του Γιάννη Πανάγου
Αν ξεχωρίζαμε τους ασκούντες παραγωγική δραστηριότητα γύρω από το ελληνικό κρασί, σε εκείνους που επιζητούν να λύσουν τα προβλήματα με σκληρή δουλειά, κυρίως στο χωράφι και σε εκείνους που φροντίζουν να διορθώσουν πράγματα κυρίως διά της επικοινωνίας, σίγουρα το Κτήμα Νικολάου, στη Νεμέα, ανήκει στην πρώτη κατηγορία.
Φέτος γιορτάζει 40 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα οινικά δρώμενα με έναν σπάνιο αμπελώνα 140 στρεμμάτων και ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, ωστόσο, αυτά που ξέρουν οι πολλοί στις τάξεις των οινόφιλων για τα δημιουργήματα του Κτήματος, είναι πολύ λίγα. Περισσότερο γιατί, ο Γιάννης Νικολάου, οινολόγος με περγαμηνές και προσφορά στην αναβάθμιση της Νεμέας, ως αμπελουργικής ζώνης, έχει επιλέξει να αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας. Μια τακτική την οποία, απ’ ότι φαίνεται έχει ενστερνισθεί και ο γιος του Δημήτρης που έχει πάρει εδώ και καιρό στα χέρια του το τιμόνι του Κτήματος.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 41 του Winetrails
Να αναφερθεί εδώ ότι το Κτήμα Νικολάου ιδρύθηκε το 1984, από τον Γιάννη Νικολάου, ακολουθώντας την αμπελουργική παράδοση της οικογένειας από το 1936. Ήταν τότε που ο παππούς, όπως λέει ο Δημήτρης Νικολάου, επέλεξε αρχικά ως τόπο θερινής επενδύσει στην αγορά του κτήματος στο οποίο βρίσκεται σήμερα και το οινοποιείο, Ο αμπελώνας περιβάλλεται από κοιλάδες, οροπέδια και τον μυθικό ποταμό Ασωπό. Οι ορεινοί σχηματισμοί που περιβάλλουν την περιοχή σε συνδυασμό με την υγρασία που δημιουργεί ο Ασωπός και το ασβεστολιθικό έδαφος, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για υψηλής ποιότητας σταφύλια από διαλεχτές ποικιλίες, όπως, Αγιωργήτικο, Κυδωνίτσα, Ασύρτικο, Μοσχοφίλερο, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc και Merlot.
Αυτό που κάνει τα κρασιά του Κτήματος Νικολάου να ξεχωρίζουν είναι η μεθοδική δουλειά που γίνεται στο αμπέλι, με ευλαβική τήρηση του των αρχών της βιολογικής γεωργίας που αναδεικνύει το terroir και δεν αφήνει περιθώρια για «καμουφλάζ».
Η καλλιέργεια με χειμερινά ψυχανθή, όπως ο Βίκος, ανάμεσα στις γραμμές με τα κλίματα και η συστηματική οργανική λίπανση, με κοτοφούσκι (κοπριά πουλερικών) και τσάμπουρα (παράγωγα κατά την οινοποίηση), είναι τα στοιχεία που συνθέτουν κατά κύριο λόγο την καλλιεργητική φροντίδα. Ο Δημήτρης Νικολάου επιμένει ότι τα αργιλώδες έδαφος της περιοχής δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ακαλλιέργεια (γιατί σκίζει στην ξηρασία), ενώ μια βοήθεια του αμπελώνα με νερό (άρδευση), κρίνεται τις περισσότερες φορές απαραίτητη.
Στηρίζει την προσπάθεια για το Nemea Lions
Να αναφερθεί εδώ ότι η οικογένεια Νικολάου, έχει σταθεί από την πρώτη μέρα αρωγός στην προσπάθεια για την καθιέρωση του Nemea Lions ως σήματος για την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νεμέας.
Παράλληλα, όπως δηλώνει μετ’ επιτάσεως ο Δημήτρης Νικολάου, η Πολιτεία, μέσα από τις δομές που διαχειρίζονται τα θέματα του κρασιού, οφείλει, όχι μόνο να κάνει ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα θέματα της οινοπαραγωγής αλλά και να ελέγχει με αυστηρότητα την όλη διαδικασία. Η ανεξέλεγκτη και χωρίς παραστατικά διακίνηση κρασιών, αποβαίνει σε βάρος των οργανωμένων επιχειρήσεων που στηρίζουν την παραγωγή τους στην ποιότητα της πρώτης ύλης και λειτουργούν με σεβασμό και ειλικρίνεια απέναντι στον καταναλωτή. Αναφέρει μάλιστα συγκεκριμένες περιπτώσεις από τις οποίες προκύπτει ότι εκεί που τα στελέχη των ΔΑΟΚ κάνουν καλά τη δουλειά τους, αποδεικνύεται περίτρανα πως η ποιότητα, η φήμη και η αξία του κρασιού έχει ανέβει.