Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το κτήμα Αποστολίδη βάζει στο ποτήρι τη θρυλική ερυθρή ποικιλία Καράπαπας

Μια ποικιλία ερυθρού οινοποιήσιµου σταφυλιού, που σύµφωνα µε τη λαϊκή παράδοση καλλιεργούνταν γύρω στο 400 – 500 µ.Χ. σε τµήµα της Ανατολικής Θράκης και µέχρι την Κωνσταντινούπολη, και το κρασί που έβγαζε ήταν το αγαπηµένο του Πάπα, γι’ αυτό και ονοµάστηκε «Καράπαπας», προσπαθεί να αναβιώσει στην περιοχή της Καβάλας το Κτήµα Αποστολίδη.

«Έχουµε φυτέψει περίπου 10 στρέµµατα της ποικιλίας Καράπαπας στο χωριό Παλαιοχώρι και από αυτά τα πέντε είναι σε ήδη παραγωγή και τα πέντε έρχονται στην πορεία, ενώ φέτος µπήκαν άλλα 10. Είναι µια ερυθρή ποικιλία µε γευστικά χαρακτηριστικά που παραπέµπουν σε ένα Βeaujolais Βουργουνδίας, ή ακόµη καλύτερα ο χαρακτήρας του θα λέγαµε πως θυµίζει ένα παλιό 20ετίας Pinot Noir Κεντρικής Γερµανίας ή Νότιας Γαλλίας. Και αυτό το λέω γιατί ο τρύγος του γίνεται γύρω στις 17-20 Οκτωβρίου στην Καβάλα και είναι πολύ όψιµος, ξεπερνώντας χρονικά ακόµη και το Ξινόµαυρο», εξηγεί ο Ευθύµης Αποστολίδης, οινολόγος και αµπελουργός 3ης γενιάς, από το Κτήµα Αποστολίδη, στο ∆ιαλεχτό της Καβάλας, ο οποίος µαζί µε την αδελφή του Βασιλική έχουν πάρει, πλέον, στα χέρια τους τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης.

«Το κρασί παλαιώνει για 7-8 µήνες σε παλαιά δρύινα βαρέλια, ώστε να το στρογγυλέψουµε και να δώσουµε στο ελληνικό οινόφιλο κοινό να δοκιµάσει την αυτόχθονη δυναµική της ποικιλίας αυτής και όχι να το κοσµήσουµε µε κάποιο άρωµα ξύλου», διευκρινίζει ο νεαρός οινοποιός, προσθέτοντας ότι η οξύτητά του είναι τροµερά υψηλή, έχει ελαφρύ χρώµα και χαµηλό αλκοόλ, στο 12,5%, µε µια τραγανή οξύτητα, µε µαλακές τανίνες και είναι στην κατηγορία των οίνων που µπορεί να καταναλωθεί δροσερό και το καλοκαίρι.

Πιστοποιημένη βιοδυναμική καλλιέργεια και βιώσιμη φιλοσοφία στον αμπελώνα

Η φιλοσοφία του Κτήµατος Αποστολίδη επικεντρώνεται στις γηγενείς ποικιλίες και επενδύει σε αυτές. «Ο αµπελώνας είναι ιδιόκτητος, εκτείνεται σε 140 στρµ. που είναι ήδη παραγωγικά και υπάρχουν άλλα 20 στρέµµατα, τα οποία αφορούν σε νέες φυτεύσεις, µε Βιδιανό και Ασύρτικο», περιγράφει ο κ. Αποστολίδης. Προσθέτει δε, πως η καλλιέργεια είναι βιολογική και έχει πιστοποιηθεί και ως βιοδυναµική, µε την καθοδήγηση του Dr. Professor  Georg Meißner, καθηγητή Οινολογίας, µε ειδίκευση στη Βιοδυναµική, στα πανεπιστήµια του Montpellier και του Geisenheim.

«Επιβλέπει τα µεγαλύτερα κτήµατα στον κόσµο στα οποία εφαρµόζεται βιοδυναµική καλλιέργεια», λέει ο οινοποιός και αποκαλύπτει πως «ετοιµάζουµε από κοινού ένα νέο project. Αρχικά θα ξεκινήσουµε µε το Ασύρτικο και το επόµενο είναι το Καράπαπας, γιατί είναι µια ποικιλία που µας προσφέρει χαρακτηριστικά τα οποία πλέον έχουν αρχίσει να χάνονται και είναι ένα σταφύλι που ανήκει στην κατηγορία των ποικιλιών µε ανθεκτικότητα στην κλιµατική αλλαγή». Το Ασύρτικο βγαίνει µε ετικέτα «Georg Meißner και Κτήµα Αποστολίδη» σε µια εµφιάλωση λίγο πάνω από 1.000 φιάλες, που κυρίως για την αγορά της Γερµανίας και την Ελλάδα, ενώ το κοινό κρασί από την ποικιλία Καράπαπας σχεδιάζεται να κυκλοφορήσει σε δύο χρόνια.

Στις βλέψεις του Κτήµατος είναι τα επόµενα πέντε χρόνια να ανεγερθεί στο χώρο του οινοποιείου και µια µονάδα οινοποίησης αποκλειστικά για τα αφρώδη κρασιά, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίδεται και στη µείωση του ανθρακικού αποτυπώµατος. Στο πλαίσιο αυτό έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά πάνελ για να είναι ενεργειακά ανεξάρτητη και παράλληλα έχει ξεκινήσει να λειτουργεί και µια µονάδα κοµποστοποίησης, η οποία τροφοδοτείται µε υπολείµµατα δηµητριακών, τα οποία κοµποστοποιούνται µε τη µέθοδο του CMC, παρέχοντας στο Κτήµα τη δική του λίπανση, η οποία, όπως επισηµαίνει ο κ. Αποστολίδης «είναι το Α και το Ω για το αµπέλι µας».

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε δύσκολη εξίσωση που απαιτεί να συνεκτιµηθούν πολύ περισσότεροι παράγοντες, από την προφανή ανάγκη να ληφθούν άµεσα µέτρα για το µετριασµό των επιπτώσεών της,...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Την διενέργεια φθινοπωρινών ψεκασμών μετά τον τρύγο με σκοπό να περιοριστούν οι διαχειμάζουσες μορφές των παθογόνων του περονόσπορου και του ωιδίου συνιστούν οι γεωπόνοι...

REPORTS

To Sincerely Mariah, είναι το νέο ροζέ κρασί, μέρος της σειράς Boutari Selections, μιας σειράς επιλεγμένων ετικετών από τους οινολόγους της οινοποιίας Mπουτάρη.

REPORTS

Σε καταλύτη εξελίξεων που θα απογειώσουν την υπεραξία του κρασιού υψηλών προδιαγραφών που παράγεται στην περιοχή της Νεμέας, το οποίο, επιδιώκεται να αποτελέσει το...