Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά στο επίκεντρο του συνεδρίου του OIV

Στο επίκεντρο των συζητήσεων του πρόσφατου συνεδρίου του Διεθνούς Οργανισμού Άμπελου και Οίνου (OIV) στην Ντιζόν, βρέθηκε για ακόμα μια φορά το θέμα των απαλκοολομένων οίνων, με περισσότερη έμφαση να δίνεται στις τεχνικές και ιδεολογικές πλευρές του ζητήματος.

Ειδικότερα, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των μη αλκοολούχων κρασιών, όπως η καλιφορνέζικη BevZero, θέλησαν να τονίσουν ότι δεν είναι εχθροί της βιομηχανίας, αλλά φέρνουν έναν αέρα ανανέωσης που ανταποκρίνεται στην ζήτηση των νέων, κυρίως, καταναλωτών για οίνους με χαμηλή περιεκτικότητα αλκοόλ.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης προϊόντων της BevZero, Irem Eren, η αυξημένη ζήτηση για προϊόντα, όπως τα κρασιά με περιεκτικότητα μικρότερη από 0,5% που παράγει η εταιρεία με έδρα την οινοπαραγωγική περιοχή Sonoma, οδηγείται, κυρίως, από θρησκευτικούς, κοινωνικούς και υγειονομικούς παράγοντες, γεγονός που είναι έκδηλο και από κινήματα όπως το Dry January και το Shake up your October που παρακινούν όσους συμμετέχουν να απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ.

Αυτό ήθελε να μεταδώσει η Eren κατά την διάρκεια της ομιλίας στα πλαίσια του συνεδρίου του OIV, τονίζοντας ότι τα μη αλκοολούχα κρασιά δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μια απάντηση στις τάσεις της αγοράς και πως δεν θέτουν ζητήματα για την αξία των κρασιών που παράγονται με παραδοσιακές μεθόδους. Εντούτοις, την άποψη της δεν συμμερίστηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, με τον Zafer Chaoui, παραγωγό από τον φημισμένο οίκο από τον Λίβανο, Chateau Ksara, να αναφέρει ότι η παρούσα ισορροπία στα αλκοολούχα κρασιά είναι η ιδανική, και να παρουσιάζεται αρνητικός απέναντι στα νέα προϊόντα.

Σε συνέχεια των δηλώσεων της η Eren υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη δυσκολία για τους οίνους χωρίς αλκοόλ είναι να πείσει τους ειδικούς και το κοινό ότι δεν υστερούν σε ποιότητα έναντι των παραδοσιακών κρασιών, ακόμα και αν η διαδικασία αφαίρεσης του αλκοόλ απαιτεί την προσθήκη αρωμάτων, τανίνων και άλλων στοιχείων προκειμένου να μην υπάρξει αντίκτυπος στην γεύση και την υφή τους. Το ενδιαφέρον γύρω από την συγκεκριμένη κατηγορία οίνων δεν έχει περάσει απαρατήρητο και από μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως η LVMH, που πρόσφατα πήρε την απόφαση να επενδύσει στην παραγωγή μη αλκοολούχων κρασιών, ενώ η αυξημένη ζήτηση τους έχει αναγκάσει τον OIV να προβλέψει ότι το μερίδιο τους στην παγκόσμια παραγωγή, που αυτή τη στιγμή είναι μόλις στο 0,5%, θα ανέλθει στο 4-5% τα επόμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι ο OIV εδώ και αρκετό καιρό αναζητά την χρυσή τομή στην εφαρμογή μιας νομοθεσίας που διέπει την παραγωγή και την προώθηση των συγκεκριμένων οίνων, με μεγαλύτερο πρόβλημα να αποτελεί η διάκριση μεταξύ των μη αλκοολούχων κρασιών και των αφεψημάτων με βάση το κρασί. Το τελευταίο διάστημα η ΕΕ έχει αρχίσει να βλέπει με καλύτερο μάτι την αναγνώριση των συγκεκριμένων προϊόντων ως κρασί, και τα 50 μέλη του OIV οφείλουν να συμφωνήσουν σχετικά με τους κανονισμούς που θα καθορίζουν τις μεθόδους παραγωγής που θα επιτρέπουν την αναγνώριση τους ως αυθεντικούς οίνους.

Παρά τις αντιδράσεις, πάντως, η επέκταση των μη αλκοολούχων οίνων στην αγορά είναι περισσότερο θέμα χρόνου και φαντάζει αναπόφευκτη εν μέσω τάσεων που προωθούν την μετριοπαθή κατανάλωση.

Πληροφορίες από Vinetur

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η αυστραλιανή οινοποιία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες δοκιμασίες της τελευταίας εικοσαετίας, καθώς η υπερπαραγωγή, η υποχώρηση της κατανάλωσης και οι χρόνιες...

REPORTS

Η Σικελία επιστρέφει δυναμικά στον οινικό χάρτη, κουβαλώντας μαζί της όχι μόνο αριθμούς, αλλά και μια ανανεωμένη αυτοπεποίθηση. Η φετινή παραγωγή κρασιού άγγιξε τα...

REPORTS

Το 2025 καταγράφεται ως μια από τις πιο αντιφατικές χρονιές στη σύγχρονη ιστορία του αργεντίνικου κρασιού. Από τη μία πλευρά, η κατανάλωση υποχωρεί αισθητά,...

REPORTS

Η γαλλική κυβέρνηση δημοσίευσε στις 16 Δεκεμβρίου το διάταγμα υπ’ αριθμ. 2025-1221 στην Επίσημη Εφημερίδα, εισάγοντας σημαντικές τροποποιήσεις στο καθεστώς των μεμονωμένων συμπληρωματικών ποσοτήτων...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...