Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μεγάλο πλήγμα από κακοκαιρίες στους αμπελώνες της Γαλλίας

Όπως φοβόντουσαν οι ειδικοί, εν τέλει,  μεγάλες και  αμέτρητες καταιγίδες  χτύπησαν τη Γαλλία τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού.

Το Μπορντό ήταν το πρώτο που επλήγη από τις καταιγίδες το Σάββατο 18 Ιουνίου το μεσημέρι, ιδιαίτερα το Pessac-Léognan και το Entre-deux-Mers. Μεγάλες ζημιές και ανεπανόρθωτες προκλήθηκαν στον πρωτογενή τομέα, με τους οινοπαραγωγούς και αμπελουργούς ανήζυχους έως και απογοητευμένους για τη φετινή σοδειά.

Την Κυριακή 19 Ιουνίου, το Madiran και το Loir-et-Cher έγιναν οι επόμενοι στόχοι της καταιγίδας. Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, στις 20 Ιουνίου, μια άλλη καταιγίδα μεγάλης κλίμακας είχε καταστρέψει χιλιάδες εκτάρια στο Μπορντό και το Κονιάκ. «Μία ώρα αργότερα, μάζεψα χαλάζι μεγέθους 6,5 εκατοστών», είπε ο αμπελουργός του Μπορντό Λοράν Ρουσό. Η έκταση της ζημιάς στις περιοχές Médoc, Blaye και Libourne είναι τέτοια που ο διευθυντής του επιχειρηματικού τμήματος του αγροτικού επιμελητηρίου της Gironde, Philippe Abadie, το χαρακτήρισε «μακελειό».

Η ζημιά έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα σε ολόκληρο τον κλάδο. Αντιμετωπίζοντας τα δάκρυα, μια αμπελουργός τρεμάμενη αφηγήθηκε την εμπειρία της την Τετάρτη 22 Ιουνίου στο Coutras στη δημόσια συνάντηση κρίσης για να αντιμετωπίσει τις τελευταίες χαλαζοπτώσεις στη Gironde: «Είμαι αμπελουργός στο Galgon και χάσαμε σχεδόν το 80% της σοδειάς τη Δευτέρα . Όλοι γνωρίζουν ότι η κατάσταση είναι προκλητική, τόσο λόγω φυσικών καταστροφών (παγετός, ωίδιο, χαλάζι…), όσο και λόγω ζητημάτων μάρκετινγκ… Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι ορισμένα ακίνητα θα μπορούσαν να τεθούν εκτός λειτουργίας ως αποτέλεσμα αυτού που μόλις συνέβη». Οι λύσεις εξετάζονται από το Υπουργείο Γεωργίας και η οινοποιία του Μπορντό εξετάζει επίσης πόρους, συμπεριλαμβανομένου ενός ταμείου αλληλεγγύης.

Στις 20 Ιουνίου, η ονομασία Jurançon χτυπήθηκε επίσης από χαλάζι, ακολουθούμενη από τους αμπελώνες του Saint-Pourçain και του Mâcon την Τρίτη 21 Ιουνίου.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Οδηγός MICHELIN αναγνωρίζει την αριστεία στη γαστρονομία και τη φιλοξενία για πάνω από έναν αιώνα. Από την εισαγωγή των αστεριών MICHELIN το 1926...

REPORTS

Η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων: Προοπτικές Παγκόσμιας Αγοράς Οίνου 2025 αποτυπώνει ένα τοπίο που αλλάζει δυναμικά. Με βάση τα τελωνειακά δεδομένα έως τον Οκτώβριο, τις...

REPORTS

Ο Τύρναβος γιορτάζει για δεύτερη χρονιά τις Παγκόσμιες Ημέρες Λημνιώνας και Μοσχάτου Τυρνάβου: Ένα διήμερο αφιερωμένο στις εμβληματικές ποικιλίες και τη γαστρονομική ταυτότητα της...

REPORTS

Το ιταλικό κρασί διατηρεί κορυφαία θέση, ως ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα της κατηγορίας «Made in Italy», με κύκλο εργασιών που φτάνει τα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Το VINSANTO MIKRA THIRA είναι ο πρώτος επιδόρπιος οίνος του οινοποιείου, μια δημιουργία που εξελίχθηκε με αργό ρυθμό και υπομονή...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων έρχονται να αναδείξουν το αίσθημα της ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και να μας θυμίσουν ότι οι γιορτές είναι για να μοιράζεσαι!...