Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Yπερβολική περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ στο 23,6% στην Ελλάδα, σύμφωνα με νέα μελέτη

Ο Ο.Ο.Σ.Α. (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) δημοσίευσε στις 19 Μαΐου 2021, τα νέα στοιχεία για την κατανάλωση αλκοόλ σε πληθώρα χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών θεωρείται παγκοσμίως και στην Ελλάδα ως κοινωνική και χαλαρωτική διαδικασία, από την πλειονότητα των ενηλίκων . Η παραγωγή τους δε και το εμπόριο συνεισφέρουν σημαντικά στις οικονομίες των χωρών. Η υπερβολική κατανάλωσή τους ωστόσο, συγκαταλέγεται στις κύριες αιτίες νόσησης και ατυχημάτων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μέσος Έλληνας (άνω των 15 ετών) φαίνεται πως καταναλώνει περίπου 10,2 λίτρα καθαρού αλκοόλ τον χρόνο, που αντιστοιχεί σε 0,7 φιάλης αλκοολούχου ποτού, σε 2,1 φιάλες κρασιού ή 3,9 λίτρα μπίρας ανά εβδομάδα.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό υπερβολικής περιστασιακής κατανάλωσης αλκοόλ (binge drinking) ανέρχεται στο 23,6% (όταν ο μέσος όρος των χωρών Ο.Ο.Σ.Α είναι 30%). Αυτό σημαίνει ότι μια φορά το μήνα, ο Έλληνας καταναλώνει το 25% της φιάλης ενός αλκοολούχου ποτού ή το 80% της φιάλης κρασιού ή 1,5 λίτρα μπίρας. Οι άνδρες φαίνεται πως καταναλώνουν σχεδόν 4 φορές περισσότερο αλκοόλ σε σχέση με τις γυναίκες (16,2 λίτρα καθαρού αλκοόλ για τον μέσο Έλληνα έναντι 4,5 λίτρα για τη μέση Ελληνίδα ανά χρόνο), με τις γυναίκες υψηλού μορφωτικού επιπέδου , να είναι 64% πιο πιθανό να καταναλώσουν περιστασιακά μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Όσον αφορά τους εφήβους (15 ετών), το 17% των κοριτσιών και το 22% των αγοριών στην Ελλάδα έχουν μεθύσει τουλάχιστον δύο φορές στη ζωή τους.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 2018 τα μερίδια κατανάλωσης αλκοόλ από τους Έλληνες ήταν 33% για τη μπίρα, 43% για το κρασί, 23% για τα αλκοολούχα ποτά και 1% από άλλα ποτά. Συγκριτικά, οι Ευρωπαίοι φαίνεται πως καταναλώνουν περισσότερη μπίρα και λιγότερο κρασί σε σχέση με τους Έλληνες, ενώ το μερίδιο κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών υπολείπεται ελαφρώς του Ευρωπαϊκού.

Αυτό βεβαίως δεν αποτελεί λόγο εφησυχασμού, αντιθέτως αποτελεί καθήκον ατομικό αλλά και της Χώρας να συμβάλουν, ενισχύοντας την κουλτούρα της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ στη χώρα.

Δείτε τη μελέτη ΕΔΩ.
Δείτε το infographic ΕΔΩ.
Δείτε pdf με τα ελληνικά στοιχεία ΕΔΩ.

 

Πηγή seaop.gr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Εξαιρετική ποιοτικά αναμένεται η φετινή παραγωγή μοσχάτου στη Σάμο, με τους αμπελώνες του νησιού να αποδεικνύονται ανθεκτικοί στις καιρικές συνθήκες και τις κλιματολογικές αλλαγές,...

REPORTS

Γονάτισε ακόμα και ιστορικούς αμπελώνες στη Σαντορίνη η ξηρασία των τελευταίων τριών ετών και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με την Οινοποιία Γαβαλά να κάνει...

REPORTS

Από την 1η Σεπτεµβρίου έως τις 20 Σεπτεµβρίου 2025 θα ανοίξει η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αµπελώνων που θα αφορούν το έτος...

REPORTS

Με απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι έκανε δεκτό το αίτημα για την τροποποίηση των προδιαγραφών του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τον συστηματικό έλεγχο των βοτρύων για πιθανή παρουσία όψιμης προσβολής κρυπτοβλάβών ή άλλων λεπιδόπτερων συνιστά στους αμπελοκαλλιεργητές το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της...

REPORTS

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον αντίκτυπο που θα έχει η επιβολή δασμών ύψους 15% από τις ΗΠΑ στα κρασιά με προέλευση την Ευρωπαϊκή...

REPORTS

Άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ προκειμένου να εξαιρεθεί το κρασί από τους δασμούς ύψους 15% που προβλέπει η εμπορική συμφωνία των δύο...

REPORTS

Γονάτισε ακόμα και ιστορικούς αμπελώνες στη Σαντορίνη η ξηρασία των τελευταίων τριών ετών και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με την Οινοποιία Γαβαλά να κάνει...