Συνέντευξη David Le Mire MW στον Λάζαρο Γατσέλο
Eιλικρινής και άμεσος o David Le Mire MW, δεν διαθέτει μόνο βαθιά γνώση για το κρασί αλλά και στοχευμένη άποψη για το αύριο του κλάδου. Μια συνέντευξη που μπορεί να απολαύσει κανείς με ένα ποτήρι Tolpuddle Vineyard Chardonnay 2023. Απλά… για να επιστρέψει στο μέλλον.
Πώς θα περιγράφατε ένα «κρασί υπογραφή»;
Είναι εξαιρετικό για κάθε οινοποιείο να διαθέτει ένα ή περισσότερα «κρασιά υπογραφή». Αυτό θα πρέπει να εκφράζει ταυτόχρονα το οινοποιητικό ύφος και τη φιλοσοφία του οινοποιείου, την αίσθηση του τόπου, την ποικιλία και την εποχή.
Κατά τη γνώμη σας ποιος είναι ο πρώτιστος παράγοντας ποιότητας σε ένα κρασί;
Όλοι οι άνθρωποι του κρασιού μιλάμε για ισορροπία, αρωματικές και γευστικές εντάσεις, τη διάρκεια της επίγευσης καθώς και την πολυπλοκότητα του κρασιού. Αν έπρεπε να επιλέξω ένα, αυτό θα ήταν η ισορροπία, καθώς ένα σπουδαίο κρασί συμπεριλαμβάνει κι όλα τα υπόλοιπα. Αυτό ωστόσο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια λογική τοποθέτηση. Πιο συναισθηματικά, θα έλεγα η σύνδεση που αποπνέει με την αίσθηση του τόπου.
Πώς η εταιρεία σας διαχειρίζεται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής; Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι κίνδυνοι σε κάθε περιοχή που δραστηριοποιείστε;
Δρούμε τόσο με ετήσιες όσο και μακροπρόθεσμες ενέργειες. Στην πρώτη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται οι εδαφολογικές εξετάσεις, κυρίως για την υγεία και δραστηριότητα του εδάφους, η επικαλυπτική χρήση άχυρου και η προσαρμογή της φυλλικής διαμόρφωσης ώστε να σκιάζονται επαρκώς τα σταφύλια. Μακροπρόθεσμα, εξετάζουμε πώς συνδυάζονται η επιλογή μιας περιοχής, το ανάγλυφο και οι κλίσεις με μία ή περισσοτέρες ποικιλίες. Αναμφίβολα, ο κόσμος του κρασιού χρειάζεται περισσότερα νέα εργαλεία για να συνεχίσει να διατηρεί υγιή το έδαφος και τα αμπέλια του.
Βρίσκεστε υπό σκέψη για να αλλάξετε η να προσθέσετε νέες ποικιλίες στον αμπελώνα;
Οι βασικές μας ποικιλίες παραμένουν σταθερές. Επιπλέον πρόσφατα φυτέψαμε Gamay στον αμπελώνα μας στο Balhannah και ανυπομονούμε να παρουσιάσουμε τα κρασιά σε ένα η δύο χρόνια από τώρα».
Ποια είναι σχέση μεταξύ κρασιού και δρυός; Είναι τελικά μια σχέση πάθους και μίσους;
«Ευτυχώς σε αυτή τη σχέση υπάρχει περισσότερη αγάπη παρά μίσος. Κρασί και δρυς πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά σε ένα κρασί. Τα προβλήματα στη σχέση ξεκινούν όταν χαλαρώσει κάποιος τον πηγαίο χαρακτήρα έκφρασης του κρασιού. Εκεί η δρυς ξεκινά να εκφράζεται υπερβολικά και η αίσθηση του τόπου χάνεται.
Από αριστερά Martin Shaw, Adam Wadewitz, Michael Hill Smith MW και David LeMire MW. Σημειώνεται ότι τα άλλα τρία οινοποιεία που εκροσωπεί ο David Le Mire W είναι τα αυστραλιανά Mmad Vineyard και The Other Wine CO και το Tolpuddle Vineyards στην Τασμανία.
Παραμένει η οργανοληπτική δοκιμή σημαντική για τη βιομηχανία του κρασιού;
Σίγουρα ναι. Είναι ο πρώτιστος τρόπος για να παραμένουμε σε εγρήγορση. Έτσι, μέσω της δοκιμής και της αξιολόγησης παραμένει κάποιος δυναμικός στο να εξελίξει την ποιότητα και το ύφος των κρασιών του.
Πιστεύετε πως θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο μέλλον γύρω από τον τρόπο που γίνονται οι οργανοληπτικές δοκιμές;
Η γνώση και η εξειδίκευση βρίσκονται υπό απειλή στις μέρες μας . Ωστόσο, παραμένουν και θα συνεχίσουν να είναι σημαντικές. Η γεύση πάντα εξελισσόταν και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει, καθώς είναι κάτι αναπόφευκτο. Ταυτόχρονα, η ικανότητα να αξιολογεί κάποιος την ποιότητα θα παραμείνει ως ένα στοιχείο υψηλής αξίας.
Επιστήμη και τέχνη σε ισορροπία
Δύο αλληλένδετα στοιχεία που το ένα συμπληρώνει το άλλο είναι η επιστήμη και η τέχνη στο κρασί. Όλοι οι σπουδαίοι καλλιτέχνες κατανοούν πλήρως κάθε επιστήμη που βρίσκεται πίσω από την τέχνη τους. Έτσι, αποκτούν τη δυνατότητα και την ελευθερία να ωθούν τα όρια διαρκώς.
Μεταλλικότητα / Ορυκτότητα. Είναι τελικά ένα δομικό στοιχείο ή μια μαύρη τρύπα γύρω από την οργανοληπτική δοκιμή;
Πρόκειται για ένα σημαντικό στοιχείο αλλά σίγουρα γίνεται υπερβολική χρήση του περιγραφικού όρου με ανακριβή τρόπο. Πρέπει να χρησιμοποιείται ύστερα από περισσότερη σκέψη. Σίγουρα λοιπόν θα βοηθούσε η ύπαρξη ενός ορισμού με σαφήνεια και ακρίβεια. Αν συνεχίσει να χρησιμοποιείται αλόγιστα θα αποτελεί περισσότερο μαύρη τρύπα παρά δομικό στοιχείο.
Στις μέρες μας είναι τελικά φθηνό η ακριβό το κρασί;
Νομίζω πως το περισσότερο κρασί που παράγεται είναι τελικά φθηνό. Θα πρέπει πάντα κάποιος να σκέφτεται και να υπολογίζει τις αντίστοιχες επενδύσεις που χρειάζονται για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Ακολούθως, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά τα πάγια λειτουργικά έξοδα και
στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτές τις μεταβολές τις απορροφούν αποκλειστικά τα οινοποιεία.
Πώς θα φανταζόσασταν έναν κόσμο δίχως κρασί;
Αν θα μπορούσε να υπάρξει, θα είχε πολύ λίγο ενδιαφέρον. Το κρασί αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της ανθρώπινης πολιτισμικής κληρονομιάς. Επιπλέον δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως έχει προσθέσει πολλά κατά καιρούς στην ανθρώπινη εμπειρία κι εξέλιξη.
Υπάρχει κάποια περιοχή στον πλανήτη όπου θα θέλατε να δημιουργήσετε κρασιά;
Είναι η περιοχή του Jura, που ενώ αποπνέει μια απλότητα και μια χαμηλών τόνων έκφραση μπορεί να δώσει κρασιά με απίστευτη πολυπλοκότητα.
Ο David Le Mire ΜW επιλέγει τρία κρασιά που θα φύλαγε στη θάλασσα για τους οινόφιλους του μέλλοντος
MMAD Vineyard Grenache 2022, γιατί είναι ένα κρασί που θα εξελιχθεί πάρα πολύ όμορφα.
Pierre Yves Colin Morey St.Aubin 1er Cru Champlots 2021, για να γίνει αντιληπτό πόσο όμορφα μπορεί να ωριμάσει το πολυαγαπημένο μου Chardonnay.
Hardy’s Vintage Port 1988, καθώς τα αυστραλέζικα Ports είναι ένας θησαυρός που θα αξίζει να ανακαλυφθεί.
Φωτογραφίες: Shaw + Smith