Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Φτιάχνοντας κρασί στο τέλος του κόσμου μετατρέποντας απειλές σε ποιότητα

Οι νοτιότερες περιοχές της Χιλής και της Αργεντινής έχουν χαμηλές θερμοκρασίες, έντονες βροχοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και παγετό. Και όμως, σε αυτές τις ακραίες περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος των παραλλήλων 38-45 του ημισφαιρίου, οι οινοπαραγωγοί φτιάχνουν ζωντανά, γευστικά Chardonnay και Sauvignon Blancs.

Ορισμένοι παραγωγοί χρησιμοποιούν αυτές τις δύσκολες συνθήκες προς όφελός τους. «Είναι προκλήσεις, αλλά είναι επίσης θετικά για την ποιότητα ζητήματα», λέει ο Ricardo Baettig, επικεφαλής οινοποιός στη Viña Morandé. «Χωρίς αυτά, δεν θα είχαν τον χαρακτήρα, την οξύτητα και την ένταση που έχουν αυτά τα κρασιά».

Η Viña Morandé ιδρύθηκε το 1996 και θεωρείται πρωτοπόρος στην περιοχή και λέγεται ότι είναι ο πρώτος παραγωγός που φύτεψε αμπέλια στην Καζαμπλάνκα της Χιλής. Η ομάδα τους έχει επίσης εξερευνήσει νέες οινοπαραγωγικές περιοχές στη Χιλή, συμπεριλαμβανομένων των νότιων περιοχών όπως το Itata και το Bío Bío. Το 2020, άρχισαν να προμηθεύονται σταφύλια από την περιοχή με δροσερό κλίμα Traiguén, Malleco, που βρίσκεται σε 38 μοίρες νότιο γεωγραφικό πλάτος.

Ο παγετός είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές στο σημείο. Τον περασμένο Οκτώβριο, περίπου τα δύο τρίτα της απόδοσης χάθηκαν λόγω ισχυρού ψύχους που επηρέασε τα αμπέλια.

«Ο παγετός ήταν τόσο έντονος που έκαψε όλους τους πρώτους οφθαλμούς», λέει ο Baettig. Ευτυχώς, καθώς όλοι οι κύριοι οφθαλμοί είχαν καταστραφεί, «αναπτύχθηκαν μόνο δευτερεύοντες οφθαλμοί, αποφεύγοντας το πρόβλημα να ωριμάσουν μερικά σταφύλια νωρίτερα από άλλα».

Ωστόσο, ο Baettig πιστεύει ότι αυτές οι προκλητικές συνθήκες είναι που δίνουν στα κρασιά χαρακτήρα. Σε σύγκριση με το Chardonnay από την Καζαμπλάνκα, τα κρασιά από το Malleco έχουν λιγότερες νότες γλυκών φρούτων λόγω της λιγότερης έκθεσης στον ήλιο, καθιστώντας τα πιο κομψά, λέει. «Το Chardonnay δείχνει πιο τυπικό σταφύλι και μακροζωία λόγω των κλιματικών συνθηκών».

Για την επιτυχή παραγωγή ισορροπημένων κρασιών σε μια τόσο ακραία περιοχή, ο σωστός χρόνος συγκομιδής είναι απαραίτητος. Τα επίπεδα ζάχαρης και pH μπορεί να δημιουργήσουν μια ώθηση για πρώιμη συγκομιδή, «ωστόσο, σε αυτήν την περιοχή, ίσως χρειαστεί να περιμένουμε λίγο περισσότερο για να το κάνουμε», λέει ο Baettig. Προτιμά επίσης την περιορισμένη επαφή με τη βελανιδιά για να επιτρέψει την ταυτότητα του Malleco να εμφανιστεί στο ποτήρι.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Πιο νότια στη Χιλή, περίπου 21 μίλια από τον Ειρηνικό Ωκεανό, βρίσκεται η περιοχή Osorno. Ο Miguel Torres Chile φύτεψε περίπου πέντε στρέμματα Sauvignon Blanc σε ηφαιστειακά εδάφη εδώ το 2010. Τα αμπέλια αναπτύσσονται σε βεράντες που βλέπουν βόρεια για να συλλάβουν περισσότερο το φως του ήλιου και να ωριμάσουν. Προστατεύονται από την παράκτια οροσειρά από τις έντονες βροχοπτώσεις και το κρύο αεράκι που προέρχεται από τον Ειρηνικό.

Ωστόσο, «λιγότερες βροχοπτώσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι αυτό που καθιστά δυνατή την καλλιέργεια σταφυλιών σε αυτό το μέρος», λέει ο Eduardo Jordan, επικεφαλής οινοποιός στο Miguel Torres Chile.

Η ετήσια βροχόπτωση στο Osorno ήταν ιστορικά 42,2 ίντσες, αλλά από το 2007, μειώνεται, μειώνοντας κατά μέσο όρο τις 37,4 ίντσες. Το ίδιο ζήτημα επηρεάζει και άλλες αμπελοοινικές περιοχές στη Χιλή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι πιο ξηρές, αναγκάζοντας τους παραγωγούς να αναζητήσουν μέρη που θα τους εξασφαλίσουν πρόσβαση στο νερό τα επόμενα χρόνια.

«Η υψηλή οξύτητα είναι το αναγνώρισμα αυτών των κρασιών», λέει ο Jordan, για τα λευκά κρασιά από το Osorno, «αλλά αναζητούμε την ισορροπία». Εξηγεί ότι όσο μεγαλώνουν τα κλήματα ρυθμίζουν την οξύτητα των σταφυλιών. Σε συνδυασμό με τεχνικές καλλιέργειας και οινοποίησης, όπως η παλαίωση ενός μικρού ποσοστού του κρασιού σε δρύινα βαρέλια, είναι σε θέση να δημιουργήσει πιο αρμονικά κρασιά.

Φτιάχνοντας κρασί στο τέλος του κόσμου

Η καλλιέργεια σταφυλιών σε έναν από τους νοτιότερους αμπελώνες του κόσμου δεν είναι εύκολη. Το Otronia, ένα οινοποιείο στο Sarmiento, χτισμένο στις 45,33 μοίρες νότιου γεωγραφικού πλάτους στην επαρχία Chubut της Αργεντινής, κυκλοφόρησε την πρώτη του εμφιάλωση το 2017. Οι άνεμοι εδώ τρέχουν με ταχύτητα 62 μιλίων την ώρα, η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 52,7 °F και ο παγετός είναι μόνιμη απειλή.

Ο Juan Pablo Murgia, επικεφαλής οινοποίησης της Otronia, εξηγεί ότι ορισμένες από αυτές τις κλιματικές συνθήκες ωφελούν τα σταφύλια. Οι δυνατοί άνεμοι μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη της υγρασίας και στην πρόληψη ασθενειών, καθώς και στη μείωση των αποδόσεων και στην ανάπτυξη παχύτερης φλούδας στα σταφύλια. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε πιο συμπυκνωμένες γεύσεις

Όταν ιδρύθηκε το οινοποιείο, η ομάδα θεώρησε ότι το Sarmiento θα ήταν κατάλληλο για αφρώδες κρασί λόγω του κρύου κλίματος, παρόμοιο με της Καμπανίας. Φύτεψαν κυρίως Pinot Noir και Chardonnay με λίγα αμπέλια Pinot Grigio και Gewürztraminer, μεταξύ άλλων ποικιλιών.

Ωστόσο, άλλες κλιματικές συνθήκες άλλαξαν τα σχέδιά τους.

«Σε αυτό το γεωγραφικό πλάτος, τα σταφύλια είναι πιο εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά στο τέλος της άνοιξης και στην αρχή του καλοκαιριού», λέει η Murgia. «Η ποσότητα της ακτινοβολίας είναι υψηλή και οι μέρες είναι τόσο μεγάλες που τα σταφύλια μπορούν να ωριμάσουν πλήρως». Λόγω των πολύ κρύων νυχτών, τα σταφύλια φτάνουν στην επιθυμητή ωριμότητα χωρίς να χάσουν την οξύτητα.

«Όλοι οι κλιματικοί παράγοντες είναι σημαντικοί, αλλά χωρίς το σωστό έδαφος θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνουν καλά κρασιά εδώ», λέει η Murgia. Με τη βοήθεια του Χιλιανού γεωπόνου Pedro Parra, η ομάδα της Otronia μελέτησε το έδαφος της και χώρισε 123 στρέμματα γης σε 50 τετράγωνα. Κάθε τετράγωνο αποτελείται από διαφορετικές ποσότητες αργίλου, αλλουβιακά και ποτάμια πετρώματα, καθώς και άμμο, λόγω των ιζημάτων που είχαν αποτεθεί πριν από εκατομμύρια χρόνια σε μια λίμνη που προϋπήρχε εκεί.

Καθώς το κλίμα συνεχίζει να αλλάζει, τα οινοποιεία και στις δύο χώρες χρησιμοποιούν προηγμένη τεχνογνωσία για να υπερβούν τα όρια της καθιερωμένης οινοποίησης.

 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στη δηµιουργία Οµάδας Παραγωγών, η οποία θα έρθει να πλαισιώσει το νέο οινοποιείο που αυτή τη στιγµή κατασκευάζεται, σχεδιάζουν να προχωρήσουν οι Άγγελος Ιατρίδης...

REPORTS

Τα ήδη γνωστά κρασιά νέας εσοδείας καθώς και μία νέα κυκλοφορία, ένα ροζέ από την ποικιλία Νεγκόσκα υπό το Μικρό Κτήμα Τίτου, παρουσίασε στο...

REPORTS

To είπαν «το υγρό χρυσάφι της Σάμου». Το έχουν τιμήσει πολλαπλά ως τον καλύτερο επιδόρπιο οίνο. Του έχουν αποδώσει εύσημα και το φέρνουν διαρκώς...

REPORTS

Με πρώτη ύλη από τον ορεινό αμπελώνα του Κατάφυτου η πειραματική οινοποίηση από το κτήμα Κώστα Λαζαρίδη.