Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στα 0,50 € το κόστος παραγωγής ενός κιλού σταφυλιών στην Ισπανία

Με φόντο την κρίση και τη μειωμένη ζήτηση, οι εντάσεις έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ των παραγωγών σταφυλιών και των οινοποιών στην Ισπανία. Οι αμπελουργοί κατηγορούν τους οινοποιούς για μείωση των τιμών των σταφυλιών καταβάλλοντας τιμολογημένες τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής. Αλλά πώς εκτιμώνται αυτά τα κόστη; Παρόλο που ένας νέος νόμος για την τροφική αλυσίδα υποχρεώνει τους μεταποιητές να καλύψουν το πραγματικό κόστος παραγωγής στις συμβάσεις αγοράς, στον τομέα του οίνου δεν υπάρχει αξιόπιστο μέτρο. Η Ισπανική Διεπαγγελματική Οργάνωση Οίνου (OIVE) συνεργάστηκε με το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Βαλένθια για να προετοιμάσει την πρώτη φάση μιας μελέτης σχετικά με το κόστος παραγωγής των σταφυλιών.

Η μελέτη εξάγει μέσο κόστος ανά κιλό σταφυλιών στα 0,50 €, αλλά όπως και σε όλους τους μέσους όρους, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των περιοχών και των καλλιεργητικών πρακτικών. Έτσι, στη Γαλικία και στη Χώρα των Βάσκων, το συνολικό κόστος είναι το υψηλότερο, στα 9.303 ευρώ και 6.144,17 ευρώ ανά εκτάριο αντίστοιχα, ενώ το επίπεδο αυτό δεν υπερβαίνει τα 1.872,31 ευρώ και τα 1.517,43 ευρώ € στη Μαδρίτη και την Estrémadure. Όσον αφορά τις μεθόδους παραγωγής, η καλλιέργεια με υποστήλωση σε αρδευόμενες εκτάσεις αντιπροσωπεύει το φθηνότερο σύστημα, στα 0,39 € / kg, ενώ η ίδια μέθοδος σε μη αρδευόμενες εκτάσεις κοστίζει 0,5179 € / kg. Για αμπέλια σε κύπελλο σε μη αρδευόμενες περιοχές, το κόστος εκτιμάται σε 0,513 € / kg. Πρόκειται για μια πρώτη αξιολόγηση που θα ακολουθηθεί το 2021 από μια δεύτερη φάση, με σκοπό την επέκταση του πεδίου και της έκτασης της μελέτης, προκειμένου να εξαχθούν πιο αξιόπιστα και ακριβή τμηματοποιημένα δεδομένα.

Μέτρα σταθεροποίησης της αγοράς που ελήφθησαν στην Castilla-La Mancha

Μέχρι σήμερα, ο τομέας κινητοποιείται και οργανώνεται για να αντιμετωπίσει την κρίση. Στην τελευταία γενική συνέλευση, οι συνεταιρισμοί της Castilla-La Mancha ανακοίνωσαν την επιθυμία τους να ρυθμίσουν την ποσότητα κρασιού που εισέρχεται στην αγορά. Έχουν ενεργοποιήσει ένα μέτρο αυτορρύθμισης σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό 2020/975, ο οποίος εγκρίνει συμφωνίες για μέτρα σταθεροποίησης της αγοράς οίνου. Οι συνεταιρισμοί δεσμεύονται να παράγουν μεγάλο όγκο γλευκών, κυρίως από ποικιλίες λευκών σταφυλιών. Ο στόχος είναι να αφαιρεθεί το 25% του όγκου των παραγόμενων σταφυλιών, ο οποίος θα αντιπροσωπεύει περίπου 5 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Επιπλέον, η δέσμευση προβλέπει επίσης την προσωρινή απόσυρση του μισού από αυτό τον όγκο – με τη μορφή γλεύκους ή κρασιού χωρίς ΓΕ ή ΠΟΠ ή / και ποικιλιακού οίνου – μέσω ιδιωτικής αποθεματοποίησης έως τα τέλη Απριλίου.

Οι συνεταιρισμοί, οι οποίοι προσδιορίζουν ότι το μέτρο δεν επωφελείται από ειδικό προϋπολογισμό, πιστεύουν ότι, δεδομένου του βάρους των συνεταιρισμών στην παραγωγή οίνων στην Castilla-La Mancha (80%), αυτή η στρατηγική θα καταστήσει δυνατή την «αντιμετώπιση της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης». Πρόκειται για ένα εθελοντικό μέτρο, η εφαρμογή του οποίου πρέπει να εποπτεύεται από τις τεχνικές υπηρεσίες των αγροτικών διατροφικών συνεταιρισμών στην περιοχή. Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από ανάλυση δεδομένων για τα αποθέματα στην Ισπανία, αλλά και τις προβλέψεις παραγωγής στις κύριες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι προβλέψεις για την Ισπανία αφορούσαν μια συγκομιδή 43 Mhl κρασιού και μούστου, εκ των οποίων 25,5 Mhl μόνο αφορούν την περιοχή της Castilla-La Mancha.

 

Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Η μεγάλη γιορτή του Πάσχα πλησιάζει... και μπορεί ο πρωταγωνιστής της ημέρας να είναι ο οβελίας, παρόλα αυτά μία σειρά από συνταγές της μεσογειακής...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...