«Τα οινοποιεία χρειάζονταν επειγόντως μεγαλύτερη σοδειά, καθώς η ισχυρή ζήτηση και οι μικρότερες από τις αναμενόμενες καλλιέργειες τα τελευταία χρόνια είχαν οδηγήσει σε σημαντική έλλειψη κρασιού από τη Νέα Ζηλανδία», δήλωσε ο Philip Gregan, Διευθύνων Σύμβουλος της New Zealand Winegrowers.
Αυτή η έλλειψη προκάλεσε πτώση των συνολικών πωλήσεων κρασιού στη Νέα Ζηλανδία κατά 14% από την κορύφωση που επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο του 2021, παρόλο που τα οινοποιεία υποστήριξαν τις πωλήσεις αντλώντας από αποθέματα.
Ο Γκρέγκαν σημείωσε ότι οι μετοχές βρίσκονται τώρα σε «κατώτατα επίπεδα», υποδεικνύοντας μια ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για θετικό vintage το 2022.Σύμφωνα με τους New Zealand Winegrowers, η περιοχή ήταν χαμηλή κατά τουλάχιστον 63 εκατομμύρια λίτρα.Στην εγχώρια αγορά, η έλλειψη του 2021 οδήγησε σε πτώση των πωλήσεων κρασιού από τη Νέα Ζηλανδία στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2004.
Ο Chris Stroud, διευθυντής αγοράς Europe for New Zealand Winegrowers, δήλωσε τον Μάιο: «Το Vintage 2022 χαρακτηρίστηκε από τις δίδυμες προκλήσεις του COVID-19 και της έλλειψης εργατικού δυναμικού, λόγω του κλεισίματος των συνόρων της Νέας Ζηλανδίας».Ο Stroud πρόσθεσε: «Με την επιτυχή ολοκλήρωση του τρύγου, είμαστε βέβαιοι ότι τα οινοποιεία της Νέας Ζηλανδίας θα είναι πολύ καλύτερα σε θέση να ανταποκριθούν στη ζήτηση της αγοράς το επόμενο έτος, πράγμα που σημαίνει επιστροφή στην τροχιά ανάπτυξης των εξαγωγών μας».
Την Κυριακή 13 Μαρτίου, οι αιτήσεις για προγράμματα διακοπών εργασίας άνοιξαν για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, αλλά αυτό ήρθε πολύ αργά για τους ιδιοκτήτες οινοποιείων που χρειάζονται εργάτες για τη συγκομιδή.Παρά αυτές τις προκλήσεις, η συγκομιδή του 2022 παρήγαγε 532.000 τόνους σταφυλιών, με σχεδόν κάθε περιοχή και όλες οι κύριες ποικιλίες να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της παραγωγής από τη μικρή καλλιέργεια το 2021.
«Η βελτιωμένη συγκομιδή είναι καλά νέα για τη βιομηχανία και τους πελάτες. Οι παραγωγοί θα μπορούν να ξαναφτιάξουν τα σοβαρά εξαντλημένα αποθέματα και τις πωλήσεις, ενώ οι πελάτες θα πρέπει να δουν τα ράφια λιανικής να ξαναγεμίζονται», πρόσθεσε ο Γκρέγκαν.Ωστόσο, το αυξανόμενο κόστος και η διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας παραμένουν σημαντικές ανησυχίες για τους οινοπαραγωγούς καθώς προσπαθούν να αναπληρώσουν τις αγορές.
Ο Gregan δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η ζήτηση για το κρασί από τη Νέα Ζηλανδία είναι ισχυρή, καθώς οι χαρακτηριστικές γεύσεις, η ποιότητα και η βιωσιμότητα των κρασιών μας αντηχούν έντονα στους λάτρεις του κρασιού σε όλο τον κόσμο. Η σοδειά του 2022 είναι ένα ακόμη βήμα προς την κάλυψη αυτής της ζήτησης.»