«Στα 78 μου τον περασμένο Ιούλιο ανακάλυψα πως ήρθε η ώρα να σταματήσω να δουλεύω», είπε στο περιθώριο της 15ης έκδοσης του Ornellaia Vendemmia d’Artista στη Βενετία. «Την περασμένη Κυριακή, έφυγα από το σπίτι στις 4.30 π.μ. για να πετάξω στη Νέα Υόρκη και επέστρεψα χθες [Τετάρτη] για να βρεθώ στη Βενετία. Έχω κάποια καθήκοντα με τα κτήματα όσον αφορά τις οικονομικές καταστάσεις που θα πρέπει να υπομείνω τους πρώτους έξι μήνες του 2024, αλλά μετά από αυτό θέλω να σταματήσω», τόνισε ο ίδιος.
Ο Giovanni Geddes, ο οποίος έχει σπουδάσει στο Κέιμπριτζ και θυμάται με αγάπη τα χρόνια που πέρασε στην Αγγλία τη δεκαετία του 1960, εντάχθηκε στο Frescobaldi στα τέλη του 1996 και από τότε η ανάπτυξη του κτήματος ήταν απαράμιλλη, εστιάζοντας πάντα σε μια οραματική, μακροπρόθεσμη στρατηγική. Λιγότερο από 10 χρόνια μετά την άφιξή του στο Frescobaldi, ο Geddes διαχειρίστηκε την εξαγορά της Ornellaia από τις μάρκες Constellation την καθοριστική στιγμή της καριέρας του.
Το 2008, ο Geddes έφερε τον Masseto στο La Place de Bordeaux. Ήταν το πρώτο ιταλικό κρασί που πουλήθηκε από εμπόρων του Μπορντό και άνοιξε το δρόμο για τους δεκάδες παραγωγούς από το Πιεμόντε, τη Valpolicella και το Montalcino που θα ακολουθούσαν. Το 2014 στο MW Symposium στη Φλωρεντία, εκπροσώπησε την ελίτ του ιταλικού εκλεκτού κρασιού με την Ornellaia, μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Anne-Claude Leflaive (Domaine Leflaive), Bill Harlan (Harlan Estate), Stephen Henschke (Henschke). και Peter Sisseck (Pingus).
Το 2019, άνοιξε με επιτυχία τις πόρτες του νέου οινοποιείου του Masseto στο Bolgheri, σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο για ένα κρασί που κάποτε ονομαζόταν «Merlot dell’Ornellaia», αλλά έκτοτε έγινε δικό του κτήμα: μια άλλη επιτυχία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Geddes. Το 2021 αποφάσισε να αυξήσει τη δουλειά με την La Place de Bordeaux ανοίγοντας το πρώτο ιταλικό γραφείο στην περιοχή.
Τα Frescobaldi και Ornellaia βγαίνουν μερικά από τα καλύτερα κρασιά όλων των εποχών, αλλά ο Geddes βοήθησε τις δύο μάρκες να φτάσουν σε νέα επίπεδα επιμένοντας ότι η ποιότητα από μόνη της δεν αρκεί: για να πετύχει, υποστήριξε, χρειαζόταν επίσης ακριβή διανομή και αποτελεσματική επικοινωνία για σωστή κατάτμηση.
Παράλληλα, ο Geddes αντιπροσωπεύει έναν από τους πιο σεβαστούς και έγκυρους μάνατζερ του ιταλικού οινικού κόσμου. Έχει πάει στο Bolgheri και την Ornellaia αυτό που αντιπροσώπευε ο Robert Jean de Voguet για το Champagne και το Moet. «Το Frescobaldi είναι ένα οικογενειακό κτήμα, αλλά χρειαζόμασταν να εξελιχθούμε και υπήρχε ανάγκη να έχουμε κάποιον που θα μπορούσε να μας ωθήσει», είπε ο Lamberto Frescobaldi. Ο Giovanni Geddes da Filicaja δεν είναι μόνο ένας καταπληκτικός προπονητής αλλά και ένας αληθινός κύριος. Αυτό κάνει τη διαφορά. Είναι πολύ πιο ευχάριστο να δουλεύεις με έναν κύριο, δεν θυμώνει ποτέ», παρατήρησε.
«Δεν μπορώ παρά να θυμηθώ πότε, το 2012, μας παρουσιάστηκε η ευκαιρία να φτιάξουμε κρασί σε μια φυλακή στο νησί της Γοργόνας. Η οικογένεια το κοίταξε με μισή καρδιά, ενώ ο Giovanni ήταν απίστευτα ενθουσιώδης», πρόσθεσε ο Lamberto.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πίσω από το άψογα κομψό στιλ του Geddes (φοράει πάντα ένα όμορφο αυστριακό σακάκι), κρύβεται η δύναμη ενός επίμονου και οραματιστή ηγέτη στον οποίο ο κόσμος του ιταλικού κρασιού οφείλει πολλά. Ενώ, στην πραγματικότητα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ήδη φλερτάρεται από άλλα κτήματα για ευκαιρίες διαβούλευσης…
ΠΗΓΗ: decanter.com