Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ένα φεστιβάλ οίνου αφιερωμένο στην αναγέννηση ενός ιστορικού αμπελώνα

Η Μεσσηνία υποδέχεται το φθινόπωρο με γεύσεις και αρώματα από τα θρυλικά της αμπελοτόπια και τους πανάρχαιους δρόμους των ξακουστών κρασιών της.

Το Messinia Terroirs Wine Festival, που θα φιλοξενηθεί στον πολυχώρο Navarino Agora από 29 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου, είναι το πρώτο φεστιβάλ που δίνει την ευκαιρία στους τοπικούς παραγωγούς και οινοποιούς να αναδείξουν τα πολλά πρόσωπα του μεσσηνιακού αμπελώνα, εμφυσώντας νέα πνοή σε μια οινική παράδοση αιώνων.

Το φεστιβάλ αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος Messinia Terroirs, μιας πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου που έχει ως στόχο την προβολή των οίνων της Μεσσηνίας και την πολύπλευρη αναγέννηση ενός τόπου με βαθιές ρίζες στην αμπελουργία, την ιστορική κληρονομιά και τον πολιτισμό.

Το τριήμερο φεστιβάλ θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις των οινοπαραγωγών της Μεσσηνίας και των κρασιών του, εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, master classes για επαγγελματίες και οινόφιλους, ειδικά σεμινάρια στην αγγλική γλώσσα για τους ξένους επισκέπτες, προγράμματα ζωγραφικής με κρασί για μικρούς και μεγάλους, προβολές ταινιών σε ανοικτό κινηματογράφο, καθώς και μουσικό πρόγραμμα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

Η γευσιγνωσία οίνων θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία γευσιγνωσίας στη Navarino Agora την Παρασκευή 29 & το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, από τις 7:00μμ μέχρι τις 10:30μμ

Συμμετοχή για άτομα άνω των 18 ετών.
Προϋπόθεση: για να μπορέσετε να δοκιμάσετε τα κρασιά των παραγωγών προτείνεται η αγορά του αναμνηστικού ποτηριού γευσιγνωσίας του Φεστιβάλ, αξίας των 5€, από το κατάστημα Cellier που βρίσκεται στη Navarino Agora.
Προσφορά: Εφόσον το επιθυμείτε, με την επιστροφή του ποτηριού σας, θα έχετε έκπτωση 5€ σε αγορά οίνου από τη συλλογή των παραγωγών της Μεσσηνίας από το κατάστημα Cellier στη Navarino Agora. Διάρκεια προσφοράς: 29/9-1/10.

 

MASTER CLASS

«O Οίνος στη Μεσσηνία, Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον & Τυφλή Γευσιγνωσία του Εμβληματικού Cabernet Sauvignon από την Τριφυλία»

30 Σεπτεμβρίου, 18:00-20:00

Εισηγητής: Δρ Στέφανος Κουνδουράς, Καθηγητής Αμπελουργίας, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας, ΑΠΘ

Γευσιγνωσία: Νικόλας Γιαννόπουλος DipWSET

Ο Δρ Στέφανος Κουνδουράς θα μιλήσει για την καλλιέργεια της αμπέλου και την παραγωγή οίνου στη Μεσσηνία, από το παρελθόν μέχρι και σήμερα που η αμπελουργία και η οινοπαραγωγή συνεχίζουν να έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή της Μεσσηνίας και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας, της οικονομίας, και του πολιτισμού της.

Ο Νικόλας Γιαννόπουλος  DipWSET θα παρουσιάσει το εμβληματικό Cabernet Sauvignon από την Τριφυλία μέσα από μία Τυφλή Γευστική Δοκιμή.

Παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Συμμετοχή για άτομα άνω των 18 ετών.

 

MASTER CLASS

«Οι Κρυμμένοι Θησαυροί της Μεσσηνίας»

1 Οκτωβρίου, 17:00-19:00

Εισηγητής: Νικόλας Γιαννόπουλος DipWSET

Παρουσία Μανώλη Κεντικελένη, Head Sommelier Costa Navarino

Ένα Master Class ξεχωριστό. Μία πρόκληση και πρόσκληση για όλους και κυρίως για τους επαγγελματίες HO.RE.CA.

Ο Νικόλας Γιαννόπουλος μέσα από μία τυφλή γευστική δοκιμή 3 διεθνών ποικιλιών, θα σας «προκαλέσει» να ανακαλύψετε ποιες από αυτές έχουν μεγαλώσει στη γη της Μεσσηνίας και έχουν δημιουργήσει κρασιά που ξεχωρίζουν, ανάμεσα σε δημοφιλείς ετικέτες του διεθνούς οινικού πεδίου.

Παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Συμμετοχή για άτομα άνω των 18 ετών.

 

WORKSHOP

Ζωγραφίζοντας με το Κρασί, με την Malynovska Alina

30 Σεπτεμβρίου, 18:00-20:00 & 19:30 – 20:30

Πλατεία Γευσιγνωσίας Navarino Agora

Μία εναλλακτική χρήση του οίνου ήρθε να μας δείξει η εικαστικός Malynovska Alina.

Μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν να ζωγραφίζουν με πινέλα και κόκκινο κρασί και να δημιουργούν «έργα τέχνης»!

Για ενήλικες και παιδιά με την επίβλεψη του γονέα.

Παρακαλούμε να δηλώσετε τα ονόματα των παιδιών ξεχωριστά για να υπολογιστούν σωστά οι θέσεις.

 

Ώρα για Σινεμά!

Bottle Shock του Randall Miller

30 Σεπτεμβρίου, 21:30 – 23:00

Danaos Open Air Cinema, Navarino Agora

Ο Ράνταλ Μίλερ, που σκηνοθετεί και συνυπογράφει το σενάριο, μας «μεθά» με τα γραφικά τοπία της Καλιφόρνια και την  ιστορία του Jim Barret (Bill Pullman) και του γιου του Bo (Chris Pine), που ίδρυσαν το οινοποιείο Chateau Montelena, στις αρχές του΄70. Άραγε, πως κατάφεραν να φέρουν τα κρασιά της Καλιφόρνια στο ίδιο ποιοτικό επίπεδο με τα γαλλικά? Μη χάσετε την αναπαράσταση της «τυφλής γευστικής δοκιμής» που έφερε τα πάνω κάτω στο χώρο του κρασιού. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία αγάπης, θριάμβου και ζύμωσης.

Παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες.

 

Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου”ΙΚΒΚΚ, είναι ένα κοινωφελές ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα το οποίο ιδρύθηκε το 2011 προς τιμήν των Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Σκοπός του είναι να καταστήσει τη Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από την υποστήριξη και προώθηση σχετικών δράσεων. Το Ίδρυμα σχεδιάζει, διαχειρίζεται και χρηματοδοτεί προγράμματα που αφορούν στην έρευνα, στην εκπαίδευση και στην υποστήριξη τοπικών δομών της Μεσσηνίας. Δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων που αφορούν στην αγροτική ανάπτυξη, στην κοινωνία, στον πολιτισμό και στο περιβάλλον αναπτύσσοντας συνεργασίες με φορείς καθώς και με οργανισμούς των πεδίων αυτών.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το «πράσινο φως» άναψε η γαλλική Γερουσία για αεροψεκασμούς φυτοφαρμάκων «χαμηλού κινδύνου» στην γεωργία μετά την τελική έγκριση ενός νέου στις 9 Απριλίου που...

REPORTS

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αύξησε κατακόρυφα τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 145%, επικαλούμενος αυτό που περιέγραψε ως συνεχιζόμενη αδιαφορία της Κίνας για τους...

REPORTS

Εστιάζοντας στη βιομηχανία της, χωρίς να περιλαμβάνει τα γεωργικά προϊόντα γενικά και τα αμπελοοινικά προϊόντα ειδικότερα, η ευρωπαϊκή πρόταση για αναστολή των τελωνειακών δασμών...

REPORTS

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την προσαρμογή της οινοβιομηχανίας στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες, προωθώντας το κρασί χωρίς αλκοόλ.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Ο Χρήστος Τσιτσιρίγγος ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνδέσμου για τρίτη διαδοχική φορά, ενώ ο Απόστολος Καλμπούρης αποτελεί το νέο Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου...

REPORTS

Μετά από δυο ισχνές παραγωγικά χρονιές, οι προοπτικές για τη συγκομιδή του 2025, μετά την επέλαση του πρώτου κύματος του παγετού στις 19 προς...