Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι 20 Masters of Wine ανέδειξαν την αξίατου μακεδονικού αμπελώνα

Την αξία και την ποιότητα του μακεδονικού αμπελώνα ανέδειξε η επίσκεψη 20 Masters of Wine στα πλαίσια δράσης εξωστρέφειας του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο των MW την Παρασκευή 20 Ιουνίου.

Η επίσκεψη περιλάμβανε γευσιγνωσία παραπάνω από 150 ετικέτες κρασιών από πολλές περιοχές και δύο οινοποιεία της Ηπείρου. Αναφορικά με την επίσκεψη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Μαρίνος Γιαννόπουλος, στάθηκε στην εντυπωσιακή πρόοδο του ελληνικού κρασιού τα τελευταία χρόνια, στην διάρκεια των οποίων έχει ενισχύσει σημαντικά την εξωστρέφεια του σε ώριμες και απαιτητικές αγορές, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του ΣΕΟ έχει ως εξής:

Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 20 Ιουνίου η επίσκεψη 20 Masters of Wine στη Μακεδονία που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο των MW με την υποστήριξη της Enterprise Greece και της Ένωσης Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδας. Οι MWs αποτελούν μια άκρως επιδραστική ομάδα επαγγελματιών της οινικής αγοράς. Στη συγκεκριμένη επίσκεψη συμμετείχαν MWs από Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία, Νορβηγία, Σουηδία, Αυστρία, Γαλλία και Ιρλανδία οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της εισαγωγής και διακίνησης οίνων, των σούπερ μάρκετ, της HORECA και της οινικής εκπαίδευσης. Η επίσκεψη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΣΕΟ στο μήκος κύματος του σχεδίου marketing του οίνου, που έχει στόχο την αύξηση της αντιλαμβανόμενης αξίας του ελληνικού κρασιού στις αγορές του εξωτερικού, μέσω της επικοινωνίας με κρίσιμα κοινά.

Η επίσκεψη περιλάμβανε στοχευμένες γευστικές δοκιμές κρασιών σε Δράμα, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Επανομή, Νάουσα και Αμύνταιο, επισκέψεις σε αμπελώνες, master classes και οινικά γεύματα. Όλες οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν με την ενεργή συμμετοχή των οινοπαραγωγών και οινολόγων κάθε περιοχής. Συνολικά δοκιμάστηκαν περισσότερες από 150 ετικέτες λευκών, ροζέ και ερυθρών, αφρωδών και γλυκών, φρέσκων και παλαιωμένων, κλασικών και σπάνιων κρασιών, βιολογικών και ήπιων παρεμβάσεων, μονοποικιλιακών ή blends από κάθε περιοχή της Μακεδονίας αλλά και δύο οινοποιείων της Ηπείρου.

“Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που το Ινστιτούτο των MW αποδέχθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια την πρόσκληση του ΣΕΟ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Enterprise Greece που από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό μας χρηματοδοτώντας μεγάλο μέρος της επίσκεψης των MW στη Μακεδονία και ένα μήνα νωρίτερα των Αμερικανών MS στην Πελοπόννησο. Οι επισκέψεις αυτές ανοίγουν δρόμο στο ελληνικό κρασί μια και οι MW & MS είναι που δημιουργούν τις οινικές τάσεις διεθνώς. Η παγκόσμια συγκυρία είναι κρίσιμη για τον κλάδο του κρασιού, γεγονός που καθιστά τις επισκέψεις αυτές κομβικής σημασίας μια και διατηρούν ζεστό το ενδιαφέρον για το ελληνικό κρασί στις αγορές στόχους.” δήλωσε ο Στέλλιος Μπουτάρης, Πρόεδρος του ΣΕΟ.

Ο κος Μαρίνος Γιαννόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece δήλωσε σχετικά «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που στηρίξαμε την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου για τη φιλοξενία Masters of Wine και Masters Sommelier στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην προβολή των μοναδικών αυτόχθονων ποικιλιών και των σημαντικών οινοπαραγωγικών περιοχών της χώρας μας. Το ελληνικό κρασί έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας σημαντικά την εξωστρέφειά του σε ώριμες και απαιτητικές αγορές, όπως εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, όπου πλέον αναγνωρίζονται η ποιότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Η αυξανόμενη τιμή πώλησης αποτελεί σαφή ένδειξη της αξίας και της αποδοχής του. Η Enterprise Greece, ως ο επίσημος κρατικός φορέας για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών, θα συνεχίσει να στηρίζει ουσιαστικές δράσεις που ενισχύουν την εξωστρέφεια δυναμικών και στρατηγικής σημασίας κλάδων της εθνικής οικονομίας, σε συνεργασία με θεσμικούς και κλαδικούς φορείς».

Τέλος, η κα Olga Karapanou Crawford, Master of Wine δήλωσε εκ μέρους του Ινστιτούτου των Masters of Wine τα εξής: «Αυτό το ταξίδι σχεδιάστηκε για να αναδείξει μια από τις διακεκριμένες αλλά λιγότερο γνωστές οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, την Μακεδονία, να εξερευνήσει τη «γη του Διονύσου», να βιώσει το Ξινόμαυρο στην προέλευσή του, να περπατήσει στους λόφους της Νάουσας και να ανακαλύψει τους αμπελώνες του Αμυνταίου σε μεγάλο υψόμετρο, όλα μέσα από το πρίσμα των αμπελουργών και οινοποιών της κάθε περιοχής. Είχαμε μια εξαιρετική εκπροσώπηση, 20 Masters of Wine από 10 διαφορετικές χώρες, και το βάθος των γνώσεων, της ανταλλαγής και της δημιουργικής συζήτησης που ξεδιπλώθηκε σε όλο το πρόγραμμα ξεπέρασε σημαντικά τις προσδοκίες μας.»

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τον κώδωνα του κινδύνου και τον αντίκτυπο των πυρκαγιών στους ελληνικούς αμπελώνες, και ειδικά στην Αττική κρούει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου.

REPORTS

Η παγκόσμια βιομηχανία αλκοολούχων ποτών αλλάζει ραγδαία, καθώς οι νέες προτιμήσεις των καταναλωτών και οι τεχνολογικές εξελίξεις καθορίζουν ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο.

REPORTS

Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών ενημερώνουν ότι οι δηλώσεις συγκομιδής θα υποβάλλονται από τους υπόχρεους αμπελουργούς οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, μόνο ηλεκτρονικά...

REPORTS

Μια πρόσφατη επιστημονική ανασκόπηση, υπό την καθοδήγηση της Δρ. Νίκης Μαραγκού και συνεργατών από το ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Aarhus University...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τις τιμές αγοράς για τα οινοστάφυλα εσοδείας 2025 ανακοίνωσε στα μέλη παραγωγούς της η Ένωση Ηρακλείου. Η παραλαβή των σταφυλιών θα ξεκινήσει τη Δευτέρα...

REPORTS

Σε απόσταση από τις πραγµατικές ανάγκες της αγοράς και τις προδιαγραφές που υπαγορεύει η διαχείριση ενός ευαίσθητου προϊόντος όπως είναι το κρασί, δείχνει να...

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Σε εξέλιξη παραμένει η 3η πτήση του εντόμου της ευδεμίδας στους κρητικούς αμπελώνες με την πίεση προσβολής να είναι αυξημένη στις μεσοπρώιμες και όψιμες...