Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στο Αμύνταιο ξέρουν από καλό κρασί

Εξήντα χρόνια ιστορίας για το οινοποιείο του ΑΣΕΠΑ

 

Από τα πρώτα συνεταιριστικά οινοποιεία 

Η Amyntas Wines αριθμεί περίπου 50 μέλη – αμπελουργούς, οι οποίοι καλλιεργούν με τη βοήθεια της τεχνολογίας και τη χρήση σύγχρονων  μεθόδων παραγωγής αλλά και τη συνεχή καθοδήγηση από έμπειρους οινολόγους και γεωπόνους. Η έκταση που καταλαμβάνουν οι αμπελώνες ανέρχεται σε 1.500 στρέμματα. Από αυτά το 50% σχεδόν,βρίσκεται, ανάμεσα στις λίμνες Πετρών και Βεγόριτιδα.

 

Το 1959 ξεκινά η ιστορία του οινοποιείου της ΕΑΣ Αμυνταίου, το οποίο σήμερα συστήνεται ως Amyntas Wines και συνεχίζει την επιτυχημένη οινοποιητική του πορεία.

Σημαντικός σταθμός σε αυτήν υπήρξε το 1971, όταν πρωτοξεκίνησαν οι πειραματικές δοκιμές για την παραγωγή αφρώδους οίνου από το Ξινόμαυρο οι οποίες οδήγησαν σε εξαιρετικά αποτελέσματα. Τον επόμενο χρόνο κιόλας το ελληνικό κράτος αναγνώρισε επίσημα την αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου με την διάκριση Π.Ο.Π., δημιουργώντας παράλληλα στον πρώτο εγχώριο ροζέ οίνο Π.Ο.Π

Η ζώνη του ΠΟΠ Αμύνταιο είναι η βορειότερη και με το μεγαλύτερο μέσο υψόμετρο (615 μ.) από τις τέσσερις ζώνες οίνων ΠΟΠ, στις οποίες συμμετέχει η ποικιλία Ξινόμαυρο.

Ξινόμαυρο και Αμύνταιο

Το Ξινόμαυρο και το Αμύνταιο ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένα, τόσο για την παραγωγή ερυθρών οίνων, όσο και ροζέ, λόγω του ιδιαίτερου μεσοκλίματος του οροπεδίου, που ευνοεί την παραγωγή αυτού του τύπου οίνων. Πρόκειται για τον πρώτο εγχώριο ερυθρωπό (ροζέ) οίνο ΠΟΠ.

Πέρα από το Ξινόµαυρο στην ευρύτερη περιοχή σήµερα καλλιεργούνται και ποικιλίες όπως Syrah, Merlot, Sauvignon, Chardonnay, Gewurztraminer, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ροδίτης κ.ά. Η παραγωγή των αμπελώνων όσον αφορά το Ξινόμαυρο κυμαίνεται από 7,5 μέχρι 9 τόνους το εκτάριο ενώ για τις ξένες η απόδοση κυμαίνεται μεταξύ 9 με 11 τόνων.

Πλούσια γκάμα

Στο χαρτοφυλάκιο ετικετών της Amyntas Wines ανήκουν τα Αμύνταιο ΠΟΠ Ροζέ Ξηρός, ΠΟΠ Ερυθρός Ξηρός, ΠΟΠ Ερυθρός Ξηρός – Επι­λεγμένος, Αμύντας Λευκός Ξηρός, Ροζέ Ξηρός, Ερυθρός Ξηρός, Ερυθρός Ημίγλυκος, τα αφρώδη Ξινόμαυρο Αφρώ­δης Rose Sec και Αφρώ­δης Rose Demi Sec, Ξινόμαυρο Blanc de Noir, τα Πετραία Γη Λευκό και Ερυθρό και Επιτραπέζιος Οίνος  Λευκός Ξηρός, Ροζέ Ξηρός, Ερυθρός Ξηρός και Ερυθρός Ημίγλυκος.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στην αρχή ενός νέου έτους και στην αρχή μιας νέας γενιάς, όλος ο οινικός κόσμος σκέφτεται αυτό το μεγάλο υπαρξιακό ερώτημα: Έχει ακόμα νόημα...

REPORTS

Αυτό που εύκολα φέρνει στο φως κάθε καλόπιστη αναζήτηση γύρω από το ελληνικό κρασί, είναι το βάθεμα της γνώσης και η ωριμότητα σε ένα...

REPORTS

Παρατείνεται με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (6945), κατά 12 μήνες από την αρχική ημερομηνία λήξης τους,...

REPORTS

Παρατείνεται με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στήριξης προγραμμάτων προώθησης οίνων σε τρίτες χώρες.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία τεσσάρων χαρισματικών οινοποιείων της Αυστραλίας, μεταξύ των οποίων και το Shaw + Smith της Αδελαΐδας. Ο ταλαντούχος David Le...

REPORTS

Το φυσικό κρασί έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μια εναλλακτική λύση που επιδιώκει να αποκαταστήσει την ουσία...

REPORTS

Το Κτήµα της οικογένειας Μανωλεσάκη δραστηριοποιείται στην αµπελουργία και την οινοποίηση από το 1989, µια κοµβική περίοδος που συµπίπτει µε το ξεκίνηµα του αµπελώνα...

REPORTS

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το επιστημονικό περιοδικό OENO One εξετάζει πώς η ωριμότητα των σταφυλιών και ο χρόνος συγκομιδής επηρεάζουν τη χημική...