Το Chablis, η παγκοσμίως γνωστή πατρίδα του τραγανού Chardonnay και της χαρακτηριστικής ορυκτότητας από τα ασβεστολιθικά εδάφη της, ενημερώνει τους κανονισμούς αμπελώνων της για να βοηθήσει τους καλλιεργητές να διαχειριστούν τον ολοένα και πιο απρόβλεπτο καιρό. Ανταποκρίνεται στις πολυετείς κλιματικές πιέσεις αυξάνοντας τα όρια απόδοσης και υιοθετώντας πιο ευέλικτες πυκνότητες φύτευσης, ενώ παράλληλα αγωνίζεται να διατηρήσει το στυλ που έχει κάνει την περιοχή θρυλική εδώ και αιώνες. Ωστόσο, ούτε αυτή η οινοπαραγωγική περιοχή είναι άτρωτη στις επιπτώσεις των κλιματικών μεταβολών, αντιμετωπίζοντας παγετούς, χαλάζι, καύσωνες και ασταθείς συγκομιδές τα τελευταία χρόνια. Τα νέα μέτρα στοχεύουν στην προστασία τόσο της παραγωγής όσο και της τυπικότητας του βορειότερου οινοπαραγωγικού τόπου της Βουργουνδίας.
Το Standard Chablis μπορεί πλέον να παράγει έως και 75 εκατόλιτρα ανά εκτάριο, έναντι 70, ενώ οι αμπελώνες υψηλού κύρους Premier Cru μπορούν να αυξήσουν την απόδοση από 68 σε 73 εκατόλιτρα ανά εκτάριο. Η αύξηση αυτή επιτρέπει στους παραγωγούς μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των απρόβλεπτων ελλειμμάτων που προκαλούν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Παράλληλα, οι κανόνες φύτευσης έχουν χαλαρώσει. Η ελάχιστη πυκνότητα αμπελών μειώθηκε από 8.000 σε 5.500 φυτά ανά εκτάριο, με μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των σειρών. Αυτό διευκολύνει την καλλιέργεια σε πλαγιές και καθιστά τις εργασίες πιο συμβατές με τη μηχανοποίηση. Πρακτικές που εφαρμόζονταν ανεπίσημα εδώ και δεκαετίες αναγνωρίζονται πλέον στους κανονισμούς.























