Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο πρώτος αφρώδης οίνος που παρασκευάστηκε σε απόλυτο σκοτάδι

Το Untouched by Light είναι ένα νέο αφρώδες κρασί που παράγεται από το οινοποιείο της Σλοβενίας Radgonske Gorice. Το όνομα του κρασιού είναι ασυνήθιστο. Ωστόσο, εμπνέεται από τη διαδικασία παραγωγής. Είναι το πρώτο αφρώδες κρασί που αναπτύσσεται σε απόλυτο σκοτάδι από τη συγκομιδή έως την εμφιάλωση σε αδιαφανή μαύρα γυάλινα μπουκάλια.

Ο αντίκτυπος της έκθεσης στο φως

Το σλοβένικο αυτό κρασί του οινοποιείου Radgonske Gorice, το οποίο παράγει αφρώδη οίνο για 168 χρόνια ισχυρίζεται ότι είναι το πρώτο του είδους του. Η ιδέα της δημιουργίας αυτού του αφρώδους οίνου προέκυψε από μια έρευνα που διεξήχθη το 1989 από την καθηγήτρια Emerita Ann C. Noble σχετικά με την επίδραση του φθορισμού στους αφρώδεις οίνους και στο κρασί. Διάφορες ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ακτίνες UV από τον ήλιο ή οι τεχνητοί λαμπτήρες μπορούν να μειώσουν τις λεπτές γεύσεις των φρούτων και να προσθέσουν δυσάρεστες νότες όπως σάπιο λάχανο, αυγά και βρεγμένο μαλλί. Αν και αυτές οι γεύσεις είναι παρόμοιες με αυτές που προκαλούνται από την αναγωγή, «η αναγωγή είναι αναστρέψιμη, ενώ η έκθεση στο φως δεν είναι», σύμφωνα με τον παραγωγό. Παρασκευάζοντας έναν αφρώδη οίνο με ελάχιστη έκθεση στο φως, ο παραγωγός στοχεύει να «διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα αρχικά αρωματικά συστατικά του κρασιού».

Η διαδικασία

Για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα κρασιά βλέπουν όσο το δυνατόν λιγότερο φως, η συγκομιδή πραγματοποιείται τη νύχτα και αυτοί που μαζεύουν τα σταφύλια φοράνε γυαλιά νυχτερινής όρασης. Κατά τη μεταφορά, τα σταφύλια καλύπτονται με μουσαμά.

«Με τα γυαλιά νυχτερινής όρασης μπορείτε να δείτε τα πάντα και σας βοηθούν σε κάθε βήμα της διαδικασίας, αλλά πρέπει πρώτα να τα συνηθίσετε», δήλωσε ο Klavdija Topolovec Špur, ο οινοποιός  του «Untouched by Light».

Ο οινολόγος σημείωσε ότι μερικές φορές οι εργαζόμενοι πρέπει να χρησιμοποιήσουν την αίσθηση της αφής τους για να ολοκληρώσουν την εργασία στο κελάρι, το οποίο περιλαμβάνει την ανακίνηση των φιαλών και τον αποπωματισμό. Το κρασί μπαίνει σε φιάλες φτιαγμένες από «99.8% μαύρο γυαλί» και ωριμάζει στο σκοτάδι σε κελάρι 166 ετών του κτήματος που βρίσκεται σε φυσικές σπηλιές. Πριν από τον αποπωματισμό, οι φιάλες σφραγίζονται υπό κενό σε μαύρο φύλλο.

Το κρασί

Τα σταφύλια Chardonnay προέρχονταν από τους λοφώδεις αμπελώνες κοντά στην πόλη Gornja Radgona, που βρίσκεται στη βορειοανατολικής Σλοβενίας, μεταξύ του ποταμού Mura και της Ščavnica. Η περιοχή επηρεασμένη από την πεδιάδα Pannonian, έχει ηπειρωτικό κλίμα με μέτριες βροχοπτώσεις, ζεστά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες.

Το επιλεγμένο οικόπεδο με την ονομασία «AJDA» και νότιο προσανατολισμό διαθέτει παλιά αμπέλια που φυτεύτηκαν το 1989 σε καστανόχρυσο χώμα με αναμείξεις ασβεστόλιθου. Το υψόμετρο κυμαίνεται μεταξύ 220 και 240 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μετά την ωρίμανση με οινολάσπες για 36 μήνες, το κρασί αποπωματίστηκε στις αρχές του 2020. Το αποτέλεσμα είναι ένα αφρώδες κρασί με άφθονη φρεσκάδα και ξεχωριστά, πολύπλοκα αρωματικά χαρακτηριστικά.

Ο εναρκτήριος τρύγος του 2016 «Untouched by Light» είχε επίπεδο οξύτητας 8 g / l και αλκοόλ στο 12%. Τα εναπομείναντα σάκχαρα εμπίπτουν στην κατηγορία Brut (6,9 g / l). Από αυτόν τον τρύγο οινοποιήθηκαν μόνο 2000 φιάλες, με τη φιλοδοξία να αυξηθούν στις 3000, “καθώς έχουμε αρκετή χωρητικότητα σε σπηλιές” σύμφωνα με τον Klavdija Topolovec Špur.

Πώς σερβίρεται

Ο παραγωγός προτείνει οι σομελιέ να σερβίρουν το κρασί σε σκοτεινό περιβάλλον και σε μαύρα ποτήρια, κατανοώντας ότι «αυτό δεν θα είναι πάντα εφικτό». Η εναλλακτική λύση, είπε ο παραγωγός, είναι να δοκιμάσετε το κρασί «ως ένα πείραμα» για να παρατηρήσετε πώς η επίδραση του φωτός μπορεί να αλλάξει τα χαρακτηριστικά του αφρώδους ποτού στο ποτήρι.

Το αφρώδες κρασί παράγεται στην Gornja Radgona από το 1852. Η παραγωγή ξεκίνησε από τον Alojz Klenošek την εποχή του Αρχιδούκα Ιωάννη της Αυστρίας, μέλος του Οίκου Habsburg-Lorraine, που διέδωσε την παραγωγή κρασιού σε αυτήν την περιοχή. Αργότερα η παραγωγή συνεχίστηκε από την Ελβετο-Γαλλική Οικογένεια Bouvier.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει να διεισδύει σε κάθε πτυχή του κόσμου του κρασιού, μεταμορφώνοντας έναν τομέα που μέχρι πρόσφατα βασιζόταν κυρίως στην εμπειρία,...

REPORTS

Αλλαγές στην υποβολή των δηλώσεων παραγωγής, επεξεργασίας, εμπορίας και αποθεμάτων στον αμπελοοινικό τομέα προβλέπει τροποποιητική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, που αναρτήθηκε...

REPORTS

Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης κρασιού που δεν εκσυγχρονίζουν την τεχνολογική τους υποδομή και δεν επενδύουν στην ψηφιακή μετάβαση φαίνεται πως θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν...

REPORTS

Το δελτίο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι το αμπέλι βρίσκεται στο στάδιο ωρίμανσης και συγκομιδής, κυρίως για τις πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες....

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

Οι φόβοι για την απαγόρευση της μέτριας κατανάλωσης κρασιού υποχωρούν: το προσχέδιο του ΠΟΥ, που παρουσιάστηκε στον ΟΗΕ παρουσιάζει ένα ψήφισμα για το αλκοόλ...

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της στους ιταλικούς αμπελώνες, παίζοντας κεντρικό ρόλο στον τρύγο του 2025 στις Tenute del Cerro.

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...