Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) σε σχετικό άρθρο αναλύει παρακάτω τα στοιχεία της Eurostat:
Σημειώθηκε αύξηση στο σύνολο των εξαγωγών σε αξία κατά 37,73% σε σύγκριση με τον Ιαν-Απρ. του 2019 και 14,76% σε ποσότητα (ΠΙΝΑΚΑΣ 1).
Η Ευρώπη συνεχίζει να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών, σε ποσότητα με ποσοστό 76% αλλά και σε αξία, με ποσοστό 75%.
Η αξία των εξαγωγών εντός ΕΕ-27 της ελληνικής ποτοποιίας παρουσιάζει αύξηση 40,39% και 13,42% σε ποσότητα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2020. Ανάλογη αύξηση παρουσιάζεται και προς τις Τρίτες χώρες. Συγκεκριμένα, σημειώνεται αύξηση 30,31% σε αξία και 19,13% σε ποσότητα αντίστοιχα (ΠΙΝΑΚΑΣ 2).Το ούζο παραμένει το πιο δημοφιλές προϊόν εξαγωγής της ελληνικής ποτοποιίας όπως αποτυπώνεται και στον παρακάτω πίνακα (ΠΙΝΑΚΑΣ 3).
Το 1ο τετράμηνο του 2021 η αξία του ούζου συνολικά αυξήθηκε κατά 37,10% και σε ποσότητα κατά 15,30% σε σύγκριση με το αντίστοιχη περίοδο του 2020. Μεγαλύτερη αύξηση σε αξία σημειώνεται στις εξαγωγές προς Τρίτες χώρες με το ποσοστό να ανέρχεται στο 38,92% και 25,13% σε ποσότητα. Εντός ΕΕ η αύξηση που καταγράφεται είναι επίσης μεγάλη , σε αξία και σε ποσότητα με το ποσοστό να ανέρχεται στο 36,33% και 11,83%, αντίστοιχα (ΠΙΝΑΚΑΣ 3).
Η Γερμανία κατέχει σταθερά την 1η θέση προορισμού του ούζου, ακολουθεί το Ιράκ, η Βουλγαρία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ.
Όσον αφορά το τσίπουρο/τσικουδιά φαίνεται να σημειώνει ανοδική πορεία την περίοδο Ιαν-Απρ 2021, σε σύγκριση με το 2020 στο σύνολο των εξαγωγών τόσο σε αξία όσο και σε ποσότητα, με τα ποσοστά να ανέρχονται στο 79,5% και 83,1% αντίστοιχα (ΠΙΝΑΚΑΣ 4).
Πιο συγκεκριμένα, η αξία των εξαγωγών του τσίπουρου προς Τρίτες Χώρες έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με πέρυσι με το ποσοστό να ανέρχεται στο ≈106% και στο 136,30% σε ποσότητα (ΠΙΝΑΚΑΣ 4).
Αύξηση σημειώνουν και οι εξαγωγές εντός ΕΕ 27 σε αξία 65,10% και 62,30% σε ποσότητα (ΠΙΝΑΚΑΣ 4).