Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το οινοποιείο Στροφιλιά βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της οινικής γνώσης

Μετά από πρόσκληση του καθηγητή Δρ. Γιώργου Κοτσερίδη-επικεφαλής του εργαστηρίου Οινολογίας και Αλκοολούχων ποτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών- η ομάδα της Στροφιλιάς βρέθηκε στο επίκεντρο της οινικής καινοτομίας, συμμετέχοντας με το κρασί Μαύρος Κώνος από την σειρά Σπάνιες Γαίες στην δεύτερη Agri Innovation Expo.

Η μέτοχος, διευθύντρια επικοινωνίας και μάρκετινγκ της Στροφιλιάς, Μαρία Μαλτέζου παρουσίασε τον Μαύρο Κώνο στους παρευρισκόμενους με αφορμή τη σύνδεση του κρασιού με την έρευνα και την καινοτομία.

Η ομάδα της Στροφιλιάς θεωρεί το αμπέλι και το οινοποιείο εξίσου σημαντικά για την δημιουργία κρασιών υψηλής ποιότητας και η premium αυτή ΠΟΠ Νεμέα ετικέτα “εκμεταλλεύεται”  την εφαρμογή πρωτοποριακών πρακτικών και στα δύο πεδία.

Στον τομέα της αμπελοκαλλιέργειας η Στροφιλιά εφαρμόζει την μέθοδο Lyra στον ιδιόκτητο αμπελώνα της που βρίσκεται στο οροπέδιο της Στυμφαλίας. Μια μέθοδο διαμόρφωσης του βλαστικού τείχους που  απαιτεί μεγάλο κόπο και έξοδα, αποζημιώνει ωστόσο με σταφύλια εξαιρετικής ποιότητας, υγείας και  ωρίμανσης.

Ιδιαίτερη είναι όμως και η διαχείριση τους στο οινοποιείο, αφού η Στροφιλιά  πραγματοποιεί την μηλογαλακτική ζύμωση πριν την αλκοολική ζύμωση και όχι μετά η παράλληλα με αυτήν! Για την δημιουργία του Μαύρου Κώνου αξιοποιήθηκε έρευνα του ΓΠΑ πάνω στην ποικιλία  Αγιωργίτικο, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του καθηγητή  Δρ. Γιώργου Κοτσερίδη στην οποία συμμετείχε και η επιστημονική ομάδα του Γιάννη Λίγκα (Chemist, M.Sc. CEO/ Στροφιλιάς).

Ο ρηξικέλευθος  αυτός τρόπος εφαρμογής του αναπόσπαστου για την παραγωγή ερυθρών κρασιών σταδίου, συνεισφέρει σε πιο εκφραστικό φρούτο αλλά και σε μαλακότερες, βελούδινες τανίνες

Τέλος, η Νεμέα  Μαύρος Κώνος είναι το πρώτο κρασί που παράγεται στην Ελλάδα και συνδυάζει τα παραπάνω, φέρνοντας έτσι την Στροφιλιά και την σειρά Σπάνιες Γαίες στην αιχμή του δόρατος της επιστημονικής οινικής γνώσης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.