Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα και γνωριμία με το τοπικό terroir για ανάδειξη των ΠΟΠ οίνων Γουμένισσα

Στο «μικροσκόπιο» της εφαρμοσμένης έρευνας αναμένεται να βρεθεί η αμπελουργική ζώνη της Γουμένισσας, στο Κιλκίς, σε μια προσπάθεια να προσδιοριστούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μικροκλίματος, αλλά και των επιμέρους κλώνων των ποικιλιών Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα που καλλιεργούνται για την παραγωγή των τοπικών οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα.

Του Λεωνίδα Λιάμη

Στόχος είναι μέσα από την ενδελεχή μελέτη του τοπικού αμπελώνα, που αναπτύσσεται σε περίπου 3.000 στρέμματα, από τα οποία σχεδόν 1.800 είναι φυτεμένα με τις δύο βασικές ποικιλίες του ΠΟΠ Γουμένισσα, είναι να βελτιωθούν ποιοτικά και να αναδειχθούν ακόμη περισσότερο τα ήδη γνωστά κρασιά της περιοχής, μέσω και μιας στρατηγικής branding που θα έρθει στο τέλος ως επιστέγασμα.

Η ιδέα πρωτοσυζητήθηκε σε σύσκεψη, στα μέσα Ιουνίου, στο Κιλκίς, με τη συμμετοχή εκπροσώπων τοπικών οινοποιείων και του προϊσταμένου Αμπέλου κι Ελαίας του ΥπΑΑΤ, Διονύση Γραμματικού και αποφασίστηκε να διερευνηθεί η δυνατότητα να ενταχθεί σε κάποιο ερευνητικό έργο, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα.

Όπως ανέφερε στην Agrenda ο Βασίλης Ιωαννίδης, Γεωπόνος στη ΔΑΟΚ Κιλκίς, ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα ενημέρωσε πως θα αναλάβει τη σύνταξη μιας αναλυτικής πρότασης για την μελέτη της τοπικής αμπελουργικής ζώνης, τη δημιουργία της ερευνητικής ομάδας με πρόσκληση κι άλλων φορέων του εσωτερικού και εξωτερικού, καθώς και το συντονισμό του έργου.

Ο βασικός σχεδιασμός προβλέπει ότι θα υπάρξει εστίαση σε πεδία όπως προσδιορισμός των στοιχείων του εδάφους και του κλίματος στο κάθε Terroir, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών σε επίπεδο κλώνων, των ποικιλιών Ξινόμαυρου και Νεγκόσκας. Έμφαση θα δοθεί επίσης στο αυτόχθονο φυτικό υλικό, την τυπικότητα, αλλά και την αυθεντικότητα των παραγόμενων οίνων, την καλλιεργητική τεχνική για την ενίσχυση της έκφρασης του terroir και την οινοποιητική τεχνική.

«Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, που θεωρώ πως θα πρέπει να διαρκέσει από 3 έως 5 χρόνια, θα γνωρίζουμε ποιοι κλώνοι είτε από το Ξινόμαυρο, είτε από τη Νεγκόσκα, είναι αυτοί που μας δίνουν το πιο ποιοτικό κρασί και από πιο αμπελοτεμάχιο, ώστε οι νέες φυτεύσεις να γίνονται στοχευμένα και όπου χρειαστεί να δοθούν και κίνητρα για να έχουμε αναδιαρθρώσεις, με φυτεύσεις της σωστής ποικιλίας στο σωστό αμπελοτόπι», μας ανέφερε το στέλεχος της τοπικής ΔΑΟΚ.

Ο ΕΛΓΟ Δήμητρα τονίζει ότι  το προτεινόμενο έργο «PDO Goumenissa» είναι αναγκαίο και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα στρατηγικό σχέδιο ανάδειξης των οίνων ΠΟΠ και την περιοχή καταγωγής τους. Στην υλοποίησή του, ωστόσο, ενεργό ρόλο θα κληθούν να διαδραματίσουν τόσο οι αμπελουργοί, όσο και οι οινοποιοί της περιφερειακής ενότητας.

«Την πρωτοβουλία τη στηρίζουν τα Κτήματα Περικλή Τάτση, Στέργιου Τάτση, Χατζηβαρύτη, Αϊδαρίνη, Κυρ Γιάννη και πρώην Ευτυχίδη, τα οποία παράγουν κρασιά ΠΟΠ Γουμένισσα και φέτος κατέταξαν στην κατηγορία αυτή περίπου 150.000 φιάλες», μας ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης, θυμίζοντας πως από τα περίπου 650 στρέμματα με ποικιλία Νεγκόσκα, σε όλη την Ελλάδα τα σχεδόν 550 στρέμματα βρίσκονται στο Κιλκίς.

Γενικότερα ο νομός εμφανίζει ζωηρό ενδιαφέρον για την αμπελουργία, σε σημείο ώστε από τα περίπου 4.500 στρέμματα που ζητήθηκαν για νέες φυτεύσεις, σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, τα 2.000 στρέμματα ήταν αιτήσεις από το Κιλκίς.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει να διεισδύει σε κάθε πτυχή του κόσμου του κρασιού, μεταμορφώνοντας έναν τομέα που μέχρι πρόσφατα βασιζόταν κυρίως στην εμπειρία,...

REPORTS

Αλλαγές στην υποβολή των δηλώσεων παραγωγής, επεξεργασίας, εμπορίας και αποθεμάτων στον αμπελοοινικό τομέα προβλέπει τροποποιητική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, που αναρτήθηκε...

REPORTS

Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης κρασιού που δεν εκσυγχρονίζουν την τεχνολογική τους υποδομή και δεν επενδύουν στην ψηφιακή μετάβαση φαίνεται πως θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν...

REPORTS

Το δελτίο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι το αμπέλι βρίσκεται στο στάδιο ωρίμανσης και συγκομιδής, κυρίως για τις πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες....

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της στους ιταλικούς αμπελώνες, παίζοντας κεντρικό ρόλο στον τρύγο του 2025 στις Tenute del Cerro.

REPORTS

Οι φόβοι για την απαγόρευση της μέτριας κατανάλωσης κρασιού υποχωρούν: το προσχέδιο του ΠΟΥ, που παρουσιάστηκε στον ΟΗΕ παρουσιάζει ένα ψήφισμα για το αλκοόλ...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...