Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Pinot Noir αγαπιέται μονοποικιλιακά ακόμη και με τις δυσκολίες του

Το Pinot Noir είναι μια ποικιλία που σπάνια συναντάται συνδυασμένη με άλλες ποικιλίες συνθέτοντας ένα κρασί. Εκτός από τις περιπτώσεις που συνδυάζεται με το Chardonnay για τη δημιουργία της Σαμπάνιας, ή πολλές φορές συνοδεύει το Pinot Meunier, δεν αναμειγνύεται  συχνά με άλλα κρασιά. Τι το ιδιαίτερο έχει η ποικιλία αυτή και πάντα οι ειδικοί αποφεύγουν blend που το περιέχουν;

Για αρχή, η καλλιέργεια της σκούρας κόκκινης ποικιλίας είναι μια αληθινή δουλειά με μεράκι . Το Pinot, είναι μια ποικιλία πολύ δύσκολη στην υγιή καλλιέργεια καθώς τα σταφύλια έχουν λεπτό φλοιό, τα τσαμπιά είναι πολύ πυκνά από ρώγες  και οι συνθήκες για να ευδοκιμήσουν απαιτούν πιο πολύ κόπο. Έχοντας αυτά τα χαρακτηριστικά, ένα σταφύλι, αποκτά επιρροή σε μύκητες, αφού δεν περνά αέρας μεταξύ των ραγών και είναι πολύ εύκολο το σχίσιμο της φλούδας και η έκθεση του ενδοκαρπίου σε εχθρούς.  Συνήθως, η ποικιλία χρειάζεται και εδάφη με βάση άργιλο ή ασβεστόλιθο και πολλή έκθεση στον ήλιο, ενώ πέρα από τις υψηλές προκλήσεις που παρουσιάζει η ποικιλία, χρήζει και πιοδαπανηρής φροντίδας.

Αν και είναι εγγενές στην περιοχή της Βουργουνδίας της Γαλλίας, το Pinot Noir καλλιεργείται παγκοσμίως και τα γευστικά του προφίλ μπορεί να διαφέρουν πολύ μεταξύ των περιοχών. Αλλά δεν είναι κάθε κλίμα κατάλληλο για το σταφύλι. Ειδικά για τους καλλιεργητές, το Pinot Noir μπορεί να είναι έναν «μπελά».

Ωστόσο, η επιπλέον προσπάθεια που απαιτείται δεν είναι μάταιη: Το αποτέλεσμα αυτής της ιδιαίτερης προσοχής στη λεπτομέρεια παράγει ένα ισορροπημένο, μεσαίου σώματος κρασί που είναι αγαπητό σε όλο τον κόσμο. Συνήθως, το Pinot Noir απολαμβάνεται ως μονοποικιλιακό κρασί, χωρίς την προσθήκη άλλων σταφυλιών, καθώς είναι πολύ εύκολο να καταπατηθεί από άλλες ποικιλίες και να χάσει τα μοναδικά του οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Για ορισμένους παραγωγούς, σε μια προσπάθεια μείωσης των τιμών τους, τα Pinot Noir μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν Syrah, Merlot ή άλλες ποικιλίες ανάμειξης για να προσθέσουν πολυπλοκότητα χρώματος και γεύσης στο πιο ευαίσθητο Pinot. Στις ΗΠΑ, οι παραγωγοί μπορούν πραγματικά να προσθέσουν έως και 25 % των σταφυλιών ανάμειξης σε ένα Pinot Noir, χωρίς να απαιτείται να το σημειώσουν αυτό στην ετικέτα.

Ορισμένοι παραγωγοί έχουν ήδη κάνει το άλμα για να δημιουργήσουν κρασιά με την ένδειξη «Χαρμάνια Pinot Noir». Το μπουκάλι Mischief του Smith Devereux περιλαμβάνει μικρές ποσότητες Syrah, Cabernet Sauvignon και Merlot μαζί με Pinot Noir. Άλλοι, έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν ένα μείγμα από απαλό Pinot Noir και τολμηρά τανικό Cabernet Sauvignon.

Πηγή: vinepair.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.