Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι αιτίες πίσω από το φιλτράρισμα του κρασιού

Το συγκεκριμένο θέμα είναι αρκετά αμφιλεγόμενο στον οινικό κόσμο, παρόλ’αυτά αποτελεί μια αρχαία πρακτική που έχει εξελιχθεί με την σύγχρονη οινολογία. Από τα «βάρβαρα» φιλτραρίσματα του παρελθόντος, η οινοποιία έχει πλέον μετακινηθεί σε συστήματα πιο σεβαστά για το προϊόν.

Φωτογραφία από Monica Yichoy https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Ήδη από την αρχαιότητα, οι Έλληνες οινοποιοί καθάριζαν και σταθεροποιούσαν τα κρασιά τους χρησιμοποιώντας αλατισμένο θαλασσινό νερό και θερμό γύψο έτσι ώστε να διατηρηθούν στις καλύτερες συνθήκες.

Ο καταναλωτής σήμερα επιθυμεί συνήθως ένα κρασί καθαρό, λαμπερό και σταθερό στον χρόνο. Η διαύγαση και η διήθηση (φιλτράρισμα) λοιπόν του κρασιού βοηθούν στην παραγωγή ενός καθαρού κρασιού και η σταθεροποίησή του επιτρέπει την διατήρησή του σε αυτή την κατάσταση κατά την εξέλιξή του. Σαν απάντηση σε αυτές τις προβληματικές, στις μέρες μας, η πλειοψηφία των κρασιών που κυκλοφορούν στην αγορά φιλτράρονται.

Το κρασί, μετά από την ζύμωσή του, είναι γεμάτο βακτήρια, ζυμομύκητες και άλλα σωματίδια. Αυτά απομακρύνονται με «συμβατικό» τρόπο μέσω του φιλτραρίσματος.

Το φιλτράρισμα απαντά και σε μικροβιολογικές παραμέτρους έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν αποκλίσεις στη φιάλη:

Aναφέρονται για παράδειγμα κρασιά στα οποία οι μηλογαλακτικές ζυμώσεις μπλοκάρονται έτσι ώστε να διατηρηθεί η φρεσκάδα και η οξύτητα (στόχος του φιλτραρίσματος εδώ είναι η απομάκρυνση των γαλακτικών βακτηρίων).

Ένα άλλο παράδειγμα αποτελούν τα γλυκά κρασιά στα οποία πρέπει να αποφευχθεί η επαναζύμωση στη φιάλη (στόχος εδώ η απομάκρυνση των ζυμών).

Το φιλτράρισμα απαντά επίσης κάποιες φορές σε εμπορικούς σκοπούς, κυρίως όσον αφορά τις εξαγωγές ή συγκεκριμένες προδιαγραφές κάποιων περιοχών ΠΟΠ που επιβάλουν συγκεκριμένα όρια φιλτραρίσματος. Ανάλογα με τους προαναφερθέντες στόχους, τα επίπεδα φιλτραρίσματος θα είναι λίγο πολύ «σφιχτά» και ο οίνος θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα πριν το φιλτράρισμα, εκεί έγκειται ο ρόλος του οινολόγου που πρέπει να επιλέξει μια σωστή οινολογική πορεία για την προετοιμασία του κρασιού πριν το φιλτράρισμα. Πράγματι, μια ακατάλληλη ή άσχημα προετοιμασμένη διήθηση, θα έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα των κρασιών. Ενώ μια καλά προσαρμοσμένη διήθηση θα επιτρέψει την επίτευξη των στόχων διατηρώντας παράλληλα τις εγγενείς ποιότητες του κρασιού.

Εδώ και περίπου τριάντα χρόνια, πολλά διαφορετικά συστήματα φιλτραρίσματος έχουν εμφανιστεί στην αγορά, όλο και πιο τεχνολογικά, όπως το φίλτρο πλακών, τα φίλτρα μεμβράνης, τα φίλτρα cross flow κ.α.

Υπάρχουν βέβαια μη φιλτραρισμένα κρασιά στην αγορά (κυρίως στην κατηγορία των φυσικών ή βιολογικών κρασιών), αλλά, σε αυτό το πλαίσιο, ο οινοποιός οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός στην επεξεργασία τους, πρέπει δηλαδή να προσαρμόσει όλη την οινοποίηση και τον χρόνο ωρίμανσης σε δεξαμενή ή βαρέλι υπό τον σκοπό της απουσίας φιλτραρίσματος. Τα σωματίδια μετά τις ζυμώσεις κατακάθονται σιγά σιγά στον πάτο της δεξαμενής με την πάροδο του χρόνου, ενώ τα ιζήματα που πιθανόν να υπάρχουν τελικά στο κρασί, συμβάλλουν ελάχιστα στο περιεχόμενο και πιο συγκεκριμένα στη γεύση του. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα στη χώρα μας αποτελούν τα κρασιά του οινοποιείου του Ευρυβιάδη Σκλάβου στο Ληξούρι Κεφαλονιάς και του Τάτση στην Γουμένισσα.

Μένει λοιπόν στην απόφαση του παραγωγού να διαλέξει το σωστό σύστημα φιλτραρίσματος για τον καλύτερο σεβασμό του κρασιού και για να προσφέρει στους πελάτες του ένα κρασί για το οποίο θα είναι υπερήφανος!

 

Με στοιχεία από lepoint.fr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...