Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με αξιώσεις οι απαιτητικοί αφρώδεις οίνοι από το Κτήµα Κώστα Λαζαρίδη

Το 2014, το Κτήµα Κώστα Λαζαρίδη, σε µια αναζήτηση τρόπων πρόληψης από τις δυνητικές αρνητικές επιπτώσεις λόγω του φαινοµένου της κλιµατικής αλλαγής, ανακάλυψε την περιοχή του Καταφύτου όπου και δηµιούργησε έναν αµπελώνα σε υψόµετρο που αγγίζει τα 950 µ.

Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τµήµα του νοµού και έχει διαφορά θερµοκρασίας κατά 5oC µεταξύ ηµέρας και νύχτας, γεγονός που συµβάλλει στην πιο αργή ωρίµανση των σταφυλιών, καθώς και στην ανάπτυξη πολύπλοκων αρωµάτων τόσο στις λευκές, όσο και στις ερυθρές ποικιλίες. Συγκεκριµένα, το αµπελοτόπι «Γέννηση Αυγής» βρίσκεται σε υψόµετρο 830 µ. όπου και «λούζεται» από τις πρώτες ακτίνες του ήλιου, µε τη φρεσκάδα και την πολυπλοκότητα του µοναδικού αυτού terroir να εκφράζεται πλέον και µέσα από το φινετσάτο Costa Lazaridi Blanc de Blanc Brut. Πρόκειται για τον πρώτο αφρώδη οίνο της ∆ράµας που αποδεικνύει το πολυδύναµο terroir που αυτή διαθέτει και παράγεται αποκλειστικά από την ξεχωριστή ποικιλία Βιδιανό.

Η οινοποίηση γίνεται µε την παραδοσιακή µέθοδο της Καµπανίας, µε τη δεύτερη ζύµωση να λαµβάνει χώρα στη φιάλη, όπου και το κρασί παραµένει σε επαφή µε τις  οινολάσπες του για τουλάχιστον 24 µήνες, διάστηµα το οποίο του προσέδωσε ένα µεστό χρώµα αλλά και έναν λεπτό, επίµονο και καλοσχηµατισµένο αφρισµό. Παράλληλα, αφήνει και έντονο το αποτύπωµά του στη µύτη, µε το ζυµάρι και την κόρα ψωµιού να συµπληρώνουν τα αρώµατα ώριµων κίτρινων φρούτων. Η γεύση ισορροπεί ανάµεσα στην πληθωρικότητα και τη λεπτότητα -µε την αρχική γλύκα να ενισχύει την πρώτη και την εξαιρετική οξύτητα να ςδιασφαλίζει τη δεύτερη- ενώ η δροσιά στο στόµα ενισχύει τη φρεσκάδα και την επίγευση.

Σερβιριζόµενο στους 11-13oC το Costa Lazaridi Blanc de Blanc Brut αποτελεί ένα ιδανικό απεριτίφ, συνοδεύοντας ένα πλατό µε όστρακα όπως στρείδια, χτένια, κυδώνια και γυαλιστερές. Μπορεί όµως να βρει θέση και στο γεύµα ή το δείπνο, προσφέροντας εξαιρετικές αρµονίες µε πιάτα θαλασσινών όπως γαρίδες, κολοχτύπα και αστακούς, µαγειρεµένα στο φούρνο, βραστά ή και στον ατµό. Εξαιρετικός επίσης ο συνδυασµός του και µε γλυκά, κρεµώδη τυριά (όπως µανούρι, camembert, brie κ.ά.) ενώ απόλυτο το ταίριασµά του µε µια παλαιωµένη παρµεζάνα.

Καλωσορίζοντας το Νέο Έτος

Τo Costa Lazaridi Blanc de Blanc Brut δεν θα μπορούσε να λείπει και από  το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Όπως προτείνουν οι άνθρωποι του Οινοποιείου: «Στην αλλαγή του χρόνου συνοδεύστε το με μια πιατέλα καναπεδάκια, χαβιάρι, βούτυρο και λεμόνι ή καπνιστό σολομό με cream cheese και μυρωδικά και αφήστε τις φυσαλίδες να φτάσουν στην επιφάνεια ενός κρυστάλλινου flute καλωσορίζοντας το Νέο Έτος».

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο διοργανώνει το Ελληνικό Συλλογικό Περίπτερο στην εμπορική έκθεση κρασιού EUROVINO 2026, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 1 και...

REPORTS

Ο διευθύνων σύμβουλος του Wine Society, Steve Finlan, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη βιωσιμότητα της αγοράς κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενόψει του προϋπολογισμού του...

REPORTS

Μια μελέτη αποκαλύπτει τα εμπόδια που απομακρύνουν τους καταναλωτές από το κρασί, έναντι της μπύρας και των κοκτέιλ.0

REPORTS

Η αγορά κρασιού στην Κίνα έχει περάσει από εντυπωσιακές διακυμάνσεις τα τελευταία είκοσι χρόνια. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η χώρα εξελίχθηκε σε...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, πρώτη παραλαβή στο οινοποιείο. Οικοδεσπότης εδώ, ο οινολόγος, Αλέξανδρος Τζαχρήστας. Το παλιό σπίτι του Ανδρέα Καμπά, ένα μικρό μουσείο. Ο εξοπλισμός...

REPORTS

Ένα νέο κεφάλαιο για τον αμπελοοινικό τομέα ανοίγει με τη δημιουργία του «House of Clauss», στην Αχαΐα. Πρόκειται για μια νέα ομπρέλα που ενώνει...

REPORTS

Ένα ισχυρό πλήγμα για τον ισπανικό αμπελώνα: η σοδειά του 2025 δεν θα φτάσει τους αναμενόμενους όγκους. Η ξηρασία, οι καύσωνες και ο περονόσπορος...

REPORTS

Μια ακόμη διεθνής διάκριση για τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, καθώς δύο από τα πιο εμβληματικά παλαιωμένα γλυκά κρασιά του, το Samos Anthemis 2019...