του Βασίλη Πατάκη
Το δαιμόνιο του οινοποιού
Ωστόσο, κάτι οι πειραματικές οινοποιήσεις που έπρεπε να γίνουν πριν καταλήξουν στον καλύτερο δυνατό συνδυασμό, κάτι οι απαραίτητες ποσότητες σταφυλιών που έπρεπε να εξασφαλίζονται σοδειά με τη σοδειά στην «άγρια δύση», η πρώτη εμφιάλωση πραγματοποιήθηκε μετά από 18 ολόκληρα χρόνια, το μνημειώδες 2009. Ο Καβαλιέρος που γεννήθηκε τότε χάραξε το δρόμο για να παραχθούν νέες ετικέτες με υψηλότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά από το ΠΟΠ Σαντορίνη. Κατάφερε επίσης να επιταχύνει και να εντείνει τη μελέτη γύρω από συγκεκριμένα οινοπέδια στο νησί. Και τελικά κατάφερε να γίνει ξεχωριστή ταυτότητα, μάρκα, εμπορικό σήμα ή brand αν προτιμάτε.
Η τέχνη της απόλαυσης
∆οκιµάζοντας, λοιπόν, κάθε σοδειά Καβαλιέρου που έχει κυκλοφορήσει στην αγορά από το 2009 ως και το 2021 (η σοδειά του 2013 δοκιµάστηκε από φιάλη 1,5 λίτρων-magnum καθώς ήταν η µόνη διαθέσιµη) διαπιστώσαµε και µοιραζόµαστε µαζί σας τα ακόλουθα σηµαντικά στοιχεία γι’ αυτό το εµβληµατικό λευκό ελληνικό κρασί. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να σηµειωθεί το υψηλό συνολικό επίπεδο όλων των κρασιών. Με διάπλατα χαµόγελα διαπιστώσαµε και απολαύσαµε πως οι δύο πρώτες σοδειές, το 2009 και το 2011, µπορεί να βρίσκονται στην πλήρη ωριµότητά τους τη δεδοµένη χρονική στιγµή, ωστόσο θα διατηρηθούν εύκολα εκεί για την επόµενη πενταετία. Άρα µπορεί κάποιος να απολαύσει έναν σωστά συντηρηµένο και διατηρηµένο Καβαλιέρο πέραν στο κατώφλι της εικοσαετίας και µάλιστα µε φυσικό φελλό.
Με το βλέμμα στο μέλλον
Ο Καβαλιέρος αποτελεί ένα γνήσιο ηµερολόγιο των σοδειών για τον αµπελώνα της Σαντορίνης. Έτσι, υψηλές θερµοκρασίες, ασυνήθιστες για το νησί βροχοπτώσεις, παγωµένη άνοιξη, αρµονικές χρονιές, όλα καταγράφονται κάτω από τη δύναµη και την αυστηρή δοµή του. Τα µεταλλικά-ορυκτά στοιχεία είναι εξαιρετικά έντονα τα δύο πρώτα χρόνια µετά την εµφιάλωση και διατηρούνται σε βασικό ρόλο ως και περίπου τα εφτά έτη. Από εκεί και πέρα ο βασικός ρόλος περνά στο φρούτο και σταδιακά στις διάφορες µορφές εξέλιξης. Αν κάποιος χώριζε σε τρεις περιόδους τη µέχρι τώρα πορεία του Καβαλιέρου, από την πρώτη τετραετία θα στεκόµασταν στο αειθαλές 2009. Από το 2013 ως και το 2017 σταθήκαµε ιδιαίτερα στην εξωστρέφεια του 2014 και την πηγαία δύναµη του 2015, ενώ από το 2018 ως και το 2021 συζητήθηκε ιδιαίτερα το σύνολο του χαρακτήρα και η έκφραση της φρεσκάδας του 2020.
Μια ετικέτα ταξιδεύει στο χρόνο
Με την κυκλοφορία κάθε ετικέτας αγοράζει κάποιος την ικανή εκείνη ποσότητα που θα του επιτρέψει δοκιμή και απόλαυση δώδεκα, δεκαπέντε, είκοσι και τριάντα χρόνια μετά. Αυτό καλούνται να αξιολογήσουν επαγγελματίες αλλά και οινόφιλοι, παράλληλα με την ικανότητα της ετικέτας να ταξιδεύει στο χρόνο όσους την απολαμβάνουν.
Αυστηρή δομή
Από την πρώτη στιγµή που οραµατίστηκε τον καβαλιέρο ο Πάρις Σιγάλας ήθελε να µεταφέρει στα ποτήρια µας την αυστηρή δομή του Σαντορινιού αμπελώνα
Ατόφιο βιβλίο για κάθε σοδειά
Το να µοιράζεται κάποιος την πλήρη κάθετη δοκιµή του Καβαλιέρου µε τον δηµιουργό του αποτελεί µοναδική εµπειρία καθώς οι λεπτοµέριες που θυµάται απο κάθε σοδειά ο Πάρις Σιγάλας βρίσκονται αναµφίβολα πίσω από το κεφάλι της βελόνας.
Ωδή στον άνθρωπο
Με τη φιάλη όρθια διακρίνεται µία ανθρώπινη φιγούρα . Είναι του αµπελουργού που έφερε σε επαφή τον Π. Σιγάλα µε τον αµπελώνα καβαλιέρο. Αν όµως γυρίσει η φιάλη ανάποδα…
Η δοκιμή έλαβε χώρα στο οινοποιείο OENO-Π , το νέο δημιούργημα του Π. Σιγάλα
∆οκίµασαν εκ µέρους του OENO-Π οι Πάρις Σιγάλας, Ελένη Πούλιου, ∆άφνη Μακκάρ, Εύα Αθανασοπούλου
∆οκίµασαν εκ µέρους του Κτήµατος Σιγάλα η οινολόγος του Σάρα Ιακωβίδου και για το Wine Trails οι Βασίλης Πατάκης και Λάζαρος Γατσέλος
Φωτογραφίες: Σπύρος Πλεσιώτης