Μετά από έξι χρόνια προετοιμασίας, η απόφαση αυτή τερματίζει την παρατεταμένη αντίθεση στην αίτηση της ιταλικής εταιρείας Nero Lifestyle για την καταχώριση του «Nero Champagne» ως σήματος της ΕΕ για κρασιά και συναφείς υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων που φαινομενικά συμμορφώνονται με την ΠΟΠ Champagne.
Το Γενικό Δικαστήριο ανέτρεψε την προηγούμενη απόφαση του EUIPO να επιτρέψει εν μέρει την καταχώριση του εμπορικού σήματος. Στην υπόθεση T-239/23, το Δικαστήριο έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις της Comité Champagne, του INAO και των παρεμβαινόντων, μεταξύ των οποίων η Γαλλική και η Ιταλική Δημοκρατία, για λόγους εκμετάλλευσης της φήμης της ΠΟΠ και παραπλανητικού χαρακτήρα του προσβαλλόμενου σημείου.
Κριτικά, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι το Συμβούλιο Εφετών του EUIPO είχε υποπέσει σε νομικό σφάλμα αντιμετωπίζοντας τη χρήση μιας περιγραφής προϊόντος που συμμορφώνεται με την ΠΟΠ ως γενική προστασία κατά της εκμετάλλευσης. Το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχει απόλυτο τεκμήριο νομιμότητας σε τέτοιες περιπτώσεις και ότι είναι πράγματι δυνατό να εκμεταλλευτεί κανείς τη φήμη μιας ΠΟΠ ακόμη και όταν το σήμα περιορίζεται σε προϊόντα που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις.
Το εν λόγω «nero»
Εξίσου σημαντικό ήταν το εύρημα του Δικαστηρίου σχετικά με την παραπλανητική φύση της λέξης «nero». Ο όρος, ο οποίος παραπέμπει σε αρκετές γνωστές ιταλικές ποικιλίες μαύρων σταφυλιών, θα μπορούσε να παραπλανήσει τους καταναλωτές ώστε να πιστέψουν ότι το προϊόν είναι η λεγόμενη «μαύρη σαμπάνια» — μια κατηγορία που δεν επιτρέπεται βάσει των προδιαγραφών της σαμπάνιας, οι οποίες επιτρέπουν μόνο λευκά ή ροζέ κρασιά. Εναλλακτικά, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να υποθέσουν λανθασμένα ότι παρασκευάζεται αποκλειστικά από Pinot Noir ή παρόμοια σταφύλια με σκούρο φλοιό.
Το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση του «nero» μαζί με το «Champagne» δημιούργησε τον κίνδυνο σύγχυσης των καταναλωτών και υπονόμευσε την ακεραιότητα της προστατευόμενης ονομασίας.
Ευρύτερος αντίκτυπος για την προστασία των ΠΟΠ και των ΠΓΕ
Η Ginevra Righini, συνεργάτης πνευματικής ιδιοκτησίας στην DLA Piper, δήλωσε ότι η απόφαση «ενισχύει την εμπιστοσύνη στην ιερότητα της ΠΟΠ «Champagne» και διασφαλίζει τα συμφέροντα των αμπελουργών, των οίκων σαμπάνιας και των καταναλωτών». Σημείωσε τον ευρύτερο αντίκτυπό της, προσθέτοντας ότι «προσφέρει ανανεωμένη σαφήνεια και προστασία για όλα τα προϊόντα που προστατεύονται από ΠΟΠ και ΠΓΕ». Η Righini συνεχάρη την Comité Champagne και την INAO και τους ευχαρίστησε «για τη μακροχρόνια εμπιστοσύνη τους στον σύμβουλο μας».
