύλια». Το Κτήμα Άλφα πρόκειται να κυκλοφορήσει και μία μονοποικιλιακή Μαλαγουζιά σε περίπου 1.000 φιάλες, η οποία παλαιώνει σε βαρέλι. «Θεωρήσαμε ότι η Μαλαγουζιά αποδίδει εξέχοντα χαρακτηριστικά και μπορούν να εξελιχθούν κατά την παραμονή της στο βαρέλι», συμπληρώνει η παραγωγός.

Ο τρύγος φέτος για το Κτήμα Άλφα χαρακτηρίζεται από την οινολόγο ως ιδιαίτερα ικανοποιητικός, ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, με αυξημένη παραγωγή στα αμπέλια. «Επικράτησαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες τον Ιούλιο, ωστόσο ο αέρας ευνόησε τον δροσισμό των εκτάσεων και η βροχή που εκδηλώθηκε συνέβαλε ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξη των καρπών, δεδομένου ότι τα αμπέλια μας παρουσιάζουν ταχύ ρυθμό αποστράγγισης. Αυτή την περίοδο ο τρύγος βαίνει προς την ολοκλήρωσή του με ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο, τα Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc, καθώς και με το Ασύρτικο όπου κάποιες μικρές ποσότητες βρίσκονται σε τελικό στάδιο για την ωρίμανσή τους».

Το Κτήμα Άλφα διαθέτει συνολικά περί τα 2.000 στρέμματα ιδιόκτητων καλλιεργειών, ενώ διατηρεί συνεργασία και με τοπικούς παραγωγούς, τα κτήματα των οποίων μισθώνει και ελέγχει εξ ολοκλήρου κατά την παραγωγική διαδικασία και τις φροντίδες που απαιτούνται στα αμπέλια.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στη δηµιουργία Οµάδας Παραγωγών, η οποία θα έρθει να πλαισιώσει το νέο οινοποιείο που αυτή τη στιγµή κατασκευάζεται, σχεδιάζουν να προχωρήσουν οι Άγγελος Ιατρίδης...

REPORTS

Πραγματοποιήθηκε στις 13, 14 και 15 Φεβρουαρίου 2024 στη Θεσσαλονίκη, ο 24ος διαγωνισμός Thessaloniki Wine and Spirits Trophy οποίος διοργανώνεται από την «Ένωση Οινοπαραγωγών...

REPORTS

Στην ίδρυση νέας μονάδας γλυκών οίνων στο Αμύνταιο Φλώρινας, με τον εγκεκριμένο συνολικό προϋπολογισμό της επένδυσης να ανέρχεται στα 7.480.000 ευρώ, προχωρά το Κτήμα...

REPORTS

Με φρέσκιες και γήινες μυρωδιές, το Sauvignon Blanc διακρίνεται ανάμεσα στις λευκές ποικιλίες κρασιού, σε παγκόσμιο επίπεδο. Με προέλευση από την κοιλάδα του Λίγηρα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...