Η μελέτη αυτή είχε τίτλο «Digital Trends in the Vine & Wine Sector», και περιελάμβανε μια ολοκληρωμένη έρευνα των οινοποιείων σε 18 χώρες μέλη του OIV μαζί με εμπεριστατωμένες συνεντεύξεις με 21 ειδικούς στην τεχνολογία του κρασιού. Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν 9 μεγάλες τεχνολογικές τάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον του κρασιού.
Σύμφωνα με τον Pau Roca, Γενικό Διευθυντή του OIV (Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου & Οίνου), «Η μελέτη αποτελεί μέρος του στρατηγικού μας σχεδίου 2020-2024, όπου ο ψηφιακός μετασχηματισμός εμφανίζεται ως καταλύτης… που θα επιτρέψει στον αμπελοοινικό τομέα, παραγωγούς και καταναλωτές, για να προσαρμοστούν σε έναν κόσμο που απειλείται από την κρίση της κλιματικής αλλαγής». Οι κύριοι στόχοι της ψηφιοποίησης στο κρασί είναι: η βελτίωση της αποδοτικότητας, της παραγωγικότητας και της βιωσιμότητας. παρέχουν περισσότερη διαφάνεια στους καταναλωτές και δημιουργούν προτάσεις αξίας και νέα επιχειρηματικά μοντέλα.
Εννέα σημαντικές ψηφιακές τάσεις στην παγκόσμια βιομηχανία κρασιού.
Ακολουθούν περιγραφές των εννέα σημαντικών τεχνολογιών που προβλέπεται να μεταμορφώσουν την παγκόσμια οινοποιία στο μέλλον:
1) Wine Internet of Things και τεχνολογία αισθητήρων. Με λίγα λόγια θα υπάρχει αυξημένη χρήση αισθητήρων τεχνολογίας στον αμπελώνα, το οινοποιείο, τη διανομή και στο ίδιο το μπουκάλι κρασιού. Τα δεδομένα θα συγκεντρωθούν στο Διαδίκτυο ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα σε εργαζόμενους και καταναλωτές.
Σύμφωνα με τον Oliver Oran, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Chainvine, αυτός ο τύπος τεχνολογίας αισθητήρων θα δημιουργήσει το Intelligent Wine Bottle, το οποίο είναι: «ένα μπουκάλι κρασί που κυκλοφορεί και μοιράζεται τα δεδομένα του». Ο συνδυασμός αισθητήρων, αλυσίδας μπλοκ και κωδικών QR θα επιτρέψει στο μπουκάλι να παρακολουθεί τη θερμοκρασία, την υγρασία, την τοποθεσία, σε ποιον πουλήθηκε και την τρέχουσα τιμή. Επιπλέον, οι καταναλωτές θα μπορούν να μάθουν για τον αμπελώνα από τον οποίο προήλθε, πώς καλλιεργήθηκε ο αμπελώνας, πώς παρασκευάστηκε το κρασί, τυχόν πρόσθετα και κριτικές κρασιών τόσο από ειδικούς όσο και από άλλους καταναλωτές.
2) Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για το κρασί, δηλαδή περισσότερη χρήση έξυπνων μηχανών στον αμπελώνα και το οινοποιείο για την εκτέλεση εργασιών που απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη. Αυτό περιλαμβάνει καλύτερη παρακολούθηση και διαχείριση των καλλιεργειών, παρακολούθηση της διαδικασίας ποιότητας στο οινοποιείο και πιο ολοκληρωμένες αξιολογήσεις κρασιού.
Σύμφωνα με τον Δρ. Bernard Chan, Καθηγητή Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Αρκάνσας, η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης σε διαφορετικές κριτικές κρασιού «θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων που θα συνθέτει όλες τις διαφορετικές κριτικές για να παρέχει μεγαλύτερη σαφήνεια στους γευστικούς δείκτες και τι κάνει ένα κρασί 90+ για μια συγκεκριμένη περιοχή. Δεν προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε τους κριτικούς κρασιού, αλλά να παρέχουμε μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση του κρασιού στους καταναλωτές».
3) Ρομποτική στον Αμπελώνα και στο Οινοποιείο, με αυξημένη χρήση ρομπότ για λίπανση και συγκομιδή στον αμπελώνα και έλεγχος αποθεμάτων και μετακίνησης στο οινοποιείο.
Σύμφωνα με τον κ. Albert Strever, Ανώτερο Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Stellenbosch στη Νότια Αφρική, «Με χαμηλότερο κόστος τα τελευταία χρόνια, πιστεύεται ότι τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια αυτά τα ρομποτικά συστήματα θα έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στον αμπελοοινικό τομέα και τον αμπελοοινικό τομέα.»
4) Δορυφορικές εικόνες και GPS στον αμπελώνα – αν και χρησιμοποιούνται ήδη από μεγαλύτερες οινικές εταιρείες για την παρακολούθηση της υγείας των αμπελώνων, αναμένεται ότι αυτές οι τεχνολογίες θα υιοθετηθούν και από μικρότερα οινοποιεία. Χρησιμοποιώντας drones και δορυφόρους, τα οινοποιεία μπορούν εύκολα να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με την ωρίμανση, την έλλειψη νερού και την πίεση ασθενειών στον αμπελώνα και να δράσουν πιο γρήγορα για να διατηρήσουν την ποιότητα. Υποστηρίζει επίσης τη βιωσιμότητα, γιατί τα προϊόντα ψεκάζονται στον αμπελώνα μόνο εάν είναι απαραίτητο.
5) Ανίχνευση εικόνας με λέιζερ και εύρος τιμών στον αμπελώνα, χρησιμοποιώντας το LIDAR, που είναι μια τεχνολογία απομακρυσμένης απεικόνισης, μπορεί να χαρτογραφηθεί η δομή ενός αμπελώνα. Αυτό επιτρέπει στα οινοποιεία να δημιουργούν τρισδιάστατους χάρτες αμπελώνων, οι οποίοι βοηθούν στην τεχνολογία ρομπότ στον αμπελώνα και στη μείωση των ατυχημάτων. Αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία του «Έξυπνου Αμπελώνα» του μέλλοντος.
6) Wine Block Chain Technology, μια αλυσίδα μπλοκ που περιέχει κρυπτογραφημένες πληροφορίες που θα βελτιώσουν την ιχνηλασιμότητα του κρασιού και θα βοηθήσουν με έξυπνα συμβόλαια. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο με τη διανομή κρασιού, έτσι ώστε οι διανομείς και οι καταναλωτές να γνωρίζουν πού ήταν το κρασί. Θα βοηθήσει επίσης στη μείωση της απάτης και του πλαστού κρασιού.
7) E-Labels for Wine, που σημαίνει ηλεκτρονικές ετικέτες κρασιού που παρέχουν εκτενείς πληροφορίες για το κρασί. Οι καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν το έξυπνο τηλέφωνό τους για να έχουν πρόσβαση σε κωδικούς 4x4QR που θα παρέχουν πλήρεις πληροφορίες για τον αμπελώνα και την παραγωγή κρασιού – ακόμη και με σύνδεση σε βίντεο. Το E-Label θα παρέχει βελτιωμένη διαφάνεια και αυξημένη ιχνηλασιμότητα. Οι ετικέτες e-labels αποτελούν μέρος του Intelligent Wine bottle του μέλλοντος. Μερικά οινοποιεία πειραματίζονται ήδη με ετικέτες επαυξημένης πραγματικότητας, αλλά το E-Label του μέλλοντος θα παρέχει πολύ περισσότερες πληροφορίες.
8) Ηλεκτρονικά πιστοποιητικά για το κρασί, δεδομένου ότι το κρασί μεταφέρεται και πωλείται σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν επί του παρόντος πολλά έγγραφα σε χαρτί που απαιτούνται για την αποστολή και την παραλαβή του κρασιού σε διάφορες χώρες, μαζί με φορολογικά και δασμολογικά έγγραφα. Τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά θα εξαλείψουν το χαρτί και θα επιτρέψουν την ψηφιακή πρόσβαση σε όλα αυτά τα έγγραφα.
Ο Oran είναι ενθουσιασμένος με αυτήν την τεχνολογία, γιατί τη θεωρεί τόσο καλή για το περιβάλλον όσο και οικονομική. «Αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο δαπανώνται 15 εκατομμύρια ετησίως για τελωνειακά έγγραφα. Με αυτήν την τεχνολογία θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχουν έντυπες δηλώσεις».
9) Έξυπνη αποθήκευση κρασιού, επειδή το κρασί αποθηκεύεται σε αποθήκες σε όλο τον κόσμο, υπάρχει ανάγκη να μετακινηθούν σε έξυπνες αποθήκες που θα βοηθήσουν τα οινοποιεία να μειώσουν το κόστος και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και την επιμελητεία. Αυτό θα επικεντρωθεί κυρίως στην αυξημένη χρήση της ρομποτικής.
Τεχνολογίες Υψηλής Προτεραιότητας για Παγκόσμια Οινοποιεία
Μία από τις ενδιαφέρουσες πτυχές της μελέτης ήταν η απάντηση των παγκόσμιων οινοποιείων σε μια ερώτηση έρευνας σχετικά με το ποιες τεχνολογίες πίστευαν ότι έχουν το υψηλότερο επίπεδο προτεραιότητας. Τα αποτελέσματα, κατά σειρά σπουδαιότητας, είναι:
1) Ψηφιοποίηση Περιεχομένων Οίνου με E-Label
2) Τεχνολογία Block Chain
3) Δορυφορικές εικόνες για αμπελώνες
4) Ηλεκτρονικό Πιστοποιητικό Εμπορίου και Διανομής
5) Τεχνητή Νοημοσύνη και Έξυπνη Αποθήκευση Οίνου
Κατά ειρωνικό τρόπο, ωστόσο, όταν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να βαθμολογήσουν πόσο καλά η παγκόσμια οινοποιία υιοθετούσε τις ψηφιακές τεχνολογίες σε σύγκριση με άλλους τομείς της γεωργίας, όπως ο καφές, το κακάο και το ελαιόλαδο, έδωσαν στον εαυτό τους το ισοδύναμο C+. Δεν πίστευαν ότι ήταν πολύ χαμηλά ή χαμηλά, αλλά επίσης δεν κατέταξαν τον εαυτό τους ως υψηλό ή πολύ υψηλό. Τουλάχιστον η οινοποιία αναγνωρίζει ότι χρειάζεται να κάνει πολύ περισσότερη δουλειά προκειμένου να υιοθετήσει με επιτυχία ορισμένες από τις νέες τεχνολογίες που όχι μόνο θα βοηθήσουν σε υψηλότερα επίπεδα απόδοσης και παραγωγικότητας, αλλά θα ενισχύσουν επίσης τη βιωσιμότητα, την ασφάλεια των εργαζομένων και τη διαφάνεια στον καταναλωτή .
Πηγή: forbes.com