Για περισσότερα από 300 χρόνια τα αφρώδη κρασιά της Καμπανίας, που παρουσιάστηκαν πρώτη φορά από τον μοναχό Dom Perignon το 1668, αποτελούν σημείο αναφοράς για τον ποιοτικό οίνο και μια σταθερή παρουσία σε κάθε είδους εορτασμούς, από γάμους έως και αθλητικές εκδηλώσεις. Πλέον, όμως, οι σταδιακά θερμότερες και πιο ηλιόλουστες μέρες που επικρατούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν φέρει την «άνθιση» της οινοπαραγωγικής δύναμης της νότιας Αγγλίας, με τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής να είναι πλέον παρόμοιες με αυτές που επικρατούσαν στην Καμπανία πριν από 50 χρόνια και καθιστώντας την βασικό ανταγωνιστή της ξακουστής γαλλικής περιφέρειας.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 41 του Winetrails
Ο επικεφαλής της παραγωγής κρασιού του Γεωργικού Κολεγίου Plumpton, Sam Linter, δήλωσε στο BBC ότι η μεταβολή του κλίματος της Αγγλίας έχει επιτρέψει στους Άγγλους οινοπαραγωγούς να καλλιεργήσουν ποικιλίες σταφυλιών που παραδοσιακά συνδέονται με την παραγωγή των πολυτελών αφρώδων οίνων της Καμπανίας. Κατατοπιστικός επί του θέματος είναι και ο συντάκτης του διαδικτυακού περιοδικού International Wine Challenge, Chris Boiling, ο οποίος αναφέρει ότι, ελέω της κλιματικής αλλαγής, οι Άγγλοι αμπελουργοί μπόρεσαν να προσθέσουν στην φαρέτρα τους ξακουστές ποικιλίες σταφυλιών, όπως η Pinot Noir, η Pinot Meunier και το Chardonnay που ως γνωστόν αξιοποιούνται για την παραγωγή αφρώδων κρασιών.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι νέες γενιές Άγγλων αμπελουργών διαθέτουν ανάμεσα τους σπουδαίους παραγωγούς που δημιουργούν σταθερά ποιοτικό κρασί, δίχως να μιμούνται τις τεχνικές των οινοποιών της Καμπανίας, αλλά με πίστη στις δικές τους δυνάμεις και στο terroir του αγγλικού αμπελώνα, επιτρέποντας τους να ξεφύγουν από την σκιά των Γάλλων παραγωγών και να αναπτύξουν την αγγλική βιομηχανία οίνου ως μια ξεχωριστή οντότητα που διακρίνεται για τις φρουτώδεις και κομψές γεύσεις της.
Την σημαντική άνοδο της αγγλικής αμπελουργίας δείχνει και η πλήρης μεταστροφή των μαθημάτων του Κολεγίου του Plumpton, όπου τα μαθήματα πριν τριάντα χρόνια αποτελούνταν εξ ολοκλήρου από την κτηνοτροφία και την αρόσιμη καλλιέργεια, ενώ σήμερα περιστρέφονται γύρω από την αμπελουργία, την οινολογία και την οινοπαραγωγή. Τον περιβάλλοντα χώρο του Πανεπιστημίου, που μέχρι πρότινος έβοσκαν πρόβατα και ήταν γεμάτος από αχλαδιές, τώρα καλύπτουν σειρές από αμπέλια.
«Κλείνοντας» τις δηλώσεις του στο BBC ο Linter τόνισε πως η άνοδος της αγγλικής αμπελουργίας έχει αλλάξει πλήρως τον πρωτογενή τομέα της Αγγλίας και έχει δημιουργήσει νέες οικονομικές ευκαιρίες για τους γεωργούς, όπως την επέκταση τους στον χώρο της εστίασης και του τουρισμού.
Με πληροφορίες από BBC