Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στο Αμύνταιο ξέρουν από καλό κρασί

Εξήντα χρόνια ιστορίας για το οινοποιείο του ΑΣΕΠΑ

 

Από τα πρώτα συνεταιριστικά οινοποιεία 

Η Amyntas Wines αριθμεί περίπου 50 μέλη – αμπελουργούς, οι οποίοι καλλιεργούν με τη βοήθεια της τεχνολογίας και τη χρήση σύγχρονων  μεθόδων παραγωγής αλλά και τη συνεχή καθοδήγηση από έμπειρους οινολόγους και γεωπόνους. Η έκταση που καταλαμβάνουν οι αμπελώνες ανέρχεται σε 1.500 στρέμματα. Από αυτά το 50% σχεδόν,βρίσκεται, ανάμεσα στις λίμνες Πετρών και Βεγόριτιδα.

 

Το 1959 ξεκινά η ιστορία του οινοποιείου της ΕΑΣ Αμυνταίου, το οποίο σήμερα συστήνεται ως Amyntas Wines και συνεχίζει την επιτυχημένη οινοποιητική του πορεία.

Σημαντικός σταθμός σε αυτήν υπήρξε το 1971, όταν πρωτοξεκίνησαν οι πειραματικές δοκιμές για την παραγωγή αφρώδους οίνου από το Ξινόμαυρο οι οποίες οδήγησαν σε εξαιρετικά αποτελέσματα. Τον επόμενο χρόνο κιόλας το ελληνικό κράτος αναγνώρισε επίσημα την αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου με την διάκριση Π.Ο.Π., δημιουργώντας παράλληλα στον πρώτο εγχώριο ροζέ οίνο Π.Ο.Π

Η ζώνη του ΠΟΠ Αμύνταιο είναι η βορειότερη και με το μεγαλύτερο μέσο υψόμετρο (615 μ.) από τις τέσσερις ζώνες οίνων ΠΟΠ, στις οποίες συμμετέχει η ποικιλία Ξινόμαυρο.

Ξινόμαυρο και Αμύνταιο

Το Ξινόμαυρο και το Αμύνταιο ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένα, τόσο για την παραγωγή ερυθρών οίνων, όσο και ροζέ, λόγω του ιδιαίτερου μεσοκλίματος του οροπεδίου, που ευνοεί την παραγωγή αυτού του τύπου οίνων. Πρόκειται για τον πρώτο εγχώριο ερυθρωπό (ροζέ) οίνο ΠΟΠ.

Πέρα από το Ξινόµαυρο στην ευρύτερη περιοχή σήµερα καλλιεργούνται και ποικιλίες όπως Syrah, Merlot, Sauvignon, Chardonnay, Gewurztraminer, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ροδίτης κ.ά. Η παραγωγή των αμπελώνων όσον αφορά το Ξινόμαυρο κυμαίνεται από 7,5 μέχρι 9 τόνους το εκτάριο ενώ για τις ξένες η απόδοση κυμαίνεται μεταξύ 9 με 11 τόνων.

Πλούσια γκάμα

Στο χαρτοφυλάκιο ετικετών της Amyntas Wines ανήκουν τα Αμύνταιο ΠΟΠ Ροζέ Ξηρός, ΠΟΠ Ερυθρός Ξηρός, ΠΟΠ Ερυθρός Ξηρός – Επι­λεγμένος, Αμύντας Λευκός Ξηρός, Ροζέ Ξηρός, Ερυθρός Ξηρός, Ερυθρός Ημίγλυκος, τα αφρώδη Ξινόμαυρο Αφρώ­δης Rose Sec και Αφρώ­δης Rose Demi Sec, Ξινόμαυρο Blanc de Noir, τα Πετραία Γη Λευκό και Ερυθρό και Επιτραπέζιος Οίνος  Λευκός Ξηρός, Ροζέ Ξηρός, Ερυθρός Ξηρός και Ερυθρός Ημίγλυκος.

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η «Αφρός και Νέκταρ» είναι μία εκδήλωση γευστικής δοκιμής αφιερωμένη αποκλειστικά σε δύο κατηγορίες ελληνικών και ξένων οίνων, τους αφρώδεις και τους γλυκούς. Με...

REPORTS

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) δημοσίευσε τις πρώτες του προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2025. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2025, στις 12.00 το μεσημέρι θα σηκώσει αυλαία η πιο αγαπημένη οινική εκδήλωση της χρονιάς. 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και εκλεκτής οινογνωσίας θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Jenny’s Rooftop Restaurant Bar του Sofitel Athens Airport, του...