Με το βλέμμα στην ποιότητα της παραγωγής με τον παραδοσιακό, γνήσιο και αυθεντικό τρόπο καλλιέργειας, οι Πατέρες της Μονής Τοπλού μετέτρεψαν σε βιολογικές καλλιέργειες τα κτήματα της Μονής. Έκτισαν και λειτούργησαν ειδικό Ελαιοτριβείο, Εμφιαλωτήριο ελαίου, Οινοποιείο, στο οποίο πρόβλεψαν ειδικό χώρο γευσιγνωσίας, που αποτελεί τη μοναδική αίθουσα γευσιγνωσίας στον Νομό Λασιθίου. Αξιοποιήθηκε η μυλόπετρα που υπήρχε μέσα, τα βαρέλια από το οινοποιείο, και δημιουργήθηκε ένας σύγχρονος χώρος με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα παρασκευής και προετοιμασίας των εδεσμάτων. Δημιουργήσαμε WC για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, με άνετη πρόσβαση.
Με επισημότητα τελέσθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Ιουλίουο Αγιασμός των εγκαινίων της νέας αίθουσας Γευσιγνωσίας οίνου και ελαίου «TOPLOU FABRICA» της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Ακρωτηριανής Τοπλού Σητείας.
Το νέο χώρο γευσιγνωσίας οίνου της Μονής Τοπλού εγκαινίασε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, που μαζί έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων.
Τον αγιασμό τέλεσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας, Κύριλλος, ενώ στην τελετή παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Γιάννης Ανδρουλάκης, ο δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης, ο νέος διοικητής της Π.Ν.Β Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Καρδαράς, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Κρήτης και Επιμελητηρίου Λασιθίου, Θωμάς Χαριτάκης.
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του Ηγούμενου της Μονής Τοπλού, Αρχιμανδρίτη, Αμβρόσιου Σκαρβέρη, στον πατέρα Φιλόθεο ο οποίος και πρωτοστάτησε στη βιολογική καλλιέργεια του σταφυλιού στην περιοχή και δημιούργησε το οινοποιείο της Μονής Τοπλού.
Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Σητείας, Μανώλης Αγγελάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Σητείας, Γιάννης Κακουράκης, αλλά και φορείς του εμπορικού κόσμου της περιοχής.