Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ανώτατη δαπάνη 1.500 ευρώ το στρέμμα για φύτευση αμπελώνα φέρνουν τα νέα Σχέδια

Εκδόθηκε η πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης με τους ενδιαφερόμενους να μπορούν να κάνουν αιτήσεις από τις 6 Οκτωβρίου 2026 έως τις 20 Ιανουαρίου 2027, με την επιδότηση να ορίζεται στο 50% για νέες φυτεύσεις ή 60% σε περίπτωση νέων αγροτών.

Ανώτατη δαπάνη 1.500 ευρώ το στρέμμα για φύτευση αμπελώνα φέρνουν τα νέα Σχέδια Βελτίωσης

Τα μέγιστα επιδοτούμενα κόστη ανέρχονται στην περίπτωση φύτευσης αμπελώνα σε έως 1.500 ευρώ το στρέμμα. Αντίστοιχα, η δαπάνη για ελιά ανέρχεται σε 1.000 ευρώ το στρέμμα, και για ακτινίδια σε 3.900, ενώ στα τρακτέρ αυξάνεται σε σχέση με την περασμένη προκήρυξη στα 145.000 ευρώ.

Για τα παρελκόμενα κατεργασίας εδάφους δεν μπορεί να υπερβαίνει αθροιστικά τα 55.000 ευρώ η συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη, ενώ η συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη αγοράς πολυμηχανημάτων κατεργασίας εδάφους δεν μπορεί να υπερβαίνει αθροιστικά τα 70.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως το γενικό ποσοστό ενίσχυσης είναι 50% οριζόντια για κάθε δαπάνη, και αυξάνεται στο 60% για:

  • Εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής
  • Εξοπλισμό που συμβάλλει στη μείωση λίπανσης – διασποράς φυτοφαρμάκων στο περιβάλλον
  • Κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός κτηνοτροφικών και μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων

Και στο 70% για:

  • Δαπάνες που σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας, την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ
  • Δαπάνες που σχετίζονται με τη μείωση χρήσης αρδευτικού νερού

Η δαπάνη αυξάνεται κατά 10% (μέγιστο το 70% σύνολο ενίσχυσης σε κάθε περίπτωση) για τους νέους αγρότες. Δηλαδή γεωργούς νεαρής ηλικίας ή από γεωργούς έως 40 ετών με επαγγελματική εμπειρία άνω των 5 ετών ή από γεωργούς έως 40 ετών με κατάλληλη εκπαίδευση.

Σημειώνεται πως επιλέξιμες δαπάνες είναι όσες πραγματοποιούνται μετά την 1η Ιουνίου του 2026, υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο των δαπανών του επενδυτικού σχεδίου που έχει πραγματοποιηθεί πριν την υποβολή της αίτησης στήριξης δεν υπερβαίνει το 80% της αξίας των εγκεκριμένων δαπανών καθώς και της αξίας των δαπανών οι οποίες τελικά εκκαθαρίζονται στο πλαίσιο αιτημάτων πληρωμής.

Δικαιούχοι είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες και συλλογικά σχήματα. Δεν παρέχεται στήριξη σε υποψηφίους, οι οποίοι στο πλαίσιο των υπ’ αρ. 13849/14.12.2017 ή υπ’ αρ. 1710/7.5.2021 Προσκλήσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2022 οριστικοποίησαν στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) τουλάχιστον ένα αίτημα προκαταβολής ή πληρωμής από το οποίο προέκυψε καταβολή οικονομικής στήριξης και έως την υποβολή της αίτησης στήριξης δεν έχουν ολοκληρώσει το επενδυτικό τους σχέδιο. Σε υποψηφίους οι οποίοι, στο πλαίσιο της υπ’ αρ. 534/13.3.2023 Πρόσκλησης οριστικοποίησαν στο ΠΣΚΕ τουλάχιστον ένα αίτημα προκαταβολής ή πληρωμής για το οποίο έχει ολοκληρωθεί, έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης, η καταβολή οικονομικής στήριξης προς τον δικαιούχο. Από τον ανωτέρω αποκλεισμό εξαιρούνται οι υποψήφιοι που αιτούνται τη συγχρηματοδότηση αιτήσεων αποκλειστικά στο πλαίσιο των Παρεμβάσεων Π3-73-2.2 (αρδευτικά) και Π3-73- 2.6 (ΑΠΕ), εφόσον έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης έχουν ολοκληρώσει το επενδυτικό σχέδιο που έχει εγκριθεί στο πλαίσιο της πρόσκλησης υπ’ αρ. 534/13.3.2023.

Αναλυτικά το εύλογο κόστος για φυτεύσεις:

Αναλυτικά το εύλογο κόστος για μηχανήματα

Α. Γεωργικά κτίρια και κατασκευές.

1) Οι συνολικές συγχρηματοδοτούμενες δαπάνες για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου εγκαταστάσεων και την τοποθέτηση περίφραξης εγκαταστάσεων δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους ή τα 8.000 ευρώ στην υπόλοιπη Χώρα.

2) Οι συγχρηματοδοτούμενες δαπάνες αποσυναρμολόγησης – μεταφοράς – συναρμολόγησης του υφιστάμενου εξοπλισμού σε περιπτώσεις μετεγκατάστασης δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα και τις 25.000 ευρώ στη νησιωτική χώρα, πλην της Κρήτης και της Εύβοιας.

3) Οι συγχρηματοδοτούμενες δαπάνες για την εγκατάσταση περίφραξης φυτειών δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 6.000 ευρώ.

Β. Μηχανολογικός εξοπλισμός

1) Η συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη αγοράς του ελκυστήρα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 145.000 ευρώ.

2) Η συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη αγοράς παρελκόμενων κατεργασίας εδάφους δεν μπορεί να υπερβαίνει αθροιστικά τα 55.000 ευρώ.

3) Η συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη αγοράς πολυμηχανημάτων κατεργασίας εδάφους δεν μπορεί να υπερβαίνει αθροιστικά τα 70.000 ευρώ.

4) Η συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη αγοράς αλυσοπρίονου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 300 ευρώ.

5) Η συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη αγοράς πλυστικού μηχανήματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Γ. Λοιπός εξοπλισμός

1) Η συνολική δαπάνη αγοράς και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού ασφαλείας εγκαταστάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ.

2) Οι δαπάνες αγοράς και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού δικτύου μετεωρολογικών προειδοποιήσεων, αθροιστικά, δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ.

3) Η συνολική δαπάνη αγοράς και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένου του λειτουργικού λογισμικού, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ.

4) Η δαπάνη για την αγορά εξειδικευμένων εφαρμογών ηλεκτρονικού υπολογιστή που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της εκμετάλλευσης (π.χ. εφαρμογή διαχείρισης του ζωικού κεφαλαίου) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ.

5) Η συνολική δαπάνη αγοράς και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

6) Η συνολική δαπάνη αγοράς και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού γραφείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Δ. Γενικές δαπάνες

1) Η δαπάνη για την εκπόνηση μελέτης εγκατάστασης δικτύου μετεωρολογικών προειδοποιήσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 400 ευρώ.

2) Η δαπάνη για την εκπόνηση μελετών εγκατάστασης και εφαρμογής δικτύου ολοκληρωμένων λύσεων άρδευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

3) Η δαπάνη για την εκπόνηση μελέτης δυνητικής εξοικονόμησης κατανάλωσης ύδατος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2.000€.

4) Η δαπάνη για την εκπόνηση μελέτης και σχεδιασμού κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ.

5) Η δαπάνη για την τοποθέτηση της επεξηγηματικής πινακίδας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Υπάρχουν τόποι που δεν αρκεί να τους επισκεφθείς. Πρέπει να περπατήσεις τη γη τους, να συνομιλήσεις με τους ανθρώπους τους και να δοκιμάσεις τα...

REPORTS

Δεν ευσταθεί κατά τις εκτιμήσεις των οινοποιητικών συνεταιρισμών και της ΚΕΟΣΟΕ η φημολογούμενη ύπαρξη των αποθεμάτων στα οινοποιεία λόγω μείωσης των πωλήσεων τους, η...

REPORTS

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών ο γνωστός οινοποιός και ιδρυτής του «Κτήματος Οικογένειας Γκιρλέμη», Γιάννης Γκιρλέμης.

REPORTS

Έως και τις 20 Σεπτεμβρίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι αμπελουργοί να αποκτήσουν άδειες νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών στο αμπέλι που αντιστοιχούν στο 1% του συνόλου...