Τραγανό αρωματικό
Ξεκίνησε τον 18ο αιώνα από το Bordeaux για να κατακτήσει όλο τον κόσµο και να βρει, σύµφωνα µε πολλούς, µια δεύτερη πατρίδα στο Marlborough της Νέας Ζηλανδίας. Το Sauvignon Blanc, η δεύτερη πιο δηµοφιλής λευκή ποικιλία στον κόσµο µετά το Chardonnay, η οποία εκτός από τα εξαιρετικά ξηρά κρασιά που δίνει, συµµετέχει και στον παγκοσµίου φήµης επιδόρπιο οίνο Sauternes, ξεχωρίζει για τον αρωµατικό φρουτώδη χαρακτήρα του, ο οποίος διατηρείται ακόµη και σε πιο θερµά κλίµατα. Στην Ελλάδα φυτεύθηκε για πρώτη φορά στο Πόρτο Καρράς και συµµετείχε στη διαµόρφωση του σύγχρονου προφίλ των λευκών εγχώριων κρασιών.
Εξωτικά φρούτα σε µαγικες σταγόνες
Ένα λευκό ξηρό κρασί με κιτρινοπράσινο χρώμα, εκρηκτικά αρώματα λεμονιού, μάνγκο και ανανά, ισορροπημένη οξύτητα και έντονο τελείωμα είναι το 100% Sauvignon Blanc «Λευκός Ελέφαντας» του Οινοποιείου Σκίουρος με έδρα την Αμφίπολη Σερρών το οποίο, εκτός από τους ιδιόκτητους αμπελώνες, διατηρεί σταθερές συνεργασίες με αμπελοτόπια. Τα σταφύλια για τη σοδειά του 2019 προέρχονται από δύο αμπελώνες οκτώ στρεμμάτων στο Δαφνούδι Σερρών και η έκθλιψή τους γίνεται σε θερμοκρασία 10°C. Ακολουθούν προζυμωτική εκχύλιση 14 ωρών σε θερμοκρασία 12°C, αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές στους 16°C και παραμονή σε ανοξείδωτες δεξαμενές με τις λεπτές οινολάσπες για τέσσερις μήνες με περιοδικές αναδεύσεις. Αποτέλεσμα της παραγωγικής διαδικασίας είναι ένα ιδιαίτερο κρασί ΠΓΕ Σέρρες με αλκοολικό βαθμό 13%. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του boutique Οινοποιείου Σκίουρος, το οποίο ανήκει στο δυναμικό του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών, «δημιουργική τους αποστολή είναι να ανακαλύψουν και να επικοινωνήσουν με αγάπη και ενθουσιασμό μικρά μυστικά, που κρύβονται σε κάθε μαγική σταγόνα σταφυλιού…». Ας σημειωθεί ότι το όνομα «Σκίουρος» έχει επιλεγεί για να αντικατοπτρίζει την προσπάθεια για επιστροφή στην αθωότητα της παιδικής ηλικίας.
Μοναδικό στυλ
Kρυστάλλινο, λαμπερό με υποκίτρινο χρώμα και ελαφρά πρασινωπές ανταύγειες είναι το βραβευμένο διεθνώς Sauvignon Blanc του Κτήματος Άλφα, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Αμυνταίου Φλώρινας και ιδρύθηκε το 1997 από τον έμπειρο αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη και τον χημικό-οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη.
Μύτη έντονη και πλούσια, τυπική της διεθνούς ποικιλίας, με αρώματα εσπεριδοειδών, φρούτων του πάθους και με γλυκιά χροιά πεπονιού στο τέλος. Στο στόμα είναι ιδιαίτερα γεμάτο, ηδύ, λιπαρό, με εξαιρετική ισορροπία, δροσιά και φινέτσα. Τα σταφύλια προέρχονται από την αμπελουργική ζώνη του Αμύνταιου και τα ιδιόκτητα αμπελοτόπια «Παιδιά» και «Αλφέτα» σε υψόμετρο από 620 έως 710 μέτρα.
Η συγκομιδή, η οποία για τη σοδειά του 2019 πραγματοποιήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου, γίνεται με το χέρι και η διαδικασία οινοποίησης περιλαμβάνει προζυμωτική εκχύλιση σε ελεγχόμενο περιβάλλον, αλκοολική ζύμωση σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες και παραμονή του κρασιού για τέσσερις μήνες στις λεπτές οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση. Συνοδεύει μεγάλη ποικιλία θαλασσινών, ωμά ή αχνιστά οστρακοειδή, ζυμαρικά με κρεμώδεις σάλτσες, ψητά λαχανικά, sushi, ασιατική κουζίνα και πολύ μεγάλη ποικιλία ψαριών στη σχάρα.
Από εκλεκτό αμπελοτόπι
Το κλίμα της περιοχής του Αμύνταιου χαρακτηρίζεται από κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια, αλλά γίνεται ηπιότερο χάρη στην παρουσία τεσσάρων λιμνών, ευνοώντας την καλλιέργεια των λευκών ποικιλιών. Το έδαφος είναι αμμώδες και συμβάλλει στην παραγωγή κρασιών με εξαιρετική φινέτσα και πλούσιο άρωμα. Για χρόνια, ο καρπός που προέρχεται από το Ντρούμο αποτελούσε την καρδιά για την παραγωγή της Σαμαρόπετρας. Σήμερα το Savignon Blanc Single Vineyard Ντρούμο είναι ένα κρασί με απαλό λεμονοπράσινο χρώμα στην όψη, το οποίο στη μύτη μεταμορφώνεται συνεχώς και παρουσιάζει αρώματα από πράσινες πιπεριές, άγουρο πεπόνι, νότες από γρασίδι και σπαράγγια. Στο στόμα είναι κρεμώδες, δροσιστικό, με πλούσιο όγκο, τονισμένη οξύτητα και διάρκεια. Ταιριάζει με σαλάτες, πιάτα ψαρικών και λαχανικών αλλά απολαμβάνεται και ως ένα δροσερό απεριτίφ.
Η διαδικασία της οινοποίησης
Η οινοποίησή του ξεκινά με προζυμωτική εκχύλιση σε θερμοκρασία 10°C για διάστημα 12 ωρών. Στόχος είναι η εξαγωγή όσο το δυνατόν περισσοτέρων πρόδρομων αρωματικών ενώσεων από το φλοιό της ράγας στο γλεύκος, οι οποίες στη συνέχεια θα μεταβολιστούν από τις ζύμες σε αρωματικές ενώσεις. Ακολουθεί η στατική απολάσπωση του γλεύκους και στη συνέχεια η ζύμωση, σε χαμηλή θερμοκρασία, 16-18°C σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Κατά το τελευταίο μέρος της οινοποίησης, εφαρμόζεται batonnage για διάστημα 3 έως 5 μηνών σε ελαφριές οινολάσπες με την βοήθεια ενζύμων, διαδικασία που προσδίδει στο κρασί ένα πλούσιο σώμα και μια γλυκιά αίσθηση στην επίγευση.
Έκρηξη αρωμάτων
Mε σταφύλια από την αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου με υψόμετρο πάνω από 510 μέτρα, παράγεται το Sauvignon Blanc 2020, μία από τις πιο δυνατές προτάσεις των ανανεωμένων κλασικών premium «Ξένων Ποικιλιακών» της Οινοποίας Μπουτάρη. Τα σταφύλια συλλέγονται με το χέρι και τοποθετούνται σε ψυκτικούς θαλάμους σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για τη διατήρηση των λεπτών αρωματικών χαρακτηριστικών της ποικιλίας. Μετά από ελαφριά έκθλιψη, όπου διατηρείται και ένα μικρό ποσοστό whole bunch, τα σταφύλια οδηγούνται σε πνευματικό πιεστήριο για κρυοεκχύλιση 12 ωρών. Η θερμοκρασία ζύμωσης διατηρείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και μένουν ελάχιστα στις οινολάσπες. Αποτέλεσμα είναι ένα λευκό ξηρό κρασί λαμπερό , κρυστάλλινο, με απαλό λεμονοπράσινο χρώμα και πολύ έντονο αρωματικό χαρακτήρα, που θυμίζει εσπεριδοειδή, λάιμ και passion fruit με βοτανικές πικάντικες νότες λευκού πιπεριού και πράσινης πιπεριάς. Στο στόμα είναι δροσιστικό με τραγανή οξύτητα και φυσική ορυκτότητα, άψογα ισορροπημένο, με μακρά αρωματική επίγευση. Το Boutari Sauvignon Blanc 2020 (13,6% vol.) συνδυάζεται ιδανικά με ωμά οστρακοειδή και θαλασσινά με μπόλικο λεμόνι και φρέσκα αρωματικά βότανα, μαλακά κατσικίσια τυριά, λαχανικά με λεμονόχορτο και φέτα, σαλάτες δροσερές με σος γιαουρτιού και δυόσμου.
Ζυμωμένο για να εξελιχθεί
Ένα κρασί από την ποικιλία Sauvignon Blanc, που καλλιεργείται σε μικρό τμήμα του αμπελώνα του Κτήματος Γεροβασιλείου στην Επανομή. Μετά την προζυμωτική κρυοεκχύλιση, ζυμώνεται στους 20°C περίπου σε δρύινα γαλλικά βαρέλια, όπου και παραμένει για μερικούς μήνες με τις οινολάσπες του.
Έχει λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα και μπουκέτο με χαρακτήρα καλοκαιρινών και εξωτικών φρούτων (πεπόνι, αχλάδι, μάνγκο, ανανάς) σε φόντο καπνιστής βανίλιας και αρωματικών χόρτων.
Παρουσιάζεται μεστό, ισορροπημένο και καλά δομημένο, καθώς έχει κερδίσει από την επαφή του με το ξύλο. Είναι κρασί με μεγάλη δυνατότητα εξέλιξης. Απολαμβάνεται δροσερό στους 10-12 °C.
Οι γευστικοί συνδυασμοί που προτείνονται είναι με οστρακοειδή, ψάρια με αρκετά λιπαρή δομή, γλώσσα τηγανισμένη σε αρωματισμένο βούτυρο, πουλερικά ή χοιρινό με άσπρες σάλτσες, καπνιστά τυριά.
Μιλάει για τον τόπο του
Προσλαμβάνοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προσφέρει η αμπελοοινική ζώνη της Επανομής, σε συνδυασμό με την αιγαιοπελαγίτικη αύρα που διαπερνά το αμπέλι, το οποίο βρίσκεται μόλις 500 μέτρα από την ακτή, το Sauvignon Blanc του Κτήματος Φλοριάν δεν είναι μια τυπική απόδοση της διεθνούς ποικιλίας επί ελληνικού εδάφους. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι λείπουν η φυσική οξύτητα, τα αρώματα από κίτρο και κυδώνι και οι νότες από βερίκοκο, όπως και η τυπική αίσθηση του φρεσκοκομμένου γρασιδιού που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη ποικιλία.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Κτήματος Φλοριάν αποτελεί μία από τις δύο πιο δημοφιλείς ετικέτες του ενώ ειδικά το Fume ψηφίζεται σταθερά στα 50 καλύτερα σε πωλήσεις κρασιά τα τελευταία τρία χρόνια. Για να απολαύσει κανείς το πλούσιο σώμα του, αξίζει να το δοκιμάσει με ένα αιγαιοπελαγίτικο ψητό φαγκρί με ψητά σπαράγγια ή ψητή πέστροφα στη «βαρελάτη» εκδοχή του. Ψητές γαρίδες με πικάντικη πάπρικα, καπνιστά μύδια (για το Fume) ή ένα κατσικίσιο τυρί μπορούν να αποτελέσουν εξίσου ταιριαστές επιλογές.
Απόλυτη κομψότητα
Aπό το επιλεγμένο ορεινό αμπελοτόπι «Κρυοβρύση» στις βόρειες πλαγιές του όρους Χλωμό, το οποίο βλέπει δυτικά και προς τον Παρνασσό, προέρχεται το σταφύλι για το μονοποικιλιακό Sauvignon Blanc του Κτήματος. Προζυμωτική κρυοεκχύλιση και λευκή οινοποίηση με ζύμωση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία που αναδεικνύει τα φρέσκα αρώματα της ποικιλίας είναι η διαδικασία που ακολουθείται. Αποτέλεσμα, ένα κρασί με λαμπερό ανοιχτό κίτρινο χρώμα και έντονο αρωματικό χαρακτήρα, όπου διακρίνονται εσπεριδοειδή, γκρέιπφρουτ, πεπόνι, πράσινο μήλο, αχλάδι, ξύσμα λεμονιού, λευκά άνθη και βότανα.
Ένα κομψό κρασί με 13% αλκοόλ, τραγανή οξύτητα και ήπιο σώμα, που του χαρίζει ζωντάνια και ευχάριστη επίγευση. Σε ό,τι αφορά τις γευστικές αρμονίες, το Sauvignon Blanc Κρυοβρύση ταιριάζει μεταξύ άλλων με θαλασσινούς μεζέδες, μακαρόνια πέστο, πράσινες σαλάτες, σπαράγγια ενώ σερβίρεται στους 7-10ºC. Σημειώνεται ότι οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του Κτήματος Χατζημιχάλη, έκτασης 2.200 στρεμμάτων με ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, βρίσκονται στην Κοιλάδα Αταλάντης Οπούντιας Λοκρίδος και στο Άρμα Θηβών. Σήμερα το Κτήμα Χατζημιχάλη είναι μία οικογενειακή αμπελουργική εκμετάλλευση με δύο οινοποιεία στην Στερεά Ελλάδα, που διοικείται από τον ιδρυτή Δημήτριο Λ. Χατζημιχάλη και τους δύο γιους του, Λεωνίδα και Παναγιώτη, οι οποίοι συμμετέχουν με πάθος στην επιχείρηση.
Η Νεμέα χτίζει χαρακτήρες
Ενα 100% Sauvignon Blanc με τα αρώματα από κομμένο γρασίδι, αγγούρι και πεπόνι να ξεχωρίζουν και 12% αλκοόλ, το οποίο παράγεται με γνώμονα τις χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και την άριστη ποιότητα των σταφυλιών, προσφέρει στην αγορά η οικογένεια Σελλά. Σκοπός της στην οινοποίηση είναι η δημιουργία ευγενών οίνων που θα αναδεικνύουν το χαρακτήρα κάθε ποικιλίας με σεβασμό ωστόσο στο μοναδικό terroir της Νεμέας. Ήδη μάλιστα σε οινοποιήσεις που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια δίνεται μεγάλη έμφαση στο μικροβιακό terroir μέσα από τη χρήση αυτόχθονων ζυμών σε μεικτές καλλιέργειες με Saccharomyces Cerevisiae.
Μισός αιώνας στο αμπέλι
Η ενασχόληση της οικογένειας με το αμπέλι και το κρασί χρονολογείται από τη δεκαετία του ’50 όταν ο παππούς καλλιεργούσε τα πρώτα του Αγιωργίτικα. Τα ηνία ανέλαβε εν συνεχεία ο υιός του Αθανάσιος Σελλάς και κάπου το 2000 αποφάσισε πως ήταν η ώρα της δημιουργίας. Ίδρυσε λοιπόν το δικό του οινοποιείο που 20 χρόνια μετά αποτελεί μία σύγχρονη μονάδα όσον αφορά τα μέσα καθώς και τον τρόπο παραγωγής. Bρίσκεται στη μεγαλύτερη ζώνη παραγωγής ΠΟΠ, τη Νεμέα, και συγκεκριμένα στο δημοτικό διαμέρισμα Αρχαίων Κλεωνών.