Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

«Smooth» Μαυροτράγανα και Orange Κυδωνίτσα από τη Γαστούνη Ηλείας

Με δύο νέες ετικέτες, μια «orange Κυδωνίτσα» – «έκπληξη» και έναν «πρόρωγο Ροδίτη», εμπλούτισε την προϊόντική του «οινική παλέτα» για το 2022 το Κτήμα Κουτσοδήμου, μια Micro Bio αγροτική εκμετάλλευση, η οποία προσεγγίζει τη γεωργία με τεχνικές βιοδυναμικής καλλιέργειας.

Του Λεωνίδα Λιάμη

Με τη «σκυτάλη» των αποφάσεων να έχει περάσει πλέον στα χέρια της δεύτερης γενιάς, του 38χρονου γεωπόνου Νίκου και του 39χρονου οινολόγου, Δημήτρη Κουτσοδήμου, ο αμπελουργικός «βραχίονας» της οικογενειακής εκμετάλλευσης -που περιλαμβάνει και άλλες δυναμικές καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων- αποφασίστηκε να καθετοποιηθεί, με επέκταση και στο κομμάτι της οινοποίησης.

«Διαθέτουμε στη Γαστούνη Ηλείας, μεταξύ άλλων και έναν ιδιόκτητο αμπελώνα 60 στρεμμάτων, στον οποίο οι παλαιότερες ποικιλίες μας είναι ο Ροδίτης και το Chardonnay, που καλλιεργούνται σε έκταση 15 στρεμμάτων. Τα υπόλοιπα 45 στρέμματα μοιράζονται σε τεμάχια των 5-7 στρεμμάτων, όπου πειραματιζόμαστε με διάφορες ποικιλίες, όπως ο Αυγουστιάτης και το Μαυροτράγανο, για να βρούμε ποιες είναι αυτές που ταιριάζουν καλυτέρα στο κλίμα μας», εξηγεί ο Νίκος Κουτσοδήμος.

Ειδικά για το Μαυροτράγανο, που φυτεύτηκε το 2016 και οινοποιήθηκε το 2020, ο συνομιλητής μας, υποστήριξε ότι ήταν η πρώτη φυτεία με τη συγκεκριμένη ποικιλία, που καλλιεργήθηκε στην Ηλεία. «Είναι πολύ πιο smooth από τα άλλα Μαυροτράγανα του Αιγαίου, με πιο στρογγυλές τις τανίνες του, πιο αρωματικό το υπόβαθρό του και λίγο χαμηλότερο το αλκοόλ του», μας το περιέγραψε σε πρόσφατη συμμετοχή του σε οινική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Το κρασί, ωστόσο, που αποτέλεσε «έκπληξη» για τα δύο αδέλφια, όσο και για το οινόφιλο κοινό, που το δοκίμασε, είναι μια «Κυδωνίτσα», η οποία, όπως εξηγεί ο αμπελουργός «έχει βγάλει μια orange απόχρωση, η οποία όμως δεν ακολουθεί πρωτόκολλο orange οινοποίησης. Εξαιτίας διαφόρων συνθηκών που ακόμα τις ψάχνουμε, όταν το πατάμε βγαίνει ακριβώς σε ένα τόνο πιο ελαφρύ από αυτό που βλέπετε και παράλληλα η οξύτητα και το αλκοόλ είναι αρκετά ικανοποιητικά».

Η orange Κυδωνίτσα μένει για τρεις μήνες σε βαρέλι, αλλά, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, «γίνονται ταυτόχρονα πειράματα και για την παλαίωσή της για 14 ή και 18 μήνες, μέχρι δηλαδή εκεί που μπορούμε να διακρίνουμε το χαρακτήρα της και να μην υπερτερεί το βαρέλι».

Στις νέες αφίξεις του 2022, για το micro bio «Κτήμα Κουτσοδήμου», είναι και ένας «Πρόρωγος Ροδίτης», ο οποίος, από φέτος, οινοποιείται αποκλειστικά σε ένα καινούργιο ξύλινο, 5τονο βαρέλι, που ήρθε από το Μπορντό. «Επιλέξαμε να τον κάνουμε σε ξύλινη δεξαμενή, η οποία μας βοηθάει στην καλύτερη συντήρηση του κρασιού, γιατί τα θειώδη του είναι πάρα πολύ χαμηλά», διευκρινίζει ο ίδιος και αποκαλύπτει πως στα σχέδια του Κτήματος είναι να εξερευνήσει και άλλες ποικιλίες αμπέλου.

Προς την κατεύθυνση αυτή εσχάτως φυτεύτηκαν και κάποιες ποικιλίες, πιο νεοκοσμικές, όπως «Malbec», «Alicante buses», «Cabernet Frank», που δείχνουν να «δένουν» με το Terroir της περιοχής, με στόχο να εξερευνηθούν και άλλες εκφάνσεις του ροζέ και κόκκινου. Ως προς τη δυναμικότητα του μικρού οινοποιείου, αυτή ανέρχεται στις περίπου 30.000 φιάλες. Ο χώρος είναι επισκέψιμος και πρόσφατα αναπτύχθηκε και μια αίθουσα γευσιγνωσίας για τους επισκέπτες.

Για τη διάθεση της παραγωγής, το «Κτήμα Κουτσοδήμου» έχει συνάψει κάποιες εμπορικές συνεργασίες κυρίως στο εξωτερικό. «Έχουμε αρχίσει ανάποδα. Ξεκινήσαμε με εξαγωγές, σε delicatessen points στο Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία, επειδή, ήδη, διαθέτουμε εμπειρία με τις πωλήσεις στο εξωτερικό των άλλων οπωροφόρων που καλλιεργούμε», ανέφερε ο αμπελουργός. Υπογράμμισε ακόμη ότι από το 2021 το Κτήμα έχει πιστοποιηθεί από τον οργανισμό Demeter, για την εφαρμογή καλλιεργητικών πρακτικών βιοδυναμικής καλλιέργειας, με ελάχιστη παρέμβαση στον αμπελώνα του και συγκεκριμένα του πρωτοκόλλου Steiner, το οποίο έρχεται από την Ελβετία και ουσιαστικά είναι μια πιο προχωρημένη, μη παρεμβατική, διάσταση του βιολογικού, που έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, καθιστώντας τον ένα με το αμπέλι.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ονομασία Προέλευσης Cava DO προχωρά σε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς την κορυφή της ποιοτικής ιεραρχίας του αφρώδους οίνου, με τη διαδικασία αξιολόγησης...

REPORTS

Μία ομάδα Ουρουγουανών ερευνητών παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας εκτενούς μελέτης που διερευνά τη δυνατότητα μείωσης ή μερικής αντικατάστασης του διοξειδίου του θείου (SO₂)...

REPORTS

Μελέτη που διεξήγαγε η Danielle Gallina, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στο Οκάναγκαν, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jonathan Cinnamon στα οινοποιεία...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η ιστορία δεν είναι μια ευθεία γραμμή. Είναι μια πορεία που χτίζεται με τον χρόνο, τις επιλογές και τη συνέπεια. Δεν επαναλαμβάνεται, αλλά εξελίσσεται....

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...