απόδοση Ζήσης Πανάγος
Η Γαλικία είναι η πιο υγρή περιοχή σε όλη την Ισπανία με μέση βροχόπτωση που ξεκινά από 800 mm στις πιο ξηρές περιοχές μέχρι 2.200 mm για εκείνες κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού.
Δεδομένης αυτής της ανησυχίας, τα μυκητιακά προβλήματα στους αμπελώνες είναι αρκετά συνηθισμένα και η αμπελοκαλλιέργεια έχει προσαρμοστεί αναλόγως, για παράδειγμα με αμπέλια που εκπαιδεύονται σε πέργκολες ή με υψηλότερα πέργκολα που επιτρέπει την καλή κυκλοφορία του αέρα. Επιπλέον, η χρήση αντιμυκητιασικών χημικών θεραπειών είναι ευρέως διαδεδομένη για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η Esca, το Petri και η νόσος του μαύρου ποδιού.
Σε πρόσφατη δήλωση του, ο Javier Peláez, ο ιδιοκτήτης του οινοποιείου Bodegas Marqués de Vizhoja είπε: «Αυτή η μεγάλη εξάρτηση από χημικά ήταν ένας από τους λόγους που ερευνούσαμε εναλλακτικές θεραπείες για τους αμπελώνες που δεν βασίζονται σε χημικά και είναι τελικά πιο βιώσιμο».
Αυτή η νέα σειρά έρευνας τους έδειξε να εισάγουν αναλωμένα κατακάθια καφέ στους αμπελώνες ως μία από τις πολλές πιθανές μεθόδους για να εμποδίσουν την ανάπτυξη μυκήτων και να διατηρήσουν την υγεία στο ξύλο των αμπελιών.
Μάλιστα, ο Peláez ανέφερε ότι: «Είναι μια άσκηση κυκλικής οικονομίας: τα απόβλητα από τις μηχανές καφέ αποκτούν ξανά αξία με τη χρήση τους στους αμπελώνες μας, δημιουργώντας μια διασταυρούμενη οικονομική σύνδεση μεταξύ των εταιρειών της Γαλικίας εκτός από την πτυχή της βιωσιμότητας».
Έχουν γίνει δοκιμές σε έναν οπωρώνα που βρίσκεται στην πόλη Arteixo, όπου χρησιμοποίησαν κατακάθι καφέ καθαρά ως λίπασμα. Αλλά τώρα το 2022 ξεκίνησαν από τους αμπελώνες και θα το δουν να τρέχει δοκιμαστικά για τα επόμενα τρία χρόνια, σε τρεις διαφορετικές εκτάσεις σταφυλιών Albariño. Συνολικά το Marqués de Vizhoja έχει 40 εκτάρια, τα οποία είναι κυρίως το Albariño αλλά επιπλέον το Loureiro και το Treixadura, άλλες ποικιλίες παραδοσιακές στην περιοχή.
Εκτός από την εργασία για την ελαχιστοποίηση της χημικής παρέμβασης, ο Peláez σημείωσε ότι: «Οι παππούδες μας θα χρησιμοποιούσαν τον καφέ ιστορικά στους κήπους μας ως λίπασμα και έτσι εργαζόμαστε για να φέρουμε ένα κομμάτι από το παρελθόν στο παρόν και να δούμε αν μπορούμε να το βελτιώσουμε, προς όφελος των αμπελιών μας».
ΠΗΓΗ: decanter.com