Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η βιοδυναμική καλλιέργεια, βασίζεται σε ηθική, οικολογική και πνευματική προσέγγιση γεωργίας

Οι διαφορές μεταξύ των βιοδυναμικών κρασιών και φυσικών κρασιών, συναντάται κυρίως στις μεθόδους πιστοποίησης και καλλιέργειας.

Ο τίτλος «φυσικά κρασιά» δεν συνοδεύεται από κάποιο συγκεκριμένο ορισμό ή σύνολο κανόνων, πιστοποιήσεων και πρακτικών που εφαρμόζονται κατά την παραγωγή του, ενώ έλεγχος που ασκείται επίσης, για την υιοθέτηση του χαρακτηρισμού αυτού σε μια ετικέτα είναι μηδαμινός .

Από την άλλη, έχουμε τα βιοδυναμικά κρασιά, που για να «κερδίσουν» την πιστοποίηση αυτή, χρειάζεται χρόνος κατά τον οποίο οι προβλεπόμενες πρακτικές θα εφαρμοστούν τόσο στα αμπέλια όσο και στην οινοποίηση.

Μεταξύ βιοδυναμικών και βιολογικών κρασιών, οι διαφορές είναι λιγότερες, με την πρώτη κατηγορία να επικεντρώνεται περισσότερο στην οινοποίηση βιολογικών σταφυλιών και στην αποφυγή της χρήσης θειώδους. Τα βιοδυναμικά κρασιά αποτελούν μέρος του κινήματος της βιολογικής οινοποίησης, αλλά με αυστηρότερους κανόνες για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος στον αμπελώνα, το οποίο τελικά οδηγεί στο να μπορεί ο αμπελώνας να φροντίζει τον εαυτό του, στόχος της βιοδυναμικής καλλιέργειας.

Η επιστήμη της βιοδυναμικής καλλιέργειας, βασίζεται σε μια ηθική, οικολογική αλλά και πνευματική προσέγγιση γεωργίας ώστε να παραχθεί το προϊόν, τη λεγόμενη βιοδυναμική θεωρία. Βασικό συστατικό της θεωρίας είναι η πλήρης αξιοποίηση των φυσικών πόρων, και η αντιμετώπισή τους ως «ενιαία οντότητα», με απαγορευτικά προϊόντα τα σκευάσματα, αντικαθιστώντας τα με κομπόστ και φυσικά υλικά.

Ένα χαρακτηριστικό ακόμη της βιοδυναμικής καλλιέργειας είναι το ομώνυμο ημερολόγιο, του Rudolf Steiner (τον ιδρυτή της βιοδυναμικής προσέγγισης στη γεωργία). Σύμφωνα με αυτό, οι καλλιεργητές καλούνται να ακολουθήσουν τα βήματα που προτείνει την κάθε μέρα του χρόνου ο ειδικός, ώστε να ισομοιράζονται  οι αμπελουργικές εργασίες, και όταν αυτό απαιτείται να ξεκουράζοντια, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.

Συχνά εφαρμόζονται τα λιπάσματα από κέρατα βοοειδών με κοπριά, που θάβονται στο έδαφος και λειτουργούν μετέπειτα ως λίπασμα. Παράγοντας που επηρε΄ζει πολύ τα πρέμνα, σύμφωνα με την επιστήμη είναι και η φάση της σελήνης, αφού  δίνεται μεγάλη προσοχή στο κατά πόσο αυτή επιδρά θετικά ή αρνητικά στις καλλιέργειες.

Στη γεύση, από την άλλη, δεν μπορεί κανείς να ορίσει μια «κοινή γεύση» ή στυλ κρασιού κατά τα οποία ένα κρασί είναι βιοδυναμικό. Ακόμα κι αν ο στόχος του αποτελέσματος τέτοιων καλλιεργειών είναι η έκφραση του Terroir, και η μοναδικότητα, ο κάθε οίνος είναι ξεχωριστός και οι ζυμώσεις διαφέρουν, ειδικά όταν αυτές αποκτούν μεγαλύτερη ελευθερία.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν μερικοί αμπελουργοί-οινοπαραγωγοί που εφαρμόζουν τη μέθοδο της βιοδυναμικής αμπελοκαλλιέργειας, σε διάφορες οινοπαραγωγικές ζώνες. Προϋπόθεση για την πιστοποίηση από την ανάλογη εταιρία Demeter είναι η πιστοποίηση σύμφωνα με τον Κανονισμό 834/2007. Συνήθως οι παραγωγοί έχουν φτάσει στο πλήρες βιολογικό στάδιο όταν ξεκινούν τη μετατροπή στην βιοδυναμική γεωργία, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον 1 έτος. Η ταυτόχρονη μετατροπή σε βιολογική & βιοδυναμική γεωργία είναι επίσης εφικτή.

Mε υλικό από winesofgreece.gr & club enologique.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...