Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέος τρόπος παλαίωσης αποσταγμάτων μέσα σε λίγες μέρες

Μια νεοσύστατη εταιρεία που υποστηρίζεται από τη Silicon Valley λέει ότι η τεχνολογία της μπορεί να αναπαράγει τη γεύση των παλαιωμένων αλκοολούχων ποτών σε βαρέλι μέσα σε λίγες μέρες.

Η Bespoken Spirits που εδρεύει  στις ΗΠΑ δήλωσε ότι η νέα «διαδικασία βιώσιμης ωρίμανσης» θα μπορούσε να εξοικονομήσει στη βιομηχανία οινοπνευματωδών ποτών 20 δισ. δολάρια αντικαθιστώντας τη «σπατάλη» διαδικασία ωρίμανσης σε βαρέλια.  

Ανέφερε ότι η τεχνολογία που εκκρεμεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μπορεί να ενισχύσει το άρωμα, το χρώμα και τη γεύση ενός ποτού, επιτρέποντας σχεδόν απεριόριστες συνταγές μέσα σε ημέρες, όχι χρόνια. 

Η αμερικανική νεοσύστατη εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα 2,6 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από πολλούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του TJ Rodgers, ιδιοκτήτη του οινοποιείου Clos de la Tech στα όρη Santa Cruz και μέλος του Silicon Valley Engineering Council Hall of Fame. 

Ο Martin Janousek, συνιδρυτής της Bespoken Spirits και επιστήμονας υλικών, δήλωσε ότι κατά τη διαδικασία η εταιρεία χρησιμοποιεί «τα ίδια φυσικά στοιχεία ξύλου, καψαλίσματος και κάρβουνου» και βοηθά τους «αποσταγματοποιούς, τις ζυθοποιίες και τα πρατήρια λιανική πώλησης να σχεδιάζουν και να παράξουν γρήγορα προϊόντα υψηλής ποιότητας» . 

Εκτός από την παραγωγή των δικών του οινοπνευματωδών ποτών, ο Janousek είπε: «Συνεργαζόμαστε συνήθως με πελάτες που θέλουν να ωριμάσουν γρήγορα ένα νέο ποτό για να αυξήσουν τα έσοδά τους γρηγορότερα ή που δεν είναι ικανοποιημένοι από την διαδικασία ωρίμανσης ενός ποτού» 

Πολλοί λάτρεις των οινοπνευματωδών ποτών υποστηρίζουν ότι η πολυπλοκότητα και η ποικιλομορφία της γεύσης που παρέχεται από την πολυετή παλαίωση των ποτών μέσα στα βαρέλια είναι δύσκολο να αντικατασταθεί πλήρως. 

Ιδικά τα παλαιωμένα και σπάνια ουίσκι, είναι πολυβραβευμένα και έχουν γίνει όλο και πιο περιζήτητα από τους συλλέκτες τα τελευταία χρόνια. Ένα μπουκάλι 60 ετών Macallan single malt Scotch κέρδισε παγκόσμιο ρεκόρ 1,5 εκατομμυρίων λιρών (1,9 εκατομμύρια δολάρια) σε δημοπρασία του Sotheby στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 2019. 

Όσον αφορά την ετκέτα, οι απαιτήσεις παλαίωσης για ορισμένα οινοπνευματώδη ποτά κατοχυρώνονται από το νόμο σε πολλές χώρες. 

Στα κράτη μέλη της ΕΕ, το ουίσκι πρέπει να παλαιώνει για τουλάχιστον τρία χρόνια σε ξύλινα βαρέλια. Αυτό αντικατοπτρίζει την απαίτηση παλαίωσης για το σκωτσέζικο ουίσκι, αν και η Scotch Whisky Association (SWA) θεωρεί βασική προϋπόθεση την χρήση δρύινων βαρελιών. 

Υπάρχουν επίσης απαιτήσεις παλαίωσης για τα αμερικανικά ουίσκι, αν και οι κανόνες διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο. Ένα « straight Bourbon whiskey » πρέπει να έχει ωριμάσει για τουλάχιστον δύο χρόνια σε καινούργια, απανθρακωμένα δρύινα βαρέλια, σύμφωνα με το US Alcohol Tax & Trade Bureau (TTB). 

«Θα υπάρχει πάντα ένα τμήμα της αγοράς που θα πίνει μόνο οινοπνευματώδη ποτά», δήλωσε ο συνιδρυτής της Bespoken Spirits, Stu Aaron, στο Decanter . “Ωστόσο, αυτό είναι ένα τμήμα που συρρικνώνεται.” 

Είπε ότι οι πελάτες της εταιρείας προτιμούν τα οινοπνευματώδη ποτά από ότι την μπύρα και το κρασί, αλλά δεν έχουν μια αγαπημένη μάρκα. Έχουν καταλάβει την τεχνολογία και ενδιαφέρονται για την αξία, την ποικιλία και τη βιωσιμότητα, είπε. 

Όταν συνεργαζόταν με πελάτες τρίτων, είπε, «Συχνά ο πελάτης θα έχει ένα συγκεκριμένο άρωμα, χρώμα ή γεύση κατά νου. Άλλες φορές, ο πελάτης δεν γνωρίζει ακριβώς τι ψάχνει. Σε κάθε σενάριο, δημιουργούμε 12-18 δείγματα για δοκιμή. “

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά κρασιού κλείνει το 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, όπως παρουσιάζει η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων της Vinetur στις 19 Νοεμβρίου....

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...