Του Λεωνίδα Λιάμη
Οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις, που έχουν δρομολογηθεί, αφορούν στο «Κτήμα Βιβλία Χώρα», το βασικό εκφραστή του κοινού οράματός τους στο χώρο της αμπελουργίας και της οινοποίησης, αλλά και στα Κτήματα σε Γουμένισσα και Θηρασία, στα οποία έχουν επενδύσει από κοινού.
«Στο Κτήμα Βιβλία Χώρα υλοποιούμε ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο έχει ολοκληρωθεί, ήδη, σε ένα ποσοστό 80%-90% και εκτιμούμε πως θα παραδοθεί προς χρήση μετά το καλοκαίρι», εξηγεί στην Agrenda, ο Βασίλης Τσακτσαρλής.
Κεντρικός στόχος του επενδυτικού είναι η αύξηση της δυναμικότητας των χώρων αποθήκευσης του Κτήματος. Στο πλαίσιο αυτό ανεγείρονται σε χώρο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1 χλμ., από το οινοποιείο της Βιβλία Χώρα, τρία νέα κτήρια, με συνολικής στεγασμένη επιφάνεια 1.800 τ.μ., τα οποία θα αξιοποιηθούν το μεν πρώτο ως logistic για την αποθήκευση υλικών συσκευασίας, το δεύτερο ως χώρος αποθήκευσης stock κρασιού και το τρίτο θα έχει ψυκτικούς θαλάμους για σταφύλια.
Ταυτόχρονα με τις υποδομές, το Κτήμα προχώρησε και σε καινούριες φυτεύσεις, ενισχύοντας τον ιδιόκτητο αμπελώνα του. «Κάθε χρόνο στο πρόγραμμά μας είναι να επεκτείνουμε τον αμπελώνα. Φέτος βάλαμε γύρω στα 35 στρέμματα και πλέον από τα 520 στρέμματα, το αμπέλι μας έφτασε στα περίπου 550 στρέμματα», εξηγεί ο κ. Τσακτσαρλής. Οι ποικιλίες που φυτεύτηκαν είναι το Pinot Noir (σε έκταση 16 στρέμματα), το Ασύρτικο και το Sauvignon Blanc (τα άλλα περίπου 20 στρέμματα).
Σημαντικές παρεμβάσεις πραγματοποιούνται, ωστόσο, και στο πρώην Κτήμα Τίτου Ευτυχίδη, στην αμπελουργική ζώνη της Γουμένισσας, στο Κιλκίς. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του κτηρίου στο Κτήμα, με μια δαπάνη που κυμάνθηκε στα 600 χιλ. ευρώ, ενώ δρομολογούνται και νέες επενδύσεις 400 χιλ. ευρώ, το 2022, με στόχο την αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού και των δεξαμενών του οινοποιείου.
«Αλλάξαμε εκ βάθρων τον αμπελώνα, βγάζοντας τις γαλλικές ποικιλίες που διατηρούσε ο Τίτος Ευτυχίδης σε έκταση 50 στρεμμάτων και στη θέση τους φυτέψαμε μόνο Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα», μας πληροφορεί ο κ. Τσακτσαρλής, προσθέτοντας ότι εξαγοράστηκαν, το Μάιο του 2020, άλλα 90 στρέμματα στην περιοχή Γερακώνα, ενώ υπάρχουν και ακόμη 50 στρέμματα που θα φυτευτούν το 2022 και το 2023.
Τον προσεχή Σεπτέμβριο, μάλιστα, το Κτήμα της Γουμένισσας θα βγάλει το πρώτο του κρασί, υπό τη φροντίδα και την υψηλή εποπτεία των δύο νέων ιδιοκτητών. Πρόκειται για έναν οίνο ΠΟΠ Γουμένισσα, με την ετικέτα «Μικρό Κτήμα Τίτου 2019», σε μια ένδειξη σεβασμού, αλλά και αναγνώρισης του σημαντικού ρόλου που έπαιξε ο Τίτος Ευτυχίδης στην εξέλιξη του ελληνικού οίνου, που θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο, σε περίπου 25.000 φιάλες. Η πρώτη ύλη για την παραγωγή του προήλθε από τα 50 στρέμματα του Κτήματος, ενώ για την παρτίδα του 2020, που τώρα παλαιώνει σε βαρέλια, έχουν χρησιμοποιηθεί σταφύλια και από τον αμπελώνα του Γερακώνα.
Όσον αφορά στο Κτήμα Μικρά Θήρα, στη νήσο Θηρασιά απέναντι από τη Σαντορίνη, όπου συμμέτοχος στο εγχείρημα είναι και η οινολόγος Ιωάννα Βαμβακούρη, η νέα εξέλιξη έχει να κάνει με το οινοποιείο που πρόκειται να κατασκευαστεί. Όπως μας αναφέρει ο κ. Τσακτσαρλής, η οικοδομική άδεια εξασφαλίστηκε και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η ανέγερση της κτιριακής υποδομής θα ξεκινήσει από τον Αύγουστο, με προοπτική να «στηθεί» ένα οινοποιείο με δυναμικότητα της τάξης των 100.000 φιαλών, αν και όπως τονίζει ο συνομιλητής μας «δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουμε να την εξαντλήσουμε».
Το Κτήμα Μικρά Θήρα διατηρεί ήδη περί τα 120 στρέμματα αμπελώνα, στη Θηρασία και στη Σαντορίνη και κυκλοφορεί δύο ετικέτες οίνων, το Θηρασία και το Σαντορίνη, από σταφύλια των ομώνυμων αμπελώνων.