Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αύξηση στις εξαγωγές για τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά το 2021

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Eurostat, αύξηση παρουσιάζεται το πρώτο τετράμηνο του 2021 στις ελληνικές εξαγωγές αλκοολούχων ποτών προς την Ευρώπη και προς τις Τρίτες χώρες. Ανάλογη αύξηση παρατηρείται και στο ούζο και την τσικουδιά.

Copyright by MaxPixel_www.maxpixel.netBarrels-Cellar-Grape-Winery-Food-

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) σε σχετικό άρθρο αναλύει παρακάτω τα στοιχεία της Eurostat:

Σημειώθηκε αύξηση στο σύνολο των εξαγωγών σε αξία κατά 37,73% σε σύγκριση με τον Ιαν-Απρ. του 2019 και 14,76% σε ποσότητα (ΠΙΝΑΚΑΣ 1).


Η Ευρώπη συνεχίζει να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγώνσε ποσότητα με ποσοστό 76% αλλά και σε αξία, με ποσοστό 75%.

Η αξία των εξαγωγών εντός ΕΕ-27 της ελληνικής ποτοποιίας παρουσιάζει αύξηση 40,39% και 13,42% σε ποσότητα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2020. Ανάλογη αύξηση παρουσιάζεται και προς τις Τρίτες χώρες. Συγκεκριμένα, σημειώνεται αύξηση 30,31% σε αξία και 19,13% σε ποσότητα αντίστοιχα (ΠΙΝΑΚΑΣ 2).Το ούζο παραμένει το πιο δημοφιλές προϊόν εξαγωγής της ελληνικής ποτοποιίας όπως αποτυπώνεται και στον παρακάτω πίνακα (ΠΙΝΑΚΑΣ 3).


Το 1ο τετράμηνο του 2021 η αξία του ούζου συνολικά αυξήθηκε κατά 37,10% και σε ποσότητα κατά 15,30% σε σύγκριση με το αντίστοιχη περίοδο του 2020. Μεγαλύτερη αύξηση σε αξία σημειώνεται στις εξαγωγές προς Τρίτες χώρες με το ποσοστό να ανέρχεται στο 38,92% και 25,13% σε ποσότητα. Εντός ΕΕ η  αύξηση που καταγράφεται είναι επίσης μεγάλη ,  σε αξία και σε ποσότητα με το ποσοστό να ανέρχεται στο 36,33% και 11,83%, αντίστοιχα (ΠΙΝΑΚΑΣ 3).

Η Γερμανία κατέχει σταθερά την 1η θέση προορισμού του ούζου, ακολουθεί το Ιράκ, η Βουλγαρία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ.

Όσον αφορά το τσίπουρο/τσικουδιά φαίνεται να σημειώνει ανοδική πορεία την περίοδο Ιαν-Απρ 2021, σε σύγκριση με το 2020 στο σύνολο των εξαγωγών τόσο σε αξία όσο και σε ποσότητα, με τα ποσοστά να ανέρχονται στο 79,5% και 83,1% αντίστοιχα (ΠΙΝΑΚΑΣ 4).

Πιο συγκεκριμένα, η αξία των εξαγωγών του τσίπουρου προς Τρίτες Χώρες έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με πέρυσι με το ποσοστό να ανέρχεται στο ≈106% και στο 136,30% σε ποσότητα (ΠΙΝΑΚΑΣ 4).

Αύξηση σημειώνουν και οι εξαγωγές εντός ΕΕ 27 σε αξία 65,10%  και 62,30% σε ποσότητα (ΠΙΝΑΚΑΣ 4).

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.