Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Αυστρία με όχημα τις εξαγωγές οίνου επαναφέρει την VieVinum

Η Αυστρία σκέφτεται να αξιοποιήσει την αύξηση των εξαγωγών-ρεκόρ που πέτυχαν οι οινοπαραγωγοί της το 2021, με την χώρα να καλωσορίζει τους επισκέπτες στην πρώτη εμπορική έκθεση VieVinum, μετά από τέσσερα χρόνια.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Η τριήμερη εκδήλωση στο Hofburg της Βιέννης προσέλκυσε περισσότερους από 1.000 διεθνείς επισκέπτες από 53 χώρες, με το ευρύ κοινό να δέχεται επίσης κάθε απόγευμα. Οι επισκέπτες θα μπορούσαν να δοκιμάσουν κρασιά από περίπου 500 παραγωγούς, με την επιπλέον ευκαιρία να παρακολουθήσουν 23 masterclasses ή φροντιστήρια γευσιγνωσίας. Ωστόσο, χάρις στον Covid-19, που οδήγησε και στην ακύρωση του VieVinum το 2020, ο αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε και οι εκθέτες έλαβαν επιπλέον χώρο.

Ο Chris Yorke, Διευθύνων Σύμβουλος του Austrian Wine Marketing Board, χαιρέτισε τις εξαγωγές κρασιού της χώρας το 2021 ως «τη μεγαλύτερη ανάπτυξη που είχαμε ποτέ». Από συνολική αξία 183 εκατομμυρίων ευρώ το 2019, που αυξήθηκε στα 187 εκατομμύρια ευρώ το 2020, το 2021 οι εξαγωγές κρασιού της Αυστρίας εκτινάχθηκαν στα 217 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης κορύφωσης τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, καθώς πολλά από τα εστιατόρια στον κόσμο άνοιξαν ξανά.

«Τα τελευταία δύο χρόνια έπρεπε να υποστηρίξουμε όποια κανάλια ήταν ανοιχτά και γι’ αυτό έπρεπε να είμαστε πολύ ευέλικτοι», υπογράμμισε ο Yorke, καθώς τόνισε το υψηλό επίπεδο δραστηριότητας που διατηρεί το AWMB παρά τα σοβαρά εμπόδια που αναρτήθηκαν από την πανδημία.

Το 2021 ο οργανισμός διεξήγαγε 24 masterclasses σε τέσσερις χώρες, διοργάνωσε μια διαδικτυακή γευσιγνωσία για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της, και φιλοξένησε πολλά ταξίδια στον ψηφιακό τύπο. Τελικά ήταν ακόμη δυνατό να μεταφερθούν 103 παραγωγοί στην Ελβετία, τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Αυστρίας, για μια διήμερη εκδήλωση στη Ζυρίχη, κατά την οποία ο Yorke σημείωσε ότι δεν ήταν μόνο η μεγαλύτερη εκδήλωση του AWMB για το 2021, αλλά και η μεγαλύτερη εκδήλωση κρασιού που έλαβε χώρα στην Ελβετία εκείνη τη χρονιά.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ότι τα κρασιά της Αυστρίας ξεσκονίζονταν στα ράφια», παρατήρησε. Για να αποτρέψουμε αυτή τη στασιμότητα, εξήγησε ο Yorke, «κάναμε πολλές προσφορές στα καταστήματα για να δοκιμάσουν οι άνθρωποι αυστριακό κρασί. Ιδιαίτερα στο λιανεμπόριο ήταν πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να οδηγούμε τα πράγματα».

Ένα σημαντικό εκπαιδευτικό έργο των τελευταίων τεσσάρων ετών ήταν η ψηφιοποίηση των εκτενών πληροφοριών αμπελώνων που είναι διαθέσιμες για κάθε μια από τις αμπελοοινικές περιοχές της Αυστρίας. Ο διαδραστικός ιστότοπος www.austrianvineyards.com επιτρέπει στους χρήστες να μεγεθύνουν τους χάρτες μέχρι το επίπεδο των μεμονωμένων αμπελώνων. Στην κορυφή αυτού του χάρτη υπάρχουν λεπτομερή γεωδεδομένα που δείχνουν παράγοντες όπως ο προσανατολισμός, η κλίση και το κλίμα. Το εργαλείο ενισχύθηκε περαιτέρω πρόσφατα για την επικάλυψη δεδομένων σχετικά με τις ποικιλίες σταφυλιών που φυτεύτηκαν σε κάθε αμπελώνα.

Κοιτάζοντας το μέλλον, ο Yorke εξέφρασε τη φιλοδοξία να ανεβάσει την αγορά των ΗΠΑ μια θέση από την τρέχουσα θέση της ως η τρίτη μεγαλύτερη ξένη αγορά της Αυστρίας, με μερίδιο 8,7% στις εξαγωγές αξίας 18,9 εκατ. ευρώ. Οι ΗΠΑ ήταν μια ιδιαίτερα ισχυρή περιοχή ανάπτυξης για την Αυστρία το 2021, με τις αποστολές εδώ να αυξάνονται κατά 23% σε αξία. Ο Καναδάς σημείωσε επίσης σημαντική άνοδο αξίας 65,5%. Οι εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο, την όγδοη μεγαλύτερη υπερπόντια αγορά της Αυστρίας, αυξήθηκαν κατά 17,9% φτάνοντας συνολικά τα 5,7 εκατ. ευρώ.

Τέλος, παρά αυτή τη διεθνή ανάπτυξη ρεκόρ, ο Yorke υποστήριξε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης των εξαγωγών κρασιού της Αυστρίας, οι οποίες εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό της συνολικής παραγωγής της χώρας. Σημείωσε: «Τρία στα τέσσερα μπουκάλια που παράγονται στην Αυστρία πίνονται στην Αυστρία».

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μία ομάδα Ουρουγουανών ερευνητών παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας εκτενούς μελέτης που διερευνά τη δυνατότητα μείωσης ή μερικής αντικατάστασης του διοξειδίου του θείου (SO₂)...

REPORTS

Μελέτη που διεξήγαγε η Danielle Gallina, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στο Οκάναγκαν, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jonathan Cinnamon στα οινοποιεία...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η ιστορία δεν είναι μια ευθεία γραμμή. Είναι μια πορεία που χτίζεται με τον χρόνο, τις επιλογές και τη συνέπεια. Δεν επαναλαμβάνεται, αλλά εξελίσσεται....

REPORTS

Η αυστραλιανή οινοποιία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες δοκιμασίες της τελευταίας εικοσαετίας, καθώς η υπερπαραγωγή, η υποχώρηση της κατανάλωσης και οι χρόνιες...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...