Η προσπάθεια του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron για μια ισχυρότερη, πιο ενωμένη Ευρώπη, καλύτερα εξοπλισμένη για να αποτρέψει την πολεμική μηχανή της Ρωσίας και να ανταποδώσει τις εμπορικές απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, αντιμετωπίζει μια σημαντική δοκιμασία, καθώς το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον στοχεύουν τα διάσημα αλκοολούχα προϊόντα της Γαλλίας.
Η Κίνα σκέφτεται εδώ και μήνες να επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά brandies, συμπεριλαμβανομένου του κονιάκ, μια κίνηση που θεωρείται ευρέως ως αντίποινα για τη σθεναρή υποστήριξη του Παρισιού στους δασμούς της ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.
Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ανέβασε τους τόνους την περασμένη εβδομάδα απειλώντας με δασμούς 200% στο ευρωπαϊκό αλκοόλ. Μια τέτοια κίνηση θα επηρέαζε δυσανάλογα τις οινοπαραγωγικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, η οποία εξήγαγε κρασί και οινοπνευματώδη ποτά αξίας 15,4 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Γάλλων εξαγωγέων κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών (FEVS), το μεγαλύτερο μέρος των οποίων πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ΕΕ αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ των εισαγωγών κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών στις ΗΠΑ
Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών στην ΕΕ και ο τομέας έχει ιδιαίτερη επιρροή στη γαλλική πολιτική και κοινωνία.
Με ένα από τα πολυτιμότερα εξαγωγικά προϊόντα της να βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου, οι Γάλλοι ηγέτες φαίνεται να δυσφορούν σχετικά με το όλο θέμα της ενότητας. Ο πρωθυπουργός François Bayrou και η κυβέρνησή του αντ’ αυτού προτρέπουν δημοσίως τις Βρυξέλλες να γλιτώσουν το μπέρμπον του Κεντάκι από κάθε πιθανή ευρωπαϊκή αντίδραση.
Αφού, ο Trump επέβαλε παγκόσμιους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε να προβεί σε αντίποινα πλήττοντας σε αντάλλαγμα έναν κατάλογο εμβληματικών αμερικανικών εξαγωγών συμπεριλαμβανομένου του μπέρμπον του Κεντάκι. Ο Bayrou δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η τοποθέτηση του μπέρμπον στον κατάλογο ήταν λάθος και η Γαλλία πιέζει τώρα να επανεξετάσει τι περιλαμβάνεται στον κατάλογο των αντιποίνων.
Σημάδι αδυναμίας
Ο Jean-Luc Demarty, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη σύνταξη της λίστας δασμολογικών αντιποίνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2018, κατά την πρώτη θητεία του Trump, δήλωσε ότι είναι «λάθος» να προσπαθήσει κανείς δημοσίως να κάνει πίσω στη στρατηγική των Βρυξελλών, καθώς αυτό θα θεωρηθεί στην Ουάσινγκτον ως «σημάδι αδυναμίας».
«Γνωρίζοντας τον Trump, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω, θα μας σφάξει», δήλωσε ο Demarty.
Ενώ, σχόλια όπως αυτά του Bayrou μπορεί να καθησυχάσουν τους Γάλλους οινοπαραγωγούς, δείχνουν επίσης πώς οι προσπάθειες του Trump να διχάσει τις χώρες της ΕΕ έχουν ήδη αποτελέσματα.
«Τα γαλλικά σχόλια για το μπέρμπον υποδηλώνουν ότι η προηγούμενη προσέγγισή που ευνοούσε μια πιο επιθετική και ενιαία εμπορική πολιτική της ΕΕ καταρρέει τώρα υπό την πίεση του νταή της παιδικής χαράς που στοχεύει τις γαλλικές εξαγωγές κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών στις ΗΠΑ», δήλωσε ο John Clarke, μέχρι πρόσφατα κορυφαίος διαπραγματευτής της ΕΕ για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων.
Η Γαλλία στο παρελθόν δεν φοβόταν να παίξει το ρόλο του κακού μπάτσου της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ, υπερασπιζόμενη ηχηρά τους δασμούς του μπλοκ απέναντι στην κριτική που δέχονταν από τους πιο υπέρμαχους του ελεύθερου εμπορίου εταίρους της, όπως η Γερμανία.
Όμως η κυβέρνηση Bayrou δέχεται πιέσεις από τον τομέα του κρασιού και των αλκοολούχων ποτών της χώρας, ο οποίος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές και έχει ήδη πέσει παράπλευρο θύμα προηγούμενων εμπορικών διαφορών με τον Trump.
«Σταματήστε να κάνετε τα γαλλικά κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά τα παράπλευρα θύματα των διαφορών με τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε η FEVS σε ανακοίνωσή της.
Όμως, καθώς η Γαλλία προσπαθεί να προστατεύσει τον τομέα του αλκοόλ από τον διατλαντικό εμπορικό πόλεμο, κινδυνεύει να ενθαρρύνει τις χώρες να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τις δικές τους πολύτιμες εξαγωγές.
Και αυτό μπορεί να είναι απλώς μια πικρή πρόγευση για το πώς θα αντιδράσουν οι χώρες της ΕΕ στις 2 Απριλίου, όταν ο Trump θα ανακοινώσει έναν νέο γύρο εκτεταμένων λεγόμενων «αμοιβαίων δασμών». Εάν τα μέτρα αυτά στοχεύουν τα γερμανικά αυτοκίνητα, όπως έχει απειλήσει, θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα σε μια βιομηχανία που τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αλλά ήδη αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους.
«Δεν έχουμε δει ακόμη τίποτα», δήλωσε ο Demarty. Ενώ, συμπλήρωσε ότι: «Στις 2 Απριλίου θα δούμε την κόλαση».
ΠΗΓΗ: politico.eu
