Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με πίστη στην ποιότητα τα βιολογικά κτήματα αμπέλου και ελιάς της Μονής Τοπλού

Με επισημότητα τελέσθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Ιουλίουο Αγιασμός των εγκαινίων της νέας αίθουσας Γευσιγνωσίας οίνου και ελαίου «TOPLOU FABRICA» της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Ακρωτηριανής Τοπλού Σητείας.

Με το βλέμμα στην ποιότητα της παραγωγής με τον παραδοσιακό, γνήσιο και αυθεντικό τρόπο καλλιέργειας, οι Πατέρες της Μονής Τοπλού μετέτρεψαν σε βιολογικές καλλιέργειες τα κτήματα της Μονής. Έκτισαν και λειτούργησαν ειδικό Ελαιοτριβείο, Εμφιαλωτήριο ελαίου, Οινοποιείο, στο οποίο πρόβλεψαν ειδικό χώρο γευσιγνωσίας, που αποτελεί τη μοναδική αίθουσα γευσιγνωσίας στον Νομό Λασιθίου. Αξιοποιήθηκε η μυλόπετρα που υπήρχε μέσα, τα βαρέλια από το οινοποιείο, και δημιουργήθηκε ένας σύγχρονος χώρος με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα παρασκευής και προετοιμασίας των εδεσμάτων. Δημιουργήσαμε WC για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, με άνετη πρόσβαση.

Με επισημότητα τελέσθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Ιουλίουο Αγιασμός των εγκαινίων της νέας αίθουσας Γευσιγνωσίας οίνου και ελαίου «TOPLOU FABRICA» της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Ακρωτηριανής Τοπλού Σητείας.

Το νέο χώρο γευσιγνωσίας οίνου της Μονής Τοπλού εγκαινίασε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, που μαζί έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων.

Τον αγιασμό τέλεσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας, Κύριλλος, ενώ στην τελετή παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Γιάννης Ανδρουλάκης, ο δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης, ο νέος διοικητής της Π.Ν.Β Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Καρδαράς, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Κρήτης και Επιμελητηρίου Λασιθίου, Θωμάς Χαριτάκης.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του  Ηγούμενου της Μονής Τοπλού, Αρχιμανδρίτη, Αμβρόσιου Σκαρβέρη, στον πατέρα Φιλόθεο ο οποίος και πρωτοστάτησε στη βιολογική καλλιέργεια του σταφυλιού στην περιοχή και δημιούργησε το οινοποιείο της Μονής Τοπλού.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Σητείας, Μανώλης Αγγελάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Σητείας, Γιάννης Κακουράκης, αλλά και φορείς του εμπορικού κόσμου της περιοχής.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νέα εγκατάσταση αποσκοπεί στη διατήρηση της ποιότητας του κρασιού, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για επιλογές με χαμηλότερο αλκοόλ και καινοτόμα...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Με τα ροζέ κρασιά να κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, οι οινοποιητικές προσπάθειες των τελευταίων ετών στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν ενταθεί, εισάγοντας μάλιστα...

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.