Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα κρασιά κρατούν ψηλά τις ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ παρά το εμπορικό έλλειμμα

Για δεύτερη χρονιά την τελευταία δεκαετία καταγράφεται έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών αγαθών μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, εντούτοις, το 2021 τυριά, ελαιόλαδο και κρασί σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις εξαγωγών προς την Αμερική, συγκριτικά με το 2020.

Wine on rooftop in Santorini, Greece.

του Ζήση Πανάγου

Οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές αγαθών προς ΗΠΑ έφθασαν το 2021 τα 1,3 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ ήταν 1,4 δισ. δολάρια.

Το 2021 είναι το δεύτερο συνεχόμενο έτος, όπου καταγράφεται ελληνικό εμπορικό έλλειμμα ως προς τα αγαθά, ενώ από τα έτη 2012 έως και το 2019 καταγραφόταν ελληνικό εμπορικό πλεόνασμα.

Οι εξαγωγές τυριών από την Ελλάδα προς τις ΗΠΑ ανήλθαν σε 41,9 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα, του ελληνικού ελαιολάδου σε 40,5 εκατ. ευρώ. Τη συνολική ετήσια αξία πωλήσεων των 14,2 εκατ. ευρώ έφθασε ο ελληνικός οίνος.  Οι τρεις συγκεκριμένες υποκατηγορίες τροφίμων (τυριά, ελαιόλαδο και κρασί) σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις εξαγωγών προς ΗΠΑ συγκριτικά με το 2020, όμως στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών προς ΗΠΑ, που συμπεριλαμβάνει και τα μη τρόφιμα προϊόντα και τις υπηρεσίες, συνεισφέρουν μόνο ως προς το 5,4%. Πάντως, η αύξηση στις εξαγωγές τροφίμων και ζωντανών ζώων από την Ελλάδα προς τις ΗΠΑ για το 2021 καταγράφηκε στο 17,6% συγκριτικά με το 2020 και έφθασε τα 403,2 εκατ. ευρώ.  Στην ίδια κατηγορία ακριβώς, σημειώθηκε πτώση κατά 13,7% στις εισαγωγές από ΗΠΑ, αν και η απόλυτη τιμή της αξίας των συνολικών εισαγόμενων προϊόντων και ζωντανών ζώων της κατηγορίας είναι πολύ μεγαλύτερη και το 2021 έφθασε τα 1,43 δισ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νέα εγκατάσταση αποσκοπεί στη διατήρηση της ποιότητας του κρασιού, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για επιλογές με χαμηλότερο αλκοόλ και καινοτόμα...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Με τα ροζέ κρασιά να κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, οι οινοποιητικές προσπάθειες των τελευταίων ετών στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν ενταθεί, εισάγοντας μάλιστα...

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.