Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το «non alcohol» η νέα τάση του κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες

Αντικείμενο ενός συνεδρίου και με παρουσία σε πολλά περίπτερα, τα NA (non alcohol) κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά, σημείωσαν μεγάλη επιτυχία στην εμπορική έκθεση Vinexpo America, Drinks America που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 8 και 9 Μαρτίου 2023.

Στα κρασιά, στα οινοπνευματώδη και στα έτοιμα προς κατανάλωση ποτά, είτε αποαλκοολωμένα είτε παραγόμενα απευθείας χωρίς αλκοόλ, η συντομογραφία NA «χωρίς αλκοόλ», έχει εισέλθει στην κοινή γλώσσα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η παρουσία τους στη Vinexpo της Νέας Υόρκης ήταν ορατή, διευκολύνθηκε από το τμήμα που προορίζεται για νέες εταιρείες, αφού η πλειονότητα των ενδιαφερομένων για το θέμα δημιουργήθηκε πριν από λιγότερο από τρία χρόνια. Με εξαίρεση βέβαια το γαλλικό «Le Petit Béret» που το άρχισε την προσέγγιση των ΝΑ το 2013 ο καλύτερος σομελιέ της Γαλλίας το 2004, Dominique Laporte.

 

Κανένας ρυθμιστικός περιορισμός για τα μη αλκοολούχα

Αρκετοί εκθέτες εξέθεσαν μερικά κρασιά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ ή χωρίς αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένου του νοτιοαφρικανικού οινοποιείου Perdeberg με το Chenin Blanc 8,5° ή ο Fabien Revol (Domaine Brau in Ardèche) ο οποίος «τοποθετείται ως ο οινοποιός που ασχολείται με την επέκταση του πνεύματος του οίνου». Ο τελευταίος πιστεύει ότι «η ζύμωση φέρνει έναν χαρακτήρα που λείπει από προϊόντα με βάση το γλεύκος». Βρήκε διανομέα που εισάγει μόνος του, αφού δεν υπάρχουν κανονισμοί για τα μη αλκοολούχα προϊόντα. Η επιλογή αυτή αποτελεί ένα κρίσιμο σημείο που επιτρέπει μια πολύ γρήγορη εμπορική επιτάχυνση.

 

Διαφοροποίηση για τους παραγωγούς

Αρκετά περίπτερα παρουσίασαν αποκλειστικά μη αλκοολούχα προϊόντα, όπως το Surely. «Είμαστε στον 3ο χρόνο μας και προς το παρόν διανέμονται τα προϊόντα μας μόνο στο κύκλωμα τροφίμων, θέλουμε να μπούμε όμως στον κόσμο του κρασιού. Οι μεγάλοι σομελιέ αναζητούν τα προϊόντα μας», εξηγεί η Brenda Godinez, υπεύθυνη μάρκετινγκ. Παρών, επίσης, ο Zero Proof, ένας διαδικτυακός εισαγωγέας, διανομέας και χονδρέμπορος με έδρα τη Γεωργία που κάνει την πρώτη του έκθεση για να βρει πελάτες, αλλά κυρίως και για να αποκτήσει επαφές. Για τον συνεργάτη του, Sean Goldsmith ισχύει ότι: «Το λιανικό και διαδικτυακό εμπόριο αυξάνεται, οι πωλήσεις μέσω χονδρεμπόρων θα αυξηθούν». Ο πιο πεπεισμένος για το μέλλον των NA είναι αναμφίβολα ο Nick Bodkins, ήδη επικεφαλής 11 καταστημάτων με το εμπορικό σήμα Boisson, εκ των οποίων 6 στη Νέα Υόρκη. Προσκεκλημένος να διοργανώσει ένα συνέδριο στη Vinexpo, δηλώνει ξεκάθαρα ότι τα NA κρασιά σας επιτρέπουν να «παραμένετε υπό έλεγχο και να αποφύγετε τις επιπτώσεις του αλκοόλ ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής». Προς το παρόν, η Boisson διαθέτει τα προϊόντα της 50% online, 50% λιανική, αλλά στοχεύει να μετακινηθεί στο 30/30/30 πριν από το τέλος του έτους προσθέτοντας τη διανομή. Επισημαίνει ότι το 90% των πελατών της είναι καταναλωτές αλκοόλ, αλλά πάνω από όλα είναι καταναλωτές “μεγάλων” κρασιών. Ανησυχώντας για τη φυσική τους κατάσταση και την ικανότητά τους να εργαστούν, προτιμούν ένα ποιοτικό μη αλκοολούχο κρασί από ένα συνηθισμένο κρασί για τις μέρες που δεν καταναλώνουν “μεγάλα” κρασιά. Βλέπει επίσης τα μη αλκοολούχα προϊόντα ως μια εξαιρετική ευκαιρία διαφοροποίησης για τους αμπελουργούς που αγωνίζονται.

Ο Nick Bodkins, δημιουργός της Boisson, υποστήριξε την άποψη, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στη Vinexpo America Drink, ότι τα ΝΑ «no alcohol» κρασιά θα προσθέσουν στην κατανάλωση κρασιού και δεν θα την αντικαταστήσουν.

 

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...