Ο τόπος βρίσκεται στην Πορτογαλία και περιλαμβάνει τους αμπελώνες γύρω από την πρωτεύουσα της χώρας, τη Λισαβόνα, και ως εκ τούτου είναι γνωστός συλλογικά ως Vinhos de Lisboa. Αν και δεν έχει τη φήμη των μεγάλων πηγών προσιτού ευρωπαϊκού κρασιού, όπως το Languedoc, Castilla-La Mancha ή την Σικελία, αυτή η πορτογαλική περιοχή είναι μια περιοχή που πρέπει να εξετάσει κάθε αγοραστής κρασιού που αναζητά κάτι λίγο διαφορετικό και φθηνό.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια περιοχή-ομπρέλα που περιλαμβάνει εννέα DO – όπως οι Bucelas, Colares και Carcavelos και είναι η μεγαλύτερη ενιαία οινοπαραγωγική περιοχή της Πορτογαλίας από άποψη όγκου, αποδίδοντας περίπου 66 εκατομμύρια φιάλες ετησίως από 10.000 εκτάρια.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι εκτείνεται κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού, υποστηριζόμενη από βουνά, σε μια έκταση μήκους 150 χιλιομέτρων και πλάτους 40 χιλιομέτρων, που ξεκινά βόρεια της πόλης της Λισαβόνας και περιλαμβάνει αμπελώνες σε αμμόλοφους δίπλα στη θάλασσα μέχρι εκείνους στις βραχώδεις, ηλιόλουστες πλαγιές, όπως η Serre de Montejunto, η οποία φτάνει τα 666 μέτρα στην κορυφή της.
Πιο συγκεκριμένα, το Vinhos de Lisboa διαθέτει τρεις βασικές πτυχές, οι οποίες περιλαμβάνουν την ιστορική της σημασία, τη σημερινή της ελκυστικότητα και τη μελλοντική της σημασία.
Πρώτον, γιατί είναι ιστορικά σημαντικό ιδιαίτερα για τους Βρετανούς; Αυτή η ομπρέλα ονομασίας φιλοξενεί ένα DO που ονομάζεται Buceles, όπου εξακολουθεί να καλλιεργείται ένα αρχαίο γηγενές σταφύλι, το Arinto. Είναι σημαντικό ότι ο στρατηγός Wellington, κατά τη διάρκεια των πολέμων της Χερσονήσου (1807-14), στάθμευσε τα στρατεύματά του εδώ, και η διάσημη προσωπικότητα που νίκησε τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη στη μάχη του Βατερλό, ο ίδιος λάτρευε το κρασί και ανακάλυψε τα λευκά κρασιά του Buceles. Μετά τον πόλεμο, ο Wellington έφερε αυτά τα κρασιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα σύστησε ακόμη και στον Γεώργιο Γ’, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το Arinto του Buceles τον θεράπευσε από τη νεφροπάθεια.
Εν τω μεταξύ, οι Βικτωριανοί το υιοθέτησαν, ονομάζοντάς το πορτογαλικό κότσι, και ήταν το πρώτο κρασί που εισήχθη από την Wine Society, πριν από 150 χρόνια.
Δεύτερον, γιατί το Vinhos de Lisboa έχει σημερινή απήχηση; Λοιπόν, υπάρχουν τα στυλ του κρασιού, τα οποία ανταποκρίνονται σε μια σειρά από τρέχουσες απαιτήσεις των καταναλωτών, και χωρίς να είναι πολύ ακριβό για να εξυπηρετεί το mainstream. Αυτά περιλαμβάνουν ζωηρά, σχετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ λευκά κρασιά, καθώς και πιο σοβαρές, ισχυρές και αξιόλογες για την ηλικία εκδόσεις. Τα ερυθρά κυμαίνονται επίσης από τα φρέσκα και όξινα έως τα πλούσια και σαρκώδη, ανάλογα με την ποικιλία σταφυλιού και την περιοχή προέλευσης, ιδίως την απόσταση από τον δροσερό Ατλαντικό.
Εν συνεχεία, τα κρασιά παράγονται επίσης από μια σειρά ποικιλιών, μερικές από τις οποίες είναι γηγενείς, ακόμη και υπολείμματα της Πορτογαλίας, όπως το λευκό Vital και το κόκκινο Ramisco, άλλες διεθνείς, με ποικιλίες όπως το Chardonnay και το Syrah να αποδίδουν ιδιαίτερα καλά σε αυτή την περιοχή. Πιο εξειδικευμένο, αλλά νόστιμο, είναι επίσης το φανταστικό ενισχυμένο γλυκό κρασί Carcavelos, και το καταπληκτικό κονιάκ Lourinhã, από την ομώνυμη οριοθετημένη περιοχή.
Συμπληρωματικά, η Λισαβόνα έχει γίνει μια επιθυμητή τοποθεσία για τους έξυπνους επιχειρηματίες, αποτελώντας πόλο έλξης για νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας.
Τέλος, η Vinhos de Lisboa, έχει τεράστια μελλοντική σημασία, καθώς φιλοξενεί αρχαία σταφύλια που έχουν επιβιώσει από τόσες πολλές αλλαγές στο πέρασμα των αιώνων συμπεριλαμβανομένου του να νικήσουν τη φυλλοξήρα: Η Λισαβόνα φιλοξενεί αμβολίαστα αμπέλια, όπως το προαναφερθέν Ramisco στην αμμώδη παράκτια περιοχή Colares.
Η Vinhos de Lisboa θα μπορούσε να είναι μια πηγή σταφυλιών για ένα θερμότερο κλίμα, ή τουλάχιστον για ένα κλίμα με μεγαλύτερες καιρικές ακρότητες, καθώς, για παράδειγμα, τα λευκά σταφύλια Arinto και Vital της περιοχής διατηρούν τη φρεσκάδα τους σε θερμές συνθήκες.
Επιπλέον, με την περιοχή αυτή να βλέπει στον Ατλαντικό, τα αμπέλια μετριάζονται από δροσερά αεράκια και υπάρχουν αξιόπιστες βροχοπτώσεις. Σε αντίθεση με τις ηπειρωτικές περιοχές της Μεσογείου, αυτή η πορτογαλική θαλάσσια περιοχή φαίνεται να είναι ένα ασφαλές στοίχημα για την αμπελοκαλλιέργεια και στο μέλλον.
Έτσι, εν ολίγοις, ίσως αξίζει να εξετάσει κανείς το Vinhos de Lisboa την επόμενη φορά που θα σαρώσει την Ευρώπη για κρασιά με προσωπικότητα σε προνομιακές τιμές.
ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com