Η κ. Σπυροπούλου έρχεται ως πρόταση του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου η διοίκηση του οποίου μπαίνει σταδιακά στη διαδικασία να παραδώσει τη σκυτάλη στη νέα γενιά οινοποιών, η οποία προετοιμάζεται γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια.
Εν τω μεταξύ, μιλώντας στη γενική συνέλευση της ΕΔΟΑΟ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίδης, τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει με θετικό πνεύμα το θέμα των αποζημιώσεων των αμπελουργών που επλήγησαν κατά την τελευταία καλλιεργητική περίοδο από τον περονόσπορο, εξαιτίας των ειδικών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, ειδικά τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τους τομείς αμπελουργίας και οινοποιίας και για τις προοπτικές των ελληνικών οίνων στις διεθνείς αγορές.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ, Κώστας Ευσταθίου και ο Παρασκευάς Κορδοπάτης, διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ, μίλησαν για το μέλλον της ελληνικής αμπελουργίας σε σχέση με τα οικονομικά αποτελέσματα των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων του έτους 2022. Στην συνέχεια, ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου του ΣΕΟ, Γιάννη Βογιατζή, για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τους λόγους της μείωσης της φετινής παραγωγής οίνου. Η πρόεδρος της ΕΘΕΠΟ, Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, αναφέρθηκε στο τομέα του Οινοτουρισμού και στην δυναμική της χώρας μας να αναδείξει τα ελληνικά τοπικά προϊόντα. Οι νέοι κανονισμοί για την επισήμανση των οίνων παρουσιάστηκαν εκτενώς από την Προϊσταμένη του τμήματος Αμπέλου και Οίνου του ΥΠΑΑΤ. Έγινε αναφορά στην επισήμανση των οίνων βάση του νόμου 2117/2021 όπου θα πρέπει να αναγράφεται πάνω στην ετικέτα η διατροφική δήλωση, η ελάχιστη ημερομηνία διατηρησιμότητας και ο κατάλογος των συστατικών, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή αλλεργιογόνων ουσιών. Στα ηλεκτρονικά μέσα θα πρέπει να αναγράφονται αναλυτικά οι πληροφορίες.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ομιλίες ως προς τα χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας οίνων με γεωγραφική ένδειξη. Την παρουσίαση πραγματοποίησε ο Διευθυντής Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων, Νίκος Ταβουλάρης, ο οποίος εξήγησε τους λόγους και τους τρόπους με τους οποίους θα αυξηθούν οι εξαγωγές των ελληνικών οίνων και σταφυλιών στις παγκόσμιες αγορές, αναγνωρίζοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων. Τα πέντε κρίσιμα σημεία στα οποία αναφέρθηκε στην παρουσίαση του ήταν: τα Generic προγράμματα, οι παράλληλες δράσεις, το εύλογο κόστος, η σύγκρουση συμφερόντων και η εθνική ενίσχυση.
Το τρίτο μέρος της εκδήλωσης επεκτάθηκε στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης. Ο Γιάννης Βογιατζής, πρόεδρος του ΣΕΟ, μίλησε για την ίδρυση του Greek WineAcademy και τους στόχους εκπαίδευσης και προώθησης των Ελληνικών οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ, στην ελληνική και την παγκόσμια αγορά. Ακολούθησε η παρουσίαση του προγράμματος ΟΙΝΟΒΙΟ, από τον Πέτρο Ταραντίλη, Καθηγητή Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης Φυσικών Προϊόντων, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην αξιοποίηση υπολειμμάτων οινοποίησης για τους σκοπούς της βιοικονομίας μέσω της μελέτης, του σχεδιασμού, της κατασκευής και της εγκατάστασης ενός πιλοτικού συστήματος ξήρανσης. Ο Δημήτρης Τάσκος, Ερευνητής Ινστιτούτου Αμπέλου (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) και Επιστημονικός Υπεύθυνος του InnovineCluster, αναφέρθηκε στο έργο INNOVINE και στους συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη για τεχνογνωσία και έρευνα στον τομέα Αμπέλου και Οίνου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη χορηγία της υποτροφίας «Θανάσης Παπαϊωάννου» σε έναν απόφοιτο της ΔΙΕΚ Νεμέας με στόχο της προώθηση των ερευνητικών προτάσεων έρευνας του κλάδου.
Σύμφωνα με το Δελτίο τύπου:
Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου ορίστηκε νέα πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ, στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες (23/11), ως εκπρόσωπος του ΣΕΟ που αναλαμβάνει για την επόμενη διετία την προεδρία της οργάνωσης. Η κ. Σπυροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα που τίθεται επικεφαλής της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου στα 22 χρόνια της λειτουργίας της, “πρωτιά” που αφορά και όλες τις Διεπαγγελματικές .
Παραδίδοντας την σκυτάλη της προεδρίας, ο απερχόμενος πρόεδρος Κώστας Ευσταθίου ευχήθηκε στην κ. Σπυροπούλου μια γόνιμη και δημιουργική θητεία, σημειώνοντας τον αναντικατάστατο ρόλο που έχει η ΕΔΟΑΟ για την ελληνική αμπελουργία και το κρασί.
Πριν από τη Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε εκδήλωση- συζήτηση, με αντικείμενο κρίσιμης σημασίας θέματα του κλάδου και εισηγητές κορυφαία στελέχη του ΣΕΟ, της ΚΕΟΣΟΕ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Την Γενική Συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός ΑΑΤ κ. Διονύσιος Σταμενίτης, ο Γενικός Γραμματέας ΑΑΤ κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, η Σύμβουλος της Ελληνικής Προεδρίας κα Χριστιάννα Καλογήρου και ο εκπρόσωπος της ΕΘΕΑΣ κ. Χρίστος Τσιτσιρίγκος.
Φωτογράφος: Γεωργία Καραμαλή