Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κλιματικές προκλήσεις φέρνουν νέους κανονισμούς και αποδόσεις στο Chablis

Το Chablis βρίσκεται στη δική του, εύθραυστη ισορροπία: μια ιστορική περιοχή που χτίστηκε πάνω στη φρεσκάδα του Chardonnay και την αυστηρή ορυκτότητά του, αλλά σήμερα καλείται να προσαρμοστεί σε ένα κλίμα που αλλάζει ταχύτατα. Οι παραγωγοί αναζητούν λύσεις που θα προστατεύσουν την ποσότητα, χωρίς να αλλοιώσουν το ύφος που ανέδειξε την περιοχή παγκοσμίως.

Κλιματικές προκλήσεις φέρνουν νέους κανονισμούς και αποδόσεις στο Chablis

Το Chablis, η παγκοσμίως γνωστή πατρίδα του τραγανού Chardonnay και της χαρακτηριστικής ορυκτότητας από τα ασβεστολιθικά εδάφη της, ενημερώνει τους κανονισμούς αμπελώνων της για να βοηθήσει τους καλλιεργητές να διαχειριστούν τον ολοένα και πιο απρόβλεπτο καιρό. Ανταποκρίνεται στις πολυετείς κλιματικές πιέσεις αυξάνοντας τα όρια απόδοσης και υιοθετώντας πιο ευέλικτες πυκνότητες φύτευσης, ενώ παράλληλα αγωνίζεται να διατηρήσει το στυλ που έχει κάνει την περιοχή θρυλική εδώ και αιώνες. Ωστόσο, ούτε αυτή η οινοπαραγωγική περιοχή είναι άτρωτη στις επιπτώσεις των κλιματικών μεταβολών, αντιμετωπίζοντας παγετούς, χαλάζι, καύσωνες και ασταθείς συγκομιδές τα τελευταία χρόνια. Τα νέα μέτρα στοχεύουν στην προστασία τόσο της παραγωγής όσο και της τυπικότητας του βορειότερου οινοπαραγωγικού τόπου της Βουργουνδίας.

Το Standard Chablis μπορεί πλέον να παράγει έως και 75 εκατόλιτρα ανά εκτάριο, έναντι 70, ενώ οι αμπελώνες υψηλού κύρους Premier Cru μπορούν να αυξήσουν την απόδοση από 68 σε 73 εκατόλιτρα ανά εκτάριο. Η αύξηση αυτή επιτρέπει στους παραγωγούς μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των απρόβλεπτων ελλειμμάτων που προκαλούν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Παράλληλα, οι κανόνες φύτευσης έχουν χαλαρώσει. Η ελάχιστη πυκνότητα αμπελών μειώθηκε από 8.000 σε 5.500 φυτά ανά εκτάριο, με μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των σειρών. Αυτό διευκολύνει την καλλιέργεια σε πλαγιές και καθιστά τις εργασίες πιο συμβατές με τη μηχανοποίηση. Πρακτικές που εφαρμόζονταν ανεπίσημα εδώ και δεκαετίες αναγνωρίζονται πλέον στους κανονισμούς.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε μια χρονική στιγμή όπου οι ισορροπίες της ευρωπαϊκής οινοπαραγωγής αλλάζουν, η απόφαση του Deutscher Weinbauverband (DWV) να ενταχθεί στη European Federation of Origin...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Ο Οδηγός MICHELIN αναγνωρίζει την αριστεία στη γαστρονομία και τη φιλοξενία για πάνω από έναν αιώνα. Από την εισαγωγή των αστεριών MICHELIN το 1926...

REPORTS

Η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων: Προοπτικές Παγκόσμιας Αγοράς Οίνου 2025 αποτυπώνει ένα τοπίο που αλλάζει δυναμικά. Με βάση τα τελωνειακά δεδομένα έως τον Οκτώβριο, τις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Το VINSANTO MIKRA THIRA είναι ο πρώτος επιδόρπιος οίνος του οινοποιείου, μια δημιουργία που εξελίχθηκε με αργό ρυθμό και υπομονή...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων έρχονται να αναδείξουν το αίσθημα της ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και να μας θυμίσουν ότι οι γιορτές είναι για να μοιράζεσαι!...