Μια πρωτόγνωρη κατάσταση έχει διαμορφωθεί στην αγορά τόσο με το γυαλί όσο και με τις υπόλοιπες πρώτες ύλες που αποτελούν προϋπόθεση για την εμφιάλωση κρασιού. Οι αυξήσεις στις διακινήσεις υλικών, η άνοδος των τιμών στην αγορά αλλά και τα καύσιμα μεταφορών λειτουργούν σαν ντόμινο και αφήνουν τις κυκλοφορίες των οίνων προς εμφιάλωση σε μια αβέβαιη μοίρα.
«Οι άνθρωποι που οργανώνουν την εμφιάλωση έχουν μετατραπεί σε προμηθευτές πρώτων υλών», δήλωσε Philippe Cazaux, διευθυντής του συνεταιριστικού ομίλου Bordeaux Families.
Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ενέργεια πλέον φαίνεται να θεωρείται προϊόν πολυτελείας, που ολοένα αυξάνεται η αξία του, βάζοντας εμπόδια σε πολλά σκέλη της παραγωγής. Την 1 Απριλίου οι κατάλογοι προμήθειας υλικών για εμφιάλωση έδειξαν ασυναγώνιστες τιμές και ιδιαίτερα περιορισμένη διαθεσιμότητα.
Και δεν είναι μόνο το γυαλί εκείνο που καθιστά τον τομέα της εμφιάλωσης σχεδόν ακατόρθωτο για πολλά οινοποιεία, αλλά και άλλα προϊόντα, εξίσου αναγκαία για τη ροή της οινικής αγοράς, όπως φελλοί, καφάσια, χαρτόνι, ετικέτες.
Με τη ζήτηση του γυαλιού να έχει κορυφωθεί στα 76%, επόμενα είναι οι φελλοί και οι κάψουλες εμφιάλωσης στο 37%. Το χαρτόνι 29%, οι ετικέτες 24% αλλά και τα βαρέλια στο 17%.
Η πίεση στις προμήθειες οδήγησε σε «μια πολύ, πολύ δύσκολη περίοδο, την οποία δεν έχω ζήσει ποτέ για τα ξηρά προϊόντα», λέει ο Pierre Cohen, διευθύνων σύμβουλος της Cellier des Princes στο Châteauneuf-du-Pape, όπου οι 130 αμπελουργοί εκμεταλλεύονται 515 εκτάρια αμπέλια.
Σε αμέτρητες περιπτώσεις, η αδυναμία εμφιάλωσης του κρασιού πριν από τον τρύγο του 2022 θα σταθεί τροχοπέδη για τη νέα σοδειά, με όλους αυτούς τους όγκους κρασιού ουσιαστικά ανεκμετάλευτους. Ο μεγαλύτερος προβληματισμός αφήνει τους μικρότερους παραγωγούς με ανικανότητα λύσης του θέματος, καθώς η διαπραγματευτική τους ισχύς σαφώς είναι περιορισμένη.
Ένα ποσοστό κοντά στο μισό πληθυσμό των παραγωγών δεν βλέπει φως στο τούνελ , ούτε αναπροσαρμογή στην αγορά μέσο στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Μήπως το χύμα κρασί θα αποτελέσει ανταγωνιστή της φιάλης κρασιού;
Με δεδομένα από Vitisphere.com , wine industry.com