Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αλλαγή πλεύσης συνιστά η Κομισιόν στην βιομηχανία οίνου

Την ανάγκη της μεταστροφής της βιομηχανίας κρασιού σε ένα μοντέλο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κλιματικής αλλαγής και των τάσεων της αγοράς τόνισε ο διευθυντής βιωσιμότητας του Τμήματος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Κομισιόν, Pierre Bascou, προκειμένου ο ευρωπαϊκός οίνος να μπορέσει να βγει νικητής στην μάχη με τις παρούσες απειλές που αντιμετωπίζει η βιομηχανία.

Οι παρατηρήσεις του Bascou αποτελούν προοίμιο της ετήσιας σύσκεψης της Κομισιόν στις 11 Σεπτεμβρίου, που θα εξετάσει τις δυσκολίες που ταλανίζουν τον κλάδο του οίνου και θα αναζητήσει λύσεις για την μελλοντική ανάπτυξη του ευρωπαϊκού κρασιού, ώστε να μπορέσει να παραμείνει πρωταγωνιστής στην παγκόσμια σκηνή.

Συγκεκριμένα ο διευθυντής βιωσιμότητας της Κομισιόν τόνισε ότι οι ευρωπαίοι οινοποιοί οφείλουν να προσαρμοστούν στις αλλαγές των δυναμικών της αγοράς, που χαρακτηρίζεται από την αλλαγή στις συνήθειες κατανάλωσης, τα αυξημένα κόστη και την ανάγκη για εύρεση βιώσιμων λύσεων που, όπως τονίζει, δημιουργούν δομικά προβλήματα όσον αφορά την παρουσία αποθεμάτων, ενός προβλήματος που χρήζει άμεσης προσοχής.

Το ευρωπαϊκό κρασί αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής και οικονομικής κληρονομιάς της γηραιάς ηπείρου, όμως δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής ανοσία στην τάση της αγοράς για μειωμένη κατανάλωση, με τον Bascou να τονίζει ότι το πρόβλημα οφείλεται κυρίως σε εξωτερικούς παράγοντες όπως την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές οίνου, την πανδημία του covid και τον πόλεμο στην Ουκρανία που προκάλεσαν αναταραχές στην παγκόσμια αγορά και οδήγησαν στην μειωμένη αγοραστική δυνατότητα των πολιτών.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που εντοπίζει ο Bascou είναι το απρόβλεπτο κλίμα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης, όπως το Μπορντό, την Τοσκάνη και την κοιλάδα Rhone, που έχουν επηρεάσει τόσο την ποσότητα, όσο και την ποιότητα των κρασιών των παραδοσιακών αυτών δυνάμεων. Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή έχει φέρει και την αλλαγή των δυναμικών της αγοράς με περιοχές της βόρειας Ευρώπης να παρουσιάζουν πλέον σημαντικές προοπτικές, που μπορούν να αντισταθμίσουν τα κενά που έχουν προκύψει στην αγορά.

Άξιο αναφοράς είναι και το ζήτημα της υπερπαραγωγής, αφού τα αυξημένα κόστη που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαίοι αμπελουργοί σε συνδυασμό με τις διαταραχές της αλυσίδας παραγωγής, έχουν αφήσει σε ορισμένες περιοχές μεγάλες ποσότητες ερυθρού κρασιού που παραμένουν αδρανείς στα ράφια των οινοποιών.

Καλούμενη να αντιμετωπίσει της παραπάνω δυσκολίες η Κομισιόν καλείται να επενδύσει σε καινοτόμες βιώσιμες λύσεις, όπως η ακριβής αμπελουργία, τα συστήματα διαχείρισης νερού και η καλλιέργεια ποικιλιών σταφυλιού ανθεκτικών στις μεταβολές του κλίματος, χωρίς να θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα τους.

Με πληροφορίες από Vinetur

 

Advertisement
Advertisement

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πόλης Κρασιού 2025 κατέχει επίσημα, πλέον, η πόλη Carinena στη Zaragoza της Ισπανίας, παίρνοντας τα «σκήπτρα» από την περιοχή Gran...

REPORTS

Το ABELON® είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και πολύ περιορισμένης παραγωγής, premium, βιολογικό απόσταγμα σταφυλής, το οποίο κουβαλάει εμπειρία και γνώση που απέκτησε ο Πάγκαλος...

REPORTS

Επιστήμονες που ανέλυσαν αφρώδεις οίνους Trento DOC εντόπισαν ενώσεις που μπορεί να συμβάλλουν στην αίσθηση πλούτου στο στόμα.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με εορταστική διάθεση και το «πνεύμα των Χριστουγέννων» να νοιάζεται τους ανθρώπους της γ΄ηλικίας, το Μουσείο Οίνου του Ε.Ο.Σ Σάμου ανοίγει και πάλι τις...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Μην χάσετε την ετήσια έκδοση που κυκλοφορεί Σάββατο 21 Δεκεμβρίου.

VIDEOS

Συνέντευξη στο The Top 50 By Wine Trails, κυκλοφορεί Σάββατο 21 Δεκεμβρίου μαζί με την Agrenda.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με εορταστική διάθεση και το «πνεύμα των Χριστουγέννων» να νοιάζεται τους ανθρώπους της γ΄ηλικίας, το Μουσείο Οίνου του Ε.Ο.Σ Σάμου ανοίγει και πάλι τις...

REPORTS

Το The Top 50 παρουσιάζει τις 50 ετικέτες κρασιών που ξεχώρισε το 2024, η συντακτική ομάδα του Wine Trails. Η έμπειρη ομάδα του Wine...