Η τελευταία Εθνική Έκθεση Vintage της Wine Australia για το 2024 δείχνει ότι η συνολική οινοποίηση κρασιού της Αυστραλίας αυξήθηκε κατά 9% το 2024 σε 1,43 εκατομμύρια τόνους, αλλά παρέμεινε πολύ κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας.
Ο διευθυντής πληροφοριών αγοράς της Wine Australia, Peter Bailey, δήλωσε ότι ενώ συνθλίβονταν περισσότερα λευκά σταφύλια, ήταν ακόμα ο δεύτερος μικρότερος όγκος των τελευταίων 17 ετών.
«Το Chardonnay ήταν η νούμερο ένα λευκή ποικιλία αλλά και στο σύνολο, που οι τόνοι αυξήθηκαν κατά 31% τη διάρκεια του έτους. Αντίθετα, η ποσότητα των σταφυλιών Shiraz προς οινοποίηση μειώθηκε κατά 14% στα χαμηλότερα επίπεδά της από το 2007, καθώς οι τιμές για αυτά τα σταφύλια μειώθηκαν σε εθνικό επίπεδο
Γενικότερα, η οινοποιία της Αυστραλίας περνάει δύσκολες στιγμές, δεδομένου ότι πέρυσι η αξία των εξαγωγών κρασιού μειώθηκε κατά 10%.
Επίσης, ο κλάδος έχει πληγεί από τους τιμωρητικούς δασμούς της Κίνας, έχοντας χάσει τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της, αλλά τώρα αυτοί έχουν απομακρυνθεί, υπάρχει ελπίδα για ανάπτυξη και πάλι στη χώρα. Επιπρόσθετα, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις παραδοσιακές περιοχές καλλιέργειας και τις αποδόσεις, και η προτίμηση των καταναλωτών κινείται προς ποιοτικότερα κρασιά εις βάρος των εμπορικών εμπορικών σημάτων.
Σε συνδυασμό, αυτοί οι παράγοντες έχουν πυροδοτήσει μια περίοδο αναδιάταξης στην οποία οι σημαντικότεροι παίκτες επανεξετάζουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα.
Αλλαγή της οινικής κουλτούρας
Εν μέσω δύσκολων συνθηκών στην τοπική οινοποιία, μια «συναρπαστική» πολιτιστική αλλαγή λαμβάνει χώρα εντός και εκτός σύνδεσης στον τρόπο με τον οποίο καταναλώνεται και συζητείται το κρασί. Αυτό, σύμφωνα με τον Peter Bailey, οφείλεται τόσο στην προτίμηση των καταναλωτών όσο και στην ανάκαμψη από έναν πολύ χαμηλό τρύγο το 2023.
«Πιστεύω ότι αντικατοπτρίζει πού βρίσκεται η ζήτηση αυτή τη στιγμή παγκοσμίως για κρασί και ιδιαίτερα για ορισμένες από τις κόκκινες ποικιλίες, και βλέπουμε μειώσεις στην κατανάλωση κρασιού σε όλο τον κόσμο, οπότε αυτό έχει πραγματικά μια ροή στην εθνική μας οινοποίηση», λέει ο Peter Bailey. Κατά τον ίδιο, η μείωση των σταφυλιών προς έκθλιψη «δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα μείωση της υποκείμενης βάσης προσφοράς. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η έκταση του αμπελώνα έχει μειωθεί σημαντικά, επομένως η δυνατότητα για μεγάλη καλλιέργεια εξακολουθεί να υπάρχει χωρίς ενεργή διαχείριση των αποδόσεων. Οι εποχικοί παράγοντες συνέβαλαν στο να είναι το 2024 ένα ακόμη έτος μικρής σοδειάς. Ωστόσο, η σημαντική περαιτέρω μείωση της ερυθράς… συντριβής μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στις αποφάσεις που έλαβαν οι αμπελουργοί και οι οινοβιομηχανίες για μείωση της παραγωγής. Αυτές οι αποφάσεις οδηγούνται από τις χαμηλές τιμές σταφυλιών, τη σημαντική ενίσχυση των αποθεμάτων κόκκινου κρασιού και τη μειωμένη παγκόσμια ζήτηση για κρασί».
Επιπλέον, ο Bailey είπε ότι η μείωση της μέσης αξίας οφείλεται στη μείωση των μέσων τιμών σταφυλιών, που καταβάλλονται τόσο για τα κόκκινα όσο και για τα λευκά σταφύλια από θερμές περιοχές της ενδοχώρας, σε συνδυασμό με την αύξηση του μεριδίου των τόνων από αυτές τις περιοχές.
«Ωστόσο, τα συνολικά αποτελέσματα του 2024, ιδιαίτερα η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών για τις κύριες ποικιλίες της ενδοχώρας, δείχνουν ότι δεν υπάρχει έλλειμμα προσφοράς από τις εσωτερικές περιοχές, παρά τους διαδοχικά χαμηλούς τρύγους».
Όμως τα αποτελέσματα δεν ήταν όλα κακά νέα για τους παραγωγούς κόκκινου κρασιού. Ενώ τα ποσοστά έκθλιψης από πολλές περιοχές στη μεγαλύτερη πολιτεία παραγωγής της Αυστραλίας, τη Νότια Αυστραλία, συρρικνώθηκαν φέτος, ορισμένες κατάφεραν να βελτιώσουν τα αποτελέσματά τους.
Στην Coonawarra, στη νοτιοανατολική πολιτεία, ο όγκος έκθλιψης και η αξία αμφότερες αυξήθηκαν κατά πάνω από 30%.
Ενώ η Coonawarra ήταν παραδοσιακά γνωστή για το κόκκινο κρασί, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Coonawarra Vignerons και ιδιοκτήτη του Patrick of Coonawarra, Luke Tocaciu, ένας συνδυασμός βελτιωμένων εποχιακών συνθηκών και ισχυρής φήμης οδήγησε σε έναν θετικό τρύγο. «Είδαμε πολλούς αγοραστές να επιστρέφουν στην αγορά, ειδικά προς το τέλος του τρύγου», είπε.