Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Δεν πρέπει να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ η διάσωση του αμπελοοινικού τομέα ΕΕ

Με τη διάγνωση και τις αρχικές θεραπείες που προβλέπονται για να βοηθήσουν τη βιομηχανία κρασιού να ξεπεράσει την κρίση της ήδη έτοιμες, οι ευρωβουλευτές από τη διακομματική ομάδα που συγκροτήθηκε για τον οίνο, καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιταχύνει τους ρυθμούς της όσο μπορεί για να διασώσει τους αμπελώνες.

Η νέα διακομματική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφιερωμένη στα κρασιά συνήλθε για πρώτη φορά στις 23 Ιανουαρίου στο Στρασβούργο.

Υπάρχει «επείγουσα ανάγκη να τεθούν σε εφαρμογή συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει τον αμπελοοινικό τομέα» προειδοποιούν τα 70 μέλη της διακομματικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κρασί, τα ποιοτικά τρόφιμα και τα οινοπνευματώδη, απευθυνόμενοι στον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Γεωργία, Christophe Hansen, σε επιστολή που εστάλη την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου. Υπογεγραμμένη από τους συμπροέδρους της διακομματικής ομάδας, τους ευρωβουλευτές Esther Herranz García (Ισπανία, Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) και τον Éric Sargiacomo (Nouvelle-Aquitaine, Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), η επιστολή στοχεύει να υπερβεί τα «θεμέλια» που έθεσε η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου (Ο.Υ.Ε.) για την ευρωπαϊκή αμπελοοινική πολιτική. «Τα μέλη της Ομάδας μας υποστηρίζουν την ανάγκη αναθεώρησης της νομοθεσίας μας για την αντιμετώπιση των απαραίτητων αλλαγών που εκφράζονται στις πολιτικές συστάσεις της Ο.Υ.Ε.», υποστηρίζουν οι Esther Herranz García και Éric Sargiacomo, οι οποίοι ζητούν να αξιοποιηθεί κάθε νομοθετική ευκαιρία για να επιταχυνθεί ο ρυθμός, αλλά και να οικοδομηθεί «μια συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση [που αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο πριν από το επόμενο». Γνωρίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρέπει να περιμένει την επόμενη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για να τροποποιήσει τη νομοθεσία, γιατί θα ήταν πολύ αργά για πολλούς πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» οι ευρωβουλευτές, με αυτή την επισήμανση, προειδοποιούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Απαντήστε γρήγορα

Σε συνέντευξή του, ο Christophe Hansen δεν καθορίζει χρονοδιάγραμμα, αλλά επισήμανε ότι «κατά την τελευταία συνάντηση της Ο.Υ.Ε., δεσμεύτηκα ρητά να ανταποκριθώ γρήγορα στο αίτημα του κλάδου και των κρατών μελών σχετικά με ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των συστάσεων και οι υπηρεσίες μου εργάζονται ήδη πάνω σε αυτό. Αυτό απαιτεί αξιολόγηση των συστάσεων και του τρόπου μεταφοράς τους στα νομικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Αναμένουμε τις απόψεις σας και την ανακοίνωσή σας, η οποία θα γίνει το αργότερο στις 10 Φεβρουαρίου», υποδεικνύουν η Esther Herranz García και ο Éric Sargiacomo.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η αμερικανική οινοβιομηχανία βιώνει μια σημαντική αλλαγή, η οποία χαρακτηρίζεται από μείωση του αριθμού των οινοποιείων για πρώτη φορά μετά από μια γενιά.

REPORTS

Ο ρόλος της γυναίκας στον κλάδο του κρασιού έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελώντας ουσιαστικό μέρος σε όλα τα στάδια του τομέα. Από...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ένα υπερδραστήριο τετραήμερο γεμάτο ποιοτικό οίνο ολοκληρώνεται στις 10 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο υπό την ομπρέλα του Οινόραμα - της πιο επιδραστικής έκθεσης που...

REPORTS

Νέους ορισμούς για τους αποαλκοολομένους οίνους και τα κρασιά με χαμηλή περιεκτικότητα φαίνεται να εξετάζει η Κομισιόν, προκειμένου να δώσει ώθηση στη συγκεκριμένη κατηγορία....

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ένα υπερδραστήριο τετραήμερο γεμάτο ποιοτικό οίνο ολοκληρώνεται στις 10 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο υπό την ομπρέλα του Οινόραμα - της πιο επιδραστικής έκθεσης που...

REPORTS

Οι αγοραστές εξακολουθούν να αποφεύγουν το ρίσκο, αλλά υπάρχουν σημάδια «εξισορρόπησης» του κλίματος και μια περίοδος χαμηλότερων τιμών στη δευτερογενή αγορά μπορεί να σημαίνει...

REPORTS

Οι καταξιωμένοι διεθνώς μοσχάτοι οίνοι του Ε.Ο.Σ Σάμου επέστρεψαν και φέτος από τη Γαλλία και το διαγωνισμό «Vinalies International 2025», με δύο ακόμη χρυσά...

REPORTS

Ο κλάδος του κρασιού διανύει μια περίοδο μετασχηματισμού που οφείλεται στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες και στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις.