Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα σχέδια της κατηγορίας Chianti DOCG για ανώτερη βαθμίδα και νέα υποζώνη

Τα σχέδια της Chianti DOCG να προσθέσει μια νέα βαθμίδα gran selezione κρασιών καθώς και μια νέα υποζώνη στην ονομασία δεν είναι πιθανό να συμβούν για έναν ακόμη χρόνο, επιβεβαίωσε η κοινοπραξία.

απόδοση του Ζήση Πανάγου

Τα σχέδια της Chianti DOCG να προσθέσει μια νέα βαθμίδα gran selezione κρασιών καθώς και μια νέα υποζώνη στην ονομασία δεν είναι πιθανό να συμβούν για έναν ακόμη χρόνο, επιβεβαίωσε η κοινοπραξία.

Η κοινοπραξία υπέβαλε για πρώτη φορά τα σχέδια για τη νέα βαθμίδα premium κρασιού Chianti DCG Disciplinare και της νέας υποζώνης, η οποία ελπίζει ότι θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος ιδιαίτερα στις αγορές των ΗΠΑ και της Κίνας τον Νοέμβριο του 2019. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τελικά στάδια της διετούς διαδικασίας έγκρισης με την Περιφέρεια της Τοσκάνης, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να υπογραφεί από το Υπουργείο Γεωργίας και την ΕΕ.

Ο διευθυντής της κοινοπραξίας κρασιού του Chianti Marco Alessandro Bani επιβεβαίωσε ότι αυτή η διαδικασία έγκρισης είναι πιθανό να διαρκέσει περίπου ένα χρόνο από τώρα.

Ωστόσο, οι κανόνες πρόκειται να έχουν αναδρομική ισχύ, πράγμα που σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα μπορούσαν να αρχίσουν να εφαρμόζουν τις αρχές των νέων κανονισμών που ίσχυαν πριν από δύο χρόνια, προκειμένου να είναι έτοιμοι να διαθέσουν τα προϊόντα στην αγορά αμέσως μόλις χορηγηθεί η έγκριση. Ελπίζεται ότι θα εγκριθεί εγκαίρως για την κυκλοφορία του vintage του 2022.

Το νέο Chianti Gran Selezione θα έχει υψηλότερη ελάχιστη περιεκτικότητα σε αλκοόλ (13% abv) και θα παλαιωθεί για τουλάχιστον 30 μήνες. Οι παραγωγοί μπορούν επίσης να συμπεριλάβουν το όνομα των υποπεριοχών στη φιάλη, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας ονομασίας, Chianti Terre di Vinci, όπου παράγεται ήδη το Chianti. Η νέα υποζώνη καλύπτει τους τέσσερις δήμους Vinci, Cerutto Guidi, Fucecchio και Capraie Limite, οι οποίοι προηγουμένως περιλαμβάνονταν στη βασική ονομασία Chianti.

Η πρόταση για την Terra di Vinci έχει ήδη επικυρωθεί από την Κοινοπραξία, προτού υποβληθεί, για περαιτέρω εξέταση, από την περιοχή της Τοσκάνης και τον Ιταλό Υπουργό Γεωργίας.

Ο Πρόεδρος της κοινοπραξίας Vino Chianti Giovanni Busi είπε μάλιστα ότι η επιθυμία να δημιουργηθεί μια νέα υποζώνη απέδειξε την επιθυμία των παραγωγών να αναδείξουν την περιοχή.

«Δηλώνει επίσης μια προθυμία να αγωνιστούμε για ένα ακόμη υψηλότερο επίπεδο ποιότητας, επειδή οι κανονισμοί για τις υποζώνες είναι αυστηρότεροι από εκείνους της βασικής ονομασίας», είπε.

Το Chianti DOC δημιουργήθηκε επίσημα το 1967 και περιλαμβάνει επτά υποζώνες: Colli Fiorentini, Colli Senesi, Rufina, Colli Aretini, Colline Pisane και Montalbano καθώς και την αρχική περιοχή Chianti Classico που προστατευόταν από το 1716. Το DOC ανυψώθηκε σε Το DOCG το 1984, ενώ το Chianti Classico έγινε DOCG από μόνο του το 1996. Το Montesperoli προστέθηκε στο Chianti DOCG το 1997 και η Terra di Vinci πρόκειται να ενταχθεί φέτος.

 

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.