Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πώς το κρασί υπερνικάει το σεξισμό και θέτει τις βάσεις για ασυμβίβαστη ποιότητα

Ο Richard Woodard συναντά τη Natalie Oliveros, ιδιοκτήτρια του κτήματος Brunello di Montalcino La Fiorita για να μιλήσει για την πρόκληση να ξεπεραστεί ο περιστασιακός σεξισμός και να μην συμβιβαστεί με τα σημαντικά πράγματα στην οινοποίηση.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Μερικές φορές ο κόσμος φαίνεται να έχει κάνει μεγάλα βήματα στον τομέα της ισότητας των φύλων, ενώ άλλες φορές φαίνεται να υστερεί. Η Natalie Oliveros αγόρασε ένα μερίδιο στο κτήμα Brunello di Montalcino La Fiorita πριν από περισσότερο από μια δεκαετία και το κατέχει εξ ολοκλήρου από το 2014. Ωστόσο, κάποια κάλυψη επικεντρώνεται περισσότερο στην προηγούμενη καριέρα της (εξωτική χορεύτρια και σταρ ταινιών ενηλίκων), παρά τα κρασιά που τώρα πουλάει. Και μετά υπάρχει ο περιστασιακός σεξισμός που συναντά η Oliveros σε εμπορικές εκδηλώσεις και γευσιγνωσίες.

«Ο κόσμος θα μου πει: «Λοιπόν, δουλεύεις για τον εισαγωγέα;». «Λέω όχι, είμαι ιδιοκτήτης του οινοποιείου. Έπειτα θα πουν: «Τότε το έχει η οικογένειά σου;» Ή: «Άρα το έχει ο άντρας σου;» Χρειάζονται πολλές φορές για να το εξηγήσεις».

Η Oliveros εντοπίζει τη σχέση της με την Ιταλία και το κρασί από την παιδική της ηλικία στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, φτιάχνοντας κρασί με τον πατέρα της στο υπόγειο και φτιάχνοντας ζυμαρικά στην κουζίνα με την Calabrese nonna της. Αλλά, κατά ειρωνικό τρόπο, ήταν ο πρώην σύζυγος της Oliveros, ο Daniel Oliveros της Royal Wine Merchants στο Μανχάταν, ο οποίος τη σύστησε στον Ιταλό σύμβουλο οινοποιό Roberto Cipresso, έναν από μια ομάδα φίλων που είχαν ιδρύσει τη La Fiorita το 1992. Ο Cipresso και η Oliveros συνεργάστηκαν στο μια σειρά ιταλικών κρασιών που ονομάζεται Sogno (όνειρο), πριν η Oliveros αγοράσει ένα μερίδιο στη La Fiorita το 2011.

Η πλήρης εξαγορά το 2014 έφερε μια σταθερή συσσώρευση αμπελώνων στην περιοχή και ένα νέο οινοποιείο που χτίστηκε εγκαίρως για τη συγκομιδή του 2019 που, στυλιστικά, φέρει το σήμα κατατεθέν της Oliveros, με τον τίτλο: «Montalcino meets Miami», όπως αναφέρει ο Ιταλός εμπειρογνώμονας του κρασιού Walter Speller.

Πέρα από τον χρωματικό συνδυασμό, η μονάδα παραγωγής στοχεύει στη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων από τους τέσσερις αμπελώνες της La Fiorita, που τώρα έχουν συνολική έκταση 11 εκταρίων, με δεξαμενές διαβροχής από σκυρόδεμα, τη χρήση γηγενών ζυμών και βαρέλια σχεδιασμένα να εναρμονίζονται με το φάσμα των τύπων εδάφους.

Τα κρασιά από αργιλώδη εδάφη ωριμάζουν σε μεγάλη σλαβονική βελανιδιά, και υπάρχει μεγάλη χρήση της γαλλικής βελανιδιάς που προέρχεται από μεγάλα υψόμετρα, φέρνοντας πιο σφιχτό κόκκο και μια πιο σταδιακή επίδραση από το ξύλο. «Λατρεύω την κατεύθυνση στην οποία αναπτύσσονται τα κρασιά», λέει ο Oliveros. «Υπάρχει μια κομψότητα σε αυτά που μου αρέσει πολύ».

Η κομψότητα έχει γίνει ένα πολύτιμο αγαθό στο Montalcino, καθώς η κλιματική αλλαγή φέρνει υψηλότερες θερμοκρασίες και ασταθή καιρικά μοτίβα, ιδιαίτερα σε ζεστές, ξηρές σοδειές όπως το 2017. Το Brunello της La Fiorita που κυκλοφόρησε πρόσφατα από εκείνη τη χρονιά είναι εκπληκτικά φρέσκο ​​και προσιτό, με πιο ώριμες γήινες, δερμάτινες νότες κάτω από ελαφρύτερες λουλουδένιες γεύσεις.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στην οινοποίηση και στην επιρροή του συμβούλου Maurizio Castelli, ο οποίος συνεργάζεται με τη La Fiorita από το 2015. «Κάναμε πολύ σχολαστική δουλειά στο κελάρι και νομίζω ότι είναι πολύ προσιτό και γενναιόδωρο ως αποτέλεσμα», λέει η Oliveros. «Νομίζω ότι είναι φτιαγμένο για να το απολαύσουμε αυτή τη στιγμή και όχι απαραίτητα για να την απορρίψουμε». (Από την πλευρά του, ο Speller περιέγραψε το παράδοξο των καλύτερων Brunellos από το 2017, ότι έχουν γενναιοδωρία, αλλά παρόλα αυτά βρίσκονται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο.)

Οι παραγωγοί διερευνούν μια σειρά από τεχνικές για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, από τη βελτιωμένη διαχείριση του θόλου έως τη φύτευση σε υψηλότερα υψόμετρα, υψηλότερες αποδόσεις, κάποιο πρώιμο μάζεμα για προσαρμογή του μείγματος και όταν επιτρέπεται, η συνετή χρήση της άρδευσης.

Αλλά σε μια περιοχή τόσο ποικιλόμορφη όσο το Montalcino, η κατοχή αμπελώνων σε διαφορετικές τοποθεσίες μπορεί να διαχέει τον κίνδυνο σε δύσκολες συγκομιδές και να φέρει πολυπλοκότητα στο τελικό μείγμα. Στην περίπτωση της La Fiorita, το μείγμα αμπελώνων περιλαμβάνει το Pian Bossolino (στα ανατολικά της περιοχής, σε υψόμετρο 360 μέτρων, με εδάφη από πηλό/αργίλλο/γαλέστρο). Giardinello (νότια, 250μ, άμμος/άργιλος/πηλός) και Poggio al Sole (νότια, 220μ, κόκκινος και γκρίζος πηλός).

Το οινοποιείο χρησιμοποιεί επίσης περίπου 35% αγορασμένα σταφύλια για την εμφιάλωση Rosso di Montalcino (τρέχουσα σοδειά 2019), την οποία η Oliveros περιγράφει ως έναν εξαιρετικό τρόπο για να ενθουσιαστείτε με έναν νέο τρύγο «επειδή το Brunello είναι ένα παιχνίδι αναμονής».

Και οι τέσσερις αμπελώνες της La Fiorita πρόσφεραν καρπούς για το Brunello του 2016, που η Oliveros αναφέρεται ως «έτος πέντε αστέρων» και ένα κρασί που συνδυάζει μεγάλο βάθος στην γεύση και ελαφριές νότες μέντας στην μύτη. Εν τω μεταξύ, το Riserva από το 2016 είναι ένα κρασί ενός αμπελώνα που προέρχεται συχνά, αλλά όχι πάντα, από το Pian Bossolino, το οποίο μεταφέρει έναν αρωματικό, απαλό και συγκρατημένο χαρακτήρα με άφθονη πιθανή μακροζωία.

Από τότε που ανέλαβε το κτήμα, η Oliveros εισήγαγε επίσης δύο νέα κρασιά στη σειρά της La Fiorita, συμπεριλαμβανομένου του Ninfalia, ενός IGT Toscana Rosato που φτιάχνεται από πρώιμα μαζεμένα σταφύλια και αφήνεται στο τσιμεντένιο αυγό του οινοποιείου για επτά μήνες πριν από την εμφιάλωση. Μια ανάμειξη του νίνφα (= νύμφη) και της Ναταλίας, της ιταλικής μορφής Natalie, το κρασί παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 2019, αλλά η κυκλοφορία του την επόμενη χρονιά διακόπηκε από τον Covid-19. Αφού παρακάμψει τον τρύγο του 2021, ο Oliveros σχεδιάζει να ξαναφτιάξει το κρασί το 2022.

Επιπλέον, ένα ακόμη νεοφερμένο κομμάτι είναι το Fiore di NO, ένα χαρμάνι που παρασκευάζεται σε μικρές ποσότητες από τα καλύτερα χρόνια χρησιμοποιώντας αυτό που η Oliveros αποκαλεί «το γλυκό σημείο» των αμπελώνων της La Fiorita. Κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 2015, στο vintage του 2016 συνδυάζει φρούτα από τα Pian Bossolino, Giardinello και Poggio al Sole, περνώντας δύο χρόνια σε βαρέλια γαλλικής βελανιδιάς 26 εκατολίτρων και 18 μήνες στη φιάλη.

Το όνομα «NO» είναι μια προφανής αναφορά στα αρχικά της Oliveros, αλλά έχει πολλές άλλες σημασίες και για εκείνη. «Ήθελα να φτιάξω το δικό μου χαρμάνι», λέει. «Πώς μπορώ να βάλω το αποτύπωμά μου σε αυτό το κρασί, με έναν τρύγο όπως το 2016 που είναι τόσο εξαιρετικός; Δεν υπάρχει συμβιβασμός στο αμπέλι, και κανένας συμβιβασμός στο κελάρι. Επίσης, σημαίνει ότι δεν υπάρχουν χημικά [Η διαχείριση της La Fiorita γίνεται οργανικά από τότε που η Oliveros απέκτησε το κτήμα και πιστοποιήθηκε το 2019].

«Τελικά, υπάρχει δύναμη στο «NO». Αν το είχα μάθει νωρίτερα στη ζωή μου, πιθανότατα θα είχα γλυτώσει από πολλές άβολες καταστάσεις…» αναφέρει η ίδια.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...