Η φιλοσοφία του οινοποιού Δημήτρη Γεώργα συναντάται στα βιολογικά κρασιά και στις οινοποιήσεις κατά τις προδιαγραφές των φυσικών κρασιών χωρίς οινολογικές παρεμβάσεις. Ο ίδιος αποτελεί τον εκπρόσωπο της τέταρτης γενιάς αμπελουργών και οινοποιών της οικογένειας, ενώ ήδη η κόρη του, Μυρτώ, έχει εισέλθει στα πεπραγμένα του οινοποιείου, ετοιμάζοντας τα κρασιά που θα προσδώσουν τον χαρακτήρα που επιθυμεί να δώσει στην παραγωγική διαδικασία, φέρνοντας στην αγορά και νέες ετικέτες.
«Φυτέψαμε Μανδηλάρι και Grenache, προχωρώντας σε αναμπελώσεις. Είχαμε παλιά αμπέλια της δεκαετίας του 1960, τα οποία ήταν υπέργηρα και δεν μας συνέφερε να τα καλλιεργούμε. Επομένως προχωρήσαμε σε νέες φυτεύσεις 5 στρεμμάτων στη θέση του Σαββατιανού, προσθέτοντας εκτός από τις δύο προαναφερόμενες ποικιλίες και μία μικρότερη έκταση με νέες ρίζες Σαββατιανού».
Το οινοποιείο των Μεσογείων έχει να παρουσιάσει δύο νεότερες σειρές κρασιών. Η μία φέρει την ονομασία Black Label και περιλαμβάνει ένα Σαββατιανό μηδενικών παρεμβάσεων, χωρίς θειώδη, μία ρετσίνα από Σαββατιανό και δύο χαρμάνια από Μαλαγουζιά-Ασύρτικο και Μανδηλάρι-Σαββατιανό. Η δεύτερη σειρά αριθμεί τρεις ετικέτες αφρώδους οίνου, το Γιοματάρι από Σαββατιανό, ένα ροζέ από Μανδηλάρι-Grenache και ένα κοκκινέλι από Merlot-Σαββατιανό. Η οινοποίηση στα αφρώδη πραγματοποιείται με τη μέθοδο του Pet Nat. Παλαιότερες ετικέτες του οινοποιείου είναι ερυθρά κρασιά, εκ των οποίων ένα Syrah-Merlot παλαίωσης, ένα Merlot-Σαββατιανό επίσης παλαιωμένο καθώς και δύο γλυκά, με παραμονή για τουλάχιστον 5 έτη στο βαρέλι, προερχόμενα από Merlot και από Σαββατιανό αντίστοιχα.
Ιδιόκτητες εκτάσεις 50 στρεμμάτων
Η ιδιόκτητη καλλιεργήσιμη έκταση που αξιοποιεί η οικογένεια Γεώργα, ανέρχεται στα 50 στρέμματα άνυδρων καλλιεργειών. Επίσης συνεργάζεται με αμπελουργούς της περιοχής. Περίπου το 80% των παραγόμενων οίνων προέρχεται από ίδιες καλλιέργειες. Τα σταφύλια είναι πιστοποιημένα ως βιολογικά, ενώ διαθέτουν και βιοδυναμική πιστοποίηση. Οι φιάλες που παράγει ετησίως δεν υπερβαίνουν τις 25.000, από τις οποίες περίπου το 75% εξάγεται.
Μετά τις 19 Αυγούστου η έναρξη του τρύγου
Το οινοποιείο της οικογένειας Γεώργα ξεκινάει τον τρύγο μετά τις 19 Αυγούστου, με πρώτη ποικιλία που θα μαζέψει να είναι το Chardonnay. Aκολουθούν κατά σειρά η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, το Grenache, Merlot και Syrah, το Αγιωργίτικο, το Σαββατιανό και το Μανδηλάρι. Η συγκομιδή της τυπικής ποικιλίας του αττικού αμπελώνα του Σαββατιανού αναμένεται να ξεκινήσει εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Γεώργα, ο αττικός αμπελώνας παρουσιάζει φέτους εκ διαμέτρου αντίθετα χαρακτηριστικά σε σύγκριση με την εικόνα που επιδεικνύει ευρύτερα ο ελληνικός αμπελώνας, ο οποίος επηρεάστηκε – σε κάποιες περιοχές εντονότερα – από τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες του χειμώνα και της άνοιξης. «Στα Μεσόγεια είχαμε να αντιμετωπίσουμε μία άνυδρη χρονιά, με λιγότερες βροχοπτώσεις σε σχέση με την Κεντρική Ελλάδα ή το Ιόνιο. Έτσι, μπορεί η ανάπτυξη των φυτών να υπολείπεται άλλων ετών, ωστόσο οι καρποί έχουν δέσει ικανοποιητικά και δεν αντιμετωπίζουμε ασθένειες. Φέτος θα τρυγήσουμε καλή ποιότητα σταφυλιών, παρά το γεγονός ότι δεν θα έχουμε τις περσινές ποσότητες στη διάθεσή μας», εξηγεί ο κ. Γεώργας. Το οινοποιείο εκτός από το κρασί δραστηριοποιείται και στα μη αλκοολούχα προϊόντα, καθώς παράγει πετιμέζι, σταφυλόνερο και δύο σόδες με βάση το σταφύλι.