Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Δοκιμάζει τα όρια της Ντεμπίνας ο Θυμιόπουλος

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη, όπου το «πρώτο βιολί» στις οινικές… ορχηστρικές δημιουργίες του είναι το ατίθασο Ξινόμαυρο, ο Απόστολος Θυμιόπουλος βάζει τη δική του… νότα και στην αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας, στην Ήπειρο, την οποία οραματίζεται να αποτελέσει τμήμα του διεθνούς οινικού χάρτη, μέσω, κυρίως, της παραδοσιακής Ντεμπίνας.

Πριν καλά – καλά «στεγνώσει το μελάνι» για την επικύρωση της στενής συνεργασίας, που εγκαινίασε στη Ζίτσα, εδώ και περίπου ένα χρόνο, με το εμβληματικό οινοποιείο της οικογένειας «Γκλίναβος», ο Ναουσαίος οινολόγος, αμπελουργός και οινοποιός, με το ανήσυχο πνεύμα, παρέχει στο οινόφιλο κοινό, εντός και εκτός συνόρων, μια πρώτη, απτή, γεύση των όσων σκέφτεται για τη Ζώνη της Ζίτσας, με πυρήνα την «Ντεμπίνα».

Από τις 4 Νοεμβρίου του 2025, όπως αποκαλύπτει στην Agrenda ο ίδιος ο Απόστολος Θυμιόπουλος, είναι διαθέσιμες στην αγορά τρεις νέες ετικέτες του κτήματος «Γκλίναβος», από τον τρύγο του 2024, στις οποίες «πρωταγωνιστούν» οι ποικιλίες, Ντεμπίνα και Ξινόμαυρο, με τις οποίες ο οινοποιός δηλώνει ενθουσιασμένος.

Η πρώτη ετικέτα από τη νέα εποχή του κτήματος Γκλίναβος είναι ένα ημιαφρώδες κρασί, με βάση (δύο μέρη) τη Ντεμπίνα και κάποια ίχνη (ένα μέρος) από black de noir Ξινόμαυρο, προερχόμενο από αμπελοτόπι του Αμυνταίου, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει την πολυπλοκότητά της ετικέτας. Η δεύτερη είναι ένα ροζέ με ακριβώς αντίθετες αναλογίες, δηλαδή η βάση είναι το Ξινόμαυρο και τα ίχνη από τη Ντεμπίνα. Και η τρίτη ετικέτα είναι ένα «ήσυχο» ξηρό κρασί, 100% Ντεμπίνα, που έχει τρυγηθεί σε ιδιόκτητα εξαιρετικά αμπελοτόπια της Γκλίναβος στην περιοχή και έχει παραμείνει για 1 χρόνο να ωριμάσει μέσα σε δεξαμενή.

«Τα κρασιά κυκλοφορούν με την επωνυμία Γκλίναβος. Ο ιδρυτής του οινοποιείου, Λευτέρης Γκλίναβος, είναι από τους πρώτους οινολόγους που ήρθαν από το εξωτερικό στην Ελλάδα και μετείχε στην ομάδα όσων συνέλαβαν την ιδέα για την ίδρυση της Σχολής Οινολογίας στην Αθήνα. Τιμής ένεκεν στην ιστορία αυτού του ανθρώπου και στην προσπάθεια που έκανε για την περιοχή, ούτε που πέρασε από το μυαλό μου να μην φέρουν τα κρασιά το όνομα του Οινοποιείου. Αντιθέτως με μεγάλη χαρά συνεχίζουμε το έργο του», διευκρινίζει ο Απόστολος Θυμιόπουλος, προσθέτοντας πως τα κρασιά που κυκλοφόρησαν «είναι μια αρχή και σίγουρα έρχεται το Βλάχικο, το Μπεκάρι και άλλες γηγενείς ποικιλίες της Ηπείρου, που υπάρχουν σε πειραματικό αμπελώνα και σιγά – σιγά θα αξιολογηθούν. Αιχμή του δόρατος, ωστόσο, θα είναι η Ντεμπίνα».

Στο ερώτημά μας για το πώς προέκυψε το «πάντρεμα» με το οινοποιείο Γκλίναβος, ο έμπειρος οινολόγος, αμπελουργός και οινοποιός απάντησε αφοπλιστικά ότι επισκέφτηκε την περιοχή της Ζίτσας, κινούμενος από το θαυμασμό που τρέφει για την περιοχή και του ανέκυψε συνεργασία.

«Με το Θωμά Γκλίναβο, ο οποίος παραμένει δίπλα μου στο τιμόνι και τρέχει το Οινοποιείο, έχουμε εξαιρετική συνεργασία, ενώ και η ομάδα του παραμένει ακέραια», είπε, συμπληρώνοντας ότι με την απόφασή του να κινηθεί και να πάρει θέση στην αμπελουργική Ζώνη της Ζίτσας, θα επιδιώξει να πρσθέσει την ταυτότητά του στην περιλάλητη Ντεμπίνα.

«Θέλω να δω τα όριά της, πού μπορεί να φτάσει ως ποικιλία με τον τρόπο που γνωρίζω εγώ την τέχνη της αμπελουργίας και οινοποίησης, σε συνεργασία πάντα με την Ομάδα του Γκλίναβου. Επιδίωξή μας είναι να βάλουμε τη Ζίτσα και την Ντεμπίνα στο διεθνή οινικό χάρτη και θα το επιδιώξουμε συνδράμοντας τα υπόλοιπα οινοποιεία της περιοχής, όπως το Κατώγι Αβέρωφ, το συνεταιριστικό Ζοίνος, το Κτήμα του Πάνου Τζήμα και κάποια άλλα μικρότερα της Ηπείρου, που ασχολούνται με την ποικιλία», ανέφερε ο κ. Θυμιόπουλος και θύμισε ότι κάτι ανάλογο έκανε και με το Ξινόμαυρο στη Νάουσα, οπότε κατέχει πλέον την τεχνογνωσία και εκτιμά πως ο στόχος θα επιτευχθεί πιο εύκολα.

«Γκλίναβος»

Από τις 4 Νοεμβρίου του 2025 είναι διαθέσιμες στην αγορά τρεις νέες ετικέτες του κτήματος «Γκλίναβος», από τον τρύγο του 2024, στις οποίες «πρωταγωνιστούν» οι ποικιλίες, Ντεμπίνα και Ξινόμαυρο.

Ολιστικό σχέδιο οινοτουρισμού για ζώνες Νάουσας και Ραψάνης

Στην αρχή πάντως τα βήματα θα είναι προσεκτικά και μελετημένα και για αυτό -παρότι το οινοποιείο έχει μεγάλη δυναμική εμφιάλωσης- οι φιάλες θα αυξάνονται συνεχώς μεν, αλλά μέχρι το σημείο που δεν θα θίγεται η ποιότητα του περιεχομένου.

«Με το διεθνή ανταγωνισμό να είναι ιδιαίτερα οξύς δεν υπάρχουν περιθώρια για μέτρια κρασιά. Οι δυνατότητες είναι για πολλές χιλιάδες φιάλες, αλλά δεν θα ξεκινήσουμε με αυτήν την προοπτική. Ως πρώτη χρονιά τα κρασιά που κυκλοφόρησαν θα είναι λίγο πιο περιορισμένης παραγωγής. Ωστόσο αρκετοί οινόφιλοι, εντός και εκτός συνόρων, θα έχουν τη δυνατότητα να τα δοκιμάσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θυμιόπουλος.

Για την προμήθεια της πρώτης ύλης, το Κτήμα Γκλίναβος, εκτός από τον αρκετά μεγάλο ιδιόκτητο αμπελώνα που διαθέτει, διατηρεί επίσης και πολλές συνεργασίες με ντόπιους παραγωγούς. «Το οινοποιείο επί πολλά χρόνια έχει χτίσει πάρα πολύ ωραίες συνεργασίες με αμπελουργούς της Ζίτσας. Έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και εμείς τους αγκαλιάσαμε, θα τους ενημερώσουμε ακόμα περισσότερο για τον τρόπο καλλιέργειας, τους αμείβουμε ικανοποιητικά και σίγουρα θα ποντάρουμε πάνω τους για να αυξήσουμε την παραγωγή, γιατί ούτε αχανείς εκτάσεις υπάρχουν στη Ζίτσα και τα εργατικά χέρια μειώνονται συνεχώς» μας εξήγησε ο κ. Θυμιόπουλος, ο οποίος δεν έκρυψε, επίσης, ότι ποντάρει πολλά και στη μεγάλη δυναμική οινοτουρισμού που κρύβει το οινοποιείο «Γκλίναβος», δεδομένου ότι «είναι χτισμένο σε ένα πανέμορφο σημείο, πολύ κοντά στα Ζαγοροχώρια, αλλά και στα Γιάννενα».

Το project του οινοτουρισμού, ωστόσο, έχει ολιστική διάσταση, καθώς αφορά και τις αμπελουργικές ζώνες της Νάουσας και της Ραψάνης, όπου διατηρεί παρουσία ο όμιλος του Απόστολου Θυμιόπουλου. Στο πλαίσιο αυτό έχει υποβληθεί, ήδη, σχετικός φάκελος για επένδυση συνολικού ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ, με σκοπό την ανάπτυξη χώρων υποδοχής και φιλοξενίας (δωμάτια) οινοτουριστών και εφόσον πάρει την απαιτούμενη έγκριση, θα ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα στο 2026, με βάση το οινοποιείο στη Νάουσα.

Όσον αφορά στη Ραψάνη, εν τω μεταξύ, ο κ. Θυμιόπουλος μας ανέφερε πως έχει αποκτηθεί έτοιμος αμπελώνας άνω των 50 στρεμμάτων, στον οποίο υπάρχουν εκτάσεις με Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Λημνιώνα, μια – δυο άλλες πειραματικές ποικιλίες και φυσικά ένα σημαντικό κομμάτι απαρτίζεται από Ξινόμαυρο.

Για το φετινό τρύγο, εξάλλου, μας ανέφερε πως στη Νάουσα η χρονιά ήτανε ποιοτικά εξαιρετική, οι καιρικές συνθήκες ήταν κατάλληλες για πολύ καλή πρώτη ύλη, η οποία στα καλά χέρια θα δώσει εξαιρετικά κρασιά, που θα αποτυπώνουν το Ξινόμαυρο και την τοπική ζώνη. Στη Ραψάνη αντίστοιχα, ο τρύγος ήταν επίσης πάρα πολύ καλός, με  πολύ καλή ποιότητα και φαινολική ωρίμανση, που επιτρέπει την παραγωγή ευχάριστων κρασιών, και πολύ μεγάλου δυναμικού παλαίωσης.

Εμπορικά δε, ο προσανατολισμός των πωλήσεων παραμένει εξαγωγικός κατά 93%, με κυριότερη αγορά τη Μεγάλη Βρετανία και να ακολουθούν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, ενώ στόχος είναι να αυξηθεί η παρουσία και στην ελληνική αγορά, εκπαιδεύοντας τους καταναλωτές να απολαμβάνουν το Ξινόμαυρο και πλέον και τη Ντεμπίνα, διότι όπως λέει ο κ. Θυμιόπουλος «δεν μπορείς να στοχεύεις μίλια μακριά και να είσαι καταξιωμένος και στον τόπο σου να μην έχεις αναγνωρισιμότητα».

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ο Απόστολος Θυμιόπουλος προχωράει στην δημιουργία ιδιόκτητου οινοποιείου στη Σαντορίνη, οι βασικές κατασκευαστικές εργασίες του οποίου θα επιτρέψουν την έναρξη των νέων οινοποιήσεων και...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

REPORTS

Με ιδιαίτερη χαρά, η ΓΕΝΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ και τα καταστήματα CELLIER σας προσκαλούν στο GENKA WINE FAIR 2025, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου...

REPORTS

Στο ύψος των 1.705.581 hl καταγράφηκαν με 31/7/2025 τα αποθέματα οίνων και γλευκών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που απέστειλε στην Commission το τμήμα Αμπέλου...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...