της Σοφίας Σπύρου
Ο τρύγος που είναι μόνο χειρωνακτικός ήταν επιλεκτικός για τα σταφύλια προορίζονται για την σειρά ΟΜΜΑ wild fermentation από τις ποικιλίες Βραδιανό, Συρά, Ασσύρτικο και από φέτος και Μαυροκοντούρα. Όπως θα πει ο Κώστας Βρυνιώτης ‘Επιλέγουμε το παλαιότερο μας αμπέλι οπότε να δώσει πλούσιο σε αρώματα σταφύλι και πιο συμπυκνωμένο. Σε αυτές τις ποικιλίες τρυγάμε πάντα με τους πιο έμπειρους εργάτες μας και μπορεί πάνω από το φυτό να μην πάρουμε όλα τα σταφύλια, να πάρουμε μόνο εκείνα που είναι σε άριστη κατάσταση’. Αποτέλεσμα των αντίξοων καιρικών συνθηκών ήταν η μειωμένη παραγωγή με τις απώλειες να φτάνουν έως και 50% στο Ασσύρτικο, στο Συρά έως και 40% και στις υπόλοιπες ποικιλίες δηλαδή Μαλαγουζιά, Βραδιανό, Μαυροκοντούρα να κυμαίνονται από 10-20%. Βέβαια όσο αφορά στο Ασσύρτικο που προορίζεται τόσο για τη σειρά ΟΜΜΑ όσο και για τη σειρά ΙΑΜΑ που περιλαμβάνει λευκό από blend Ασσύρτικο, Μαλαγουζιά και Βραδιανό blanc de noir η συνολική παραγωγή θα είναι στα επίπεδα της περισυνής. Αυτό διότι γιατί καινούργια αμπέλια που μπήκαν πρόσφατα στην παραγωγή θα αναπληρώσουν την έλλειψη που δημιούργησαν οι αρνητικές συνθήκες της φετινής χρονιάς.
Μπορεί σε όρους ποσότητας ο τρύγος να επιφύλαξε αρνητικές εκπλήξεις ωστόσο η ποιότητα των σταφυλιών εξαιτίας της ανομβρίας ήταν γενικά ιδιαίτερα καλή με αποτέλεσμα να χρειαστεί μόνο μία επέμβαση με θειάφι και δύο επεμβάσεις με χαλκό. Αναφερόμενος στις προσδοκίες του για τα κρασιά της φετινής χρονιάς ο Κώστας Βρυνιώτης θα πει ‘κάναμε τις προσπάθειές μας στο αμπέλι και πήραμε ένα πολύ καλό σταφύλι. Με τον οινολόγος μας κ. Σκοπελίτη, θα κάνουμε και τις προσπάθειές μας και στο οινοποιείο, ώστε να έχουμε πάλι τα καλύτερα αποτελέσματα και να τα απολαύσουμε σε λίγους μήνες και σε μερικές ποικιλίες και σε λίγα χρόνια στο ποτήρι μας.